Στην επιφάνεια βγαίνουν σιγά- σιγά τα πρώτα προβλήματα του Γενικού Συστήματος Υγείας ενάμιση μήνα μόλις μετά την εφαρμογή του. Άλλωστε τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και οι εκπρόσωποι του ΟΑΥ ανέφεραν επανειλημμένα πως θα προκύψουν κάποια προβλήματα μέχρι την πλήρη εφαρμογή του και πως οι πολίτες θα πρέπει να επιδείξουν υπομονή.
Ωστόσο, παρά τη κατανόηση και τη στήριξη που υπάρχει από τους ασθενείς για το ΓεΣΥ, υπάρχει μεγάλη αγωνία για τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν ελλείψεις σε συνολικά 53 φάρμακα και έτσι οι ασθενείς που τα έχουν ανάγκη μεταβαίνουν στα πλησιέστερα φαρμακεία για να τα προμηθευτούν αλλά φεύγουν με άδεια χέρια.
Μιλώντας για τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών, Αυγουστίνος Ποταμίτης, δήλωσε πως σύμφωνα με τη τελευταία ενημέρωση που έλαβε από τον ΟΑΥ υπάρχουν ελλείψεις σε περίπου 50 φάρμακα.
Ερωτηθείς γιατί υπάρχουν αυτές οι ελλείψεις, ο κ. Ποταμίτης απάντησε πως υπάρχουν διάφοροι λόγοι που υπάρχουν ελλείψεις.
«Καταρχάς, εξηγεί, να πω ότι υπάρχει ένα θέμα με το λογισμικό του ΟΑΥ. Και αυτό δεν επιτρέπει στον φαρμακοποιό να δώσει ένα άλλο φάρμακο το οποίο είναι ακριβότερο από αυτό που είναι σε έλλειψη». «Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό θα λυθεί εντός των ημερών», υπογράμμισε.
Σημείωσε δε, πως το άλλο θέμα που προκύπτει «είναι ότι υπάρχει μια υπερσυνταγογράφηση, ενώ υπάρχουν και κάποιες πληροφορίες τις οποίες δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι κάποιοι ασθενείς ενώ τον Μάιο, για παράδειγμα, πήγαν στα κρατικά νοσηλευτήρια και πήραν φάρμακα τον Ιούνιο πήγαν στους προσωπικούς γιατρούς και τους έχουν συνταγοραφήσει τα ίδια ακριβώς φάρμακα».
Κληθείς να σχολιάσει πως μπορεί να ξεκαθαριστεί κατά πόσο ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, ο κ. Ποταμίτης είπε ότι «αυτό δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί όμως υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι αυτό το πράγμα έχει συμβεί».
«Ένας τρίτος λόγος, συνέχισε, που υπάρχουν αυτές οι ελλείψεις, είναι διότι ο ΟΑΥ δεν μας έχει δώσει ακόμη τις πωλήσεις φαρμάκων τουλάχιστον για τον μήνα Ιούνιο. Το οποίο αντιλαμβάνεστε είναι πολύ σημαντικό γιατί χωρίς τις πωλήσεις δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε για μελλοντικές παραγγελίες».
Ερωτηθείς πότε θα φέρουν τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, ο κ. Ποταμίτης απάντησε πως δεν ξέρει πότε θα καλυφθούν, εξηγώντας πως η κάθε εταιρεία έχει τα δικά της
χρονοδιαγράμματα».