Breaking News

Λακκοτρύπης: Ο ΚΟΤ έκλεισε τον κύκλο του


Έκκληση απηύθυνε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου προς τη Βουλή να μην υπάρξει μεγέθυνση της πολυαρχίας, αναφερόμενος σε ενδεχόμενο ταυτόχρονης λειτουργίας Υφυπουργείου Τουρισμού και ΚΟΤ, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ΚΟΤ έκλεισε τον κύκλο του.

Ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος μιλούσε στο πλαίσιο της παρουσίασης του προϋπολογισμού του Υπουργείου του για το 2018, ανέφερε ότι τυχόν μη ψήφιση ή αλλοίωση του νομοσχεδίου για το Υφυπουργείο θα ήταν «μεγάλο πισωγύρισμα». Κάλεσε τη Βουλή «να μην μεγεθύνουμε την πολυαρχία».

Εξήγησε ότι το 2009 υιοθετήθηκε εναρμονιστική νομοθεσία για τις προσφορές σύμφωνα με την οποία όποιος οργανισμός λαμβάνει πέραν του 50% των εσόδων του από το δημόσιο τομέα, πρέπει να ακολουθεί διαδικασίες του κράτους. Ο ΚΟΤ λαμβάνει το 98% της χορηγίας του από το κράτος, ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος να έχεις ξεχωριστό οργανισμό».

«Ο ΚΟΤ έκλεισε τον κύκλο του, δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης μετά από αυτή την εναρμονιστική νομοθεσία», είπε.

Για την εποχικότητα του τουρισμού ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για «ένα σύνθετο πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «από το 2012 ως το 2016 βελτιώσαμε κατά 66% τις αφίξεις κατά τους χειμερινούς μήνες». Από 300 χιλιάδες τουριστικές αφίξεις, ανέφερε, «φτάσαμε το μισό εκατομμύριο».

«Δεν είναι τα νούμερα που όλοι επιθυμούμε, αλλά είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει θεαματική βελτίωση από τη μια μέρα στην άλλη.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι βεβαίως έπαιξαν σημασία οι γεωπολιτικές συνθήκες της περιοχής μας, όχι όμως όσο μπορεί να πιστεύουν κάποιοι.

Πρόσθεσε ότι η τουριστική αύξηση για την Κύπρο ξεκίνησε από το 2015 και αναφέρθηκε σε άλλους παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση του τουρισμού όπως η οικοδομή νέων κλινών και η βελτίωση υφιστάμενων λόγω πολεοδομικών κινήτρων που δόθηκαν, το άνοιγμα των αιθέρων που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ περισσότερες θέσεις απ’ ό,τι προηγουμένως, καθώς και οι συμφωνίες που γίνονται με οργανωτές ταξιδιών.

«Ξοδεύουμε τα ίδια λεφτά αλλά πολύ πιο έξυπνα θεωρώ», είπε.

«Ευελπιστούμε ότι και το 2018 θα έχουμε μια καλή χρονιά», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης. «Δεν περιμένω διψήφιο αριθμό θα ήταν εξωπραγματικό», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «πρόθεση μας είναι να σταθεροποιήσουμε τη θέση μας».

Εντός Δεκεμβρίου ηλεκτρονικά σχέδια για γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα
Ο Γιώργος Λακκοτρύπης ενημέρωσε επίσης ότι γίνονται προετοιμασίες για να λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα σχέδια χορηγιών και ότι αναμένεται να προκηρυχθούν σχέδια νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας εντός Δεκεμβρίου.  Αναγνώρισε ότι υπήρξαν προβλήματα καθυστέρησης στην έγκριση αιτήσεων για πολύπλοκα σχέδια στο παρελθόν, τα οποία θεωρεί ότι θα επιλυθούν με την νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σε ερωτήσεις για την έρευνα και καινοτομία, είπε ότι οι αρμοδιότητες σήμερα είναι διάσπαρτες, διευκρινίζοντας ότι μόνο η καινοτομία υπάγεται στο Υπουργείο του.

«Ελπίζουμε να ρυθμιστεί με το Υφυπουργείο Ανάπτυξης», είπε.

Εγγραφή εταιρειών από 30 μέρες σε 3
Ο Υπουργός Ενέργειας απαντώντας σε ερωτήσεις για τον Έφορο Εταιρειών είπε ότι έχει ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Πέραν της ψηφιοποίησης όλων των εταιρειών, ψηφιοποιήθηκαν γύρω στις 45 εκατ. σελίδες, ανέφερε, αλλάξαμε τις διαδικασίες.

Προς αυτό είπε ότι η εγγραφή εταιρείας από 30 μέρες που χρειαζόταν να ολοκληρωθεί σήμερα γίνεται σε 3.Σταμάτησαν οι ουρές, είπε.

Αναγνώρισε ότι «έχουμε προβλήματα», αλλά πρόσθεσε ότι θα λυθούν με την λειτουργία νέου ολοκληρωμένου συστήματος πληροφορικής το κονδύλι για το οποίο ύψους €9 – 10 εκατ. έχει εγκριθεί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ



Κύριες Ειδήσεις





Translate »