Breaking News

Νέο καθεστώς για τον έλεγχο στους ελεγκτές


Εναρμονιστικό νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί μέχρι 13 Απριλίου

Στην εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο όσον αφορά τους υποχρεωτικούς ελέγχους ετήσιων και ενοποιημένων λογαριασμών στοχεύει νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο μεταφέρει εκ νέου ευρωπαϊκή οδηγία για τους υποχρεωτικούς ελέγχους των εν λόγω λογαριασμών, καταργώντας και αντικαθιστώντας τους νόμους, οι οποίοι την ενσωμάτωσαν.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την άσκηση διακριτικών εξουσιών που παρέχει η Δημοκρατία ο κανονισμός σχετικά με ειδικές απαιτήσεις όσον αφορά στον υποχρεωτικό έλεγχο οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος (ΟΔΣ) και την αποτελεσματική εφαρμογή του. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή μέχρι τις 13 Απριλίου 2017.

Οι πρόνοιες του νομοσχεδίου που δεν έγιναν αποδεκτές από τη Νομική Υπηρεσία είναι, μεταξύ άλλων,  η εισήγηση του Εφόρου Φορολογίας για εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων των ελεγκτών και ελεγκτικών γραφείων πριν τη χορήγηση επαγγελματικής άδειας, η εισήγηση της Κεντρικής Τράπεζας για καθορισμό μέγιστης διάρκειας της ελεγκτικής εργασίας των πιστωτικών ιδρυμάτων για περίοδο που να μην υπερβαίνει τα 9 συνεχόμενα έτη και να μην υπάρχει ευχέρεια παράτασης, η επαγγελματική ασφαλιστική κάλυψη ελεγκτών με κατώτατο όριο τις €200.000 ή το ισοδύναμο ποσό του 10% των ετήσιων επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, η Γενική Εισαγγελία δεν έκανε αποδεκτή τη μεταβατική διάταξη για εγγραφή ως μέλη αναγνωρισμένα σώματα ελεγκτών, όσων κατείχαν τα προσόντα για διορισμό ελεγκτή βάσει του περί εταιρειών νόμων.

Διαβάστε τη συνέχεια το InBusiness.com 

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »