Να δουν το θέμα πραγματικά με ομοψυχία, αλλά και στη βάση της πραγματικής αλήθειας και των αντικειμενικών πραγματικοτήτων, καλεί ουσιαστικά τους παράγοντες της Λάρνακας, όσον αφορά το μέλλον του λιμανιού της πόλης, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Αρχής Λιμένων Θράσος Τσαγκαρίδης. Ώστε, όπως υποστηρίζει, να μη χαθεί η τελευταία ευκαιρία που έχει ενώπιον της η πόλη για αξιοποίηση του, μέσω στρατηγικού επενδυτή.
Το θέμα που προέκυψε με τις εμπορικές δραστηριότητες που θα παραμείνουν στο λιμάνι της Λάρνακας μετά την ενιαία ανάπτυξη, θα πρέπει άμεσα να διευκρινισθεί, και οι τοπικοί άρχοντες της πόλης θα πρέπει να υιοθετήσουν μια κοινή γραμμή για τις δραστηριότητες αυτές, δηλώνει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τους υφιστάμενους σχεδιασμούς, προσθέτει, δραστηριότητες ήπιες ή μη, ρυπογόνες ή οχληρές θα περιοριστούν στο νότιο κρηπίδωμα του λιμανιού, αφού το δυτικό μέρος του λιμανιού θα αποτελέσει μέρος της οικοδομικής και εμπορικής ανάπτυξης στα πλαίσια της επέκτασης της μαρίνας για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής.
Αναγνωρίζετε μεν ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή όσο αφορά το μέλλον του λιμανιού της Λάρνακας. Ωστόσο, εξακολουθείτε να έχετε –όπως φαίνεται– εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις με τον Δήμο Λάρνακας. Γιατί αυτή η εμμονή της Αρχής Λιμένων σε αυτό το ζήτημα, διερωτάται κάποιος;
Βρισκόμαστε όντως σε μια κρίσιμη χρονική καμπή για την κατάληξη των προσπαθειών, για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας. Δεδομένου ότι μια μόνο κοινοπραξία έχει παραμείνει από αυτές που προεπιλέγησαν, η επιλογή και διαπραγμάτευση καθίσταται δυσκολότερη, αφού υφίστανται περιορισμοί στις προτάσεις που ενδεχόμενα να λάβει η κυβέρνηση.
Μεγάλη ανακούφιση από την άλλη, δίνει η άμεση εμπλοκή και η σθεναρή υποστήριξη στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς του Δήμου Λάρνακας και ιδιαιτέρως του δημάρχου. Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει παράλληλα με την επιδοκιμασία στις διαδικασίες, συνεπικουρούμενη από όλα τα κόμματα που μετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο, διευκολύνουν το κυβερνητικό έργο και τους σχεδιασμούς για την ανάπτυξη της πόλης.
Παρόλο που οι τοπικοί παράγοντες της πόλης, καθώς και οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι, φαίνεται επίσημα τουλάχιστον να συμφωνούν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, με τους σχεδιασμούς της ενιαίας ανάπτυξης, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν επίσης και διαφωνίες, οι οποίες είτε εκφράζονται ευθαρσώς και δημόσια, είτε κατά βάση κρύβονται πίσω από διάφορες αμετροέπειες που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, ή σε παρασκηνιακές κινήσεις που μοναδικό στόχο έχουν την αποτυχία της όλης προσπάθειας και την εδραίωση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων.
Ναι αλλά επί της ουσίας, μόνο σε ένα σημείο ενίσταται ο Δήμος Λάρνακας, ή η πόλη θα έλεγα, και αυτό είναι το θέμα των εμπορικών δραστηριοτήτων ή του πλαφόν. Επομένως θα σας καλούσα σε αυτό να επικεντρωθούμε.
Το θέμα που προέκυψε με τις εμπορικές δραστηριότητες που θα παραμείνουν στο λιμάνι της Λάρνακας, μετά την ενιαία ανάπτυξη, θα πρέπει άμεσα να διευκρινισθεί, και οι τοπικοί άρχοντες της πόλης θα πρέπει να υιοθετήσουν μια κοινή γραμμή για τις δραστηριότητες τούτες. Σύμφωνα με τους υφιστάμενους σχεδιασμούς, δραστηριότητες ήπιες ή μη, ρυπογόνες ή οχληρές θα περιοριστούν στο νότιο κρηπίδωμα, αφού το δυτικό μέρος του λιμανιού θα αποτελέσει μέρος της οικοδομικής και εμπορικής ανάπτυξης στα πλαίσια της επέκτασης της μαρίνας για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής.
Το νοτιότερο κρηπίδωμα που είναι και το πιο αβαθές, χωρίς μόνιμες εγκαταστάσεις γερανογεφυρών βαρέου τύπου, κάτι που αποτελεί περιορισμό στην προσέλκυση ικανού αριθμού και υπερμεγεθών πλοίων. Παράλληλα, περιορίζει και τη δραστηριότητα του λιμένα αλλά και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης συγκεκριμένων φορτίων, όπως ήταν ενίοτε η επιθυμία των δημοτών της Λάρνακας.
Η αναστάτωση που παρατηρείται ανάμεσα στους τοπικούς παράγοντες της πόλης και αφορά κατά βάση το πλαφόν στη διακίνηση φορτίων, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως αποτέλεσμα της επιλογής του είδους της ανάπτυξης που θα προωθηθεί. Οι φωνές διαμαρτυρίας για το πλαφόν, αλλά και οι έντονες παραστάσεις προς την αρμόδια Υπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν βοηθούν τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Παράλληλα, να σημειώσω ότι όλα τα φορτία που διακινούνταν στο λιμάνι της Λάρνακας, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται μέχρι την ολοκλήρωση της πλήρους ανάπτυξης του λιμανιού, αφού το μέτρο αυτό λήφθηκε με γνώμονα την εξαγγελθείσα από το Υπουργικό Συμβούλιο ταυτόχρονη ανάπτυξη στο άλλο μεγάλο λιμάνι της επαρχίας της Λάρνακας, στο Βασιλικό, για δημιουργία εκεί βιομηχανικού λιμανιού το οποίο θα εξυπηρετεί τόσο τα οχληρά φορτία που θα μετακινηθούν από το λιμάνι Λάρνακας, όσο και τις ανάγκες των εταιρειών (υφιστάμενων και μελλοντικών) που θα προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στις υπεράκτιες δραστηριότητες για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ή και ξένων ΑΟΖ.
Η επιλογή για την εφαρμογή του πλαφόν ουδόλως επηρεάζει τη διακίνηση φορτίων στο λιμάνι της Λάρνακας ή την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών λιμανιών, αφού οι ποσότητες έχουν υπολογιστεί, ώστε να υπερκαλύπτουν τα φορτία που μετακινήθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια, έχοντας υπόψη την προτεινόμενη ενιαία ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την παράλληλη επέκταση του υφιστάμενου λιμένα Βασιλικού και την κατασκευή πρόσθετων κρηπιδωμάτων για εξυπηρέτηση της εγχώριας αγοράς και βιομηχανίας.
Δηλαδή με άλλα λόγια μας λέτε περίπου ότι από τη στιγμή που η Λάρνακα επέλεξε το μοντέλο της ενιαίας ανάπτυξης για το λιμάνι της, αυτόματα το πλαφόν των 900.000 τόνων στην εμπορική του δραστηριότητα, ανταποκρίνεται και στο όριο των πραγματικών του δυνατοτήτων;
Η ενιαία ανάπτυξη, όπως μετά από διαβούλευση με τους δημοτικούς άρχοντες και παράγοντες της πόλης της Λάρνακας αποφασίστηκε, περιορίζει από μόνη της σημαντικές λιμενικές δραστηριότητες του λιμένα εντός της πόλης, αφού το μεγαλύτερο κρηπίδωμα παραχωρείται προς εμπορική ανάπτυξη που εντάσσεται στα νέα πολεοδομικά σχέδια και στην επέκταση των θέσεων ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής. Αυτές ήταν οι πάγιες θέσης της πόλης της Λάρνακας. Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον τομέα υδρογονανθράκων ή άλλων ήπιας μορφής φορτίων, ουδέποτε έγινε επίσημα αποδεκτή από τον δήμο στην ολότητά της και ούτε συμπεριλαμβάνεται στις επιχειρησιακές ανάγκες που προκρίνουν οι τοπικοί άρχοντες. Αφού λοιπόν όλα τα φορτία που έτυχαν χειρισμού τα προηγούμενα χρόνια δεν υπερέβαιναν τους 900.000 τόνους μεικτού φορτίου, και αφού με τον πιο επίσημο τρόπο διασφαλίζεται στην ενδιάμεση φάση της ανάπτυξης, η συνέχιση της διαχείρισης όλων των φορτίων μέχρι και την ολοκλήρωση της παράλληλης ανάπτυξης στο Βασιλικό, και δεδομένου ότι οι λιμενικές εγκαταστάσεις του λιμανιού της Λάρνακας θα περιοριστούν από τη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη, ουδόλως η εφαρμογή του πλαφόν θα επηρεάσει ή θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα.
Η τοποθεσία του λιμένα εντός της πόλης της Λάρνακας, δεν αφήνει πολλές επιλογές ανάπτυξης δεδομένης και της έντονης θέσης των δημοτών και τοπικών αρχόντων.
Πώς συνδέονται οι αναπτύξεις στη Λάρνακα και στο Βασιλικό;
Το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, με απόφαση της Κυβέρνησης, προχώρησε σε σχεδιασμούς πολλών εκατομμυρίων για την επέκταση και εκσυγχρονισμό του λιμανιού του Βασιλικού. Επέκταση που ξεκίνησε με την εξαγορά χερσαίας έκτασης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για το παρακείμενο ενεργειακό κέντρο που θα δημιουργηθεί. Η ανάπτυξη στο Βασιλικό που πρέπει να είναι παράλληλη με το λιμάνι Λάρνακας θα αποσυμφορήσει το λιμάνι στο κέντρο της πόλης της Λάρνακας, αφού τα οχληρά και ρυπογόνα φορτία θα μεταφερθούν στο Βασιλικό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ενιαία και καθαρή ανάπτυξη του λιμένος και της μαρίνας της Λάρνακας.
Αφού προχωρήσουν οι δύο παράλληλες αναπτύξεις στη Λάρνακα και στο Βασιλικό όπως σχεδιάστηκαν από την Κυβέρνηση, και έντιμα αφήσουμε δικαιολογίες και προσκόμματα στο περιθώριο και αφοσιωθούμε στην υλοποίησή τους, ουδείς θα ταλαιπωρηθεί ή θα θυματοποιηθεί. Άρα λοιπόν ούτε η επίκληση για υπέρβαση του πλαφόν, ούτε η ήπια διαχείριση ενεργειακών δραστηριοτήτων θα λειτουργήσουν ενάντια στην ανάπτυξη της Λάρνακας. Αυτό που λειτουργεί αποτρεπτικά είναι οι αποσπασματικές και ανεδαφικές περί του αντιθέτου δηλώσεις, με δικαιολογίες που μοναδικό στόχο έχουν να αποδομήσουν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς για κατασκευή μεγάλων αναπτυξιακών έργων και ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας που προωθεί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη.
Εάν αφήσουμε ανεδαφικά προσχήματα, όπως το πλαφόν και τις ήπιες λιμενικές δραστηριότητες να επηρεάσουν τους σχεδιασμούς των προσφοροδοτών, η κατάληξη θα είναι αρνητική και ζημιογόνα για τον τόπο, αφού ούτε οι σχεδιασμοί στο Βασιλικό θα προχωρήσουν με αποτέλεσμα το ναυάγιο της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού της Λάρνακας και την ερήμωση του λιμανιού και τον εμπορικό μαρασμό του κέντρου της πόλης. Σε αυτό το αποτέλεσμα στοχεύουν οι ενέργειες όλων όσων επιδιώκουν τη ματαίωση και αυτού του αναπτυξιακού έργου προς εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων.
Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε επομένως ως Δ.Σ. της Αρχής Λιμένων προς τις εμπλεκόμενες πλευρές σε αυτό το θέμα;
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση ενός δημόσιου διαγωνισμού προσφορών και θα ήταν φρόνιμο από πλευράς όλων μας να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς να χρησιμοποιούμε προσχήματα και αστήριχτες δικαιολογίες και να επικαλούμαστε σενάρια ολοκληρωτικής καταστροφής που μοναδικό σκοπό έχουν να σταματήσουν την εν εξελίξει διαδικασία προκειμένου να εξυπηρετηθούν αλλότρια συμφέροντα. Ας στηρίξουμε επιτέλους όλοι οι φορείς την προσπάθεια που γίνεται με μόνο γνώμονα τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος για την ανάπτυξη της πόλης της Λάρνακας και ας αφήσουμε τα υπόλοιπα στην άκρη.
Πηγή: philenews