Μιλά στον «Φ» η 36χρονη κοινοτάρχης Γεωργία Μιχαήλ
Η ανάδειξη της κοινότητας Ζυγίου στην επαρχία Λάρνακας ως περιφερειακού σημείου αναφοράς και όχι μόνο αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του νέου Κοινοτικού Συμβουλίου Ζυγίου.
Το Ζύγι, στο οποίο κατοικούν πρόσφυγες από 54 κατεχόμενες κοινότητες της Κύπρου, οι τελευταίες κοινοτικές εκλογές έφεραν στο τιμόνι της κοινότητας 36χρονη λογίστρια, την κ. Γεωργία Μιχαήλ, ενώ στο Κοινοτικό Συμβούλιο τέσσερα από τα έξι μέλη είναι ηλικίας από 23 ως 45 ετών. Όλοι τους, τόνισε μιλώντας στον «Φ» η κ. Μιχαήλ, ασπάζονται την άποψη, και θα εργαστούν γι’ αυτήν, ότι το Ζύγι έχει πολύ περισσότερα να επιδείξει από όσα είναι κυρίως γνωστό ως σήμερα. Πρόκεται για μικρή κοινότητα, όπου υπάρχουν πολύ καλές ψαροταβέρνες για να επισκεφθεί το κοινό τα Σαββατοκύριακα, καθώς επίσης αλιευτικό καταφύγιο το οποίο προσφέρεται για ξέγνοιαστες βόλτες δίπλα στη θάλασσα και τις βάρκες.
Ξεκινώντας από το αλιευτικό καταφύγιο, η κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ωραία παγκυπρίως. Εκτός από τη φιλοξενία ψαράδων, μπορεί να προσφέρει περισσότερα για την πρόοδο της κοινότητας. Σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και τον ΚΟΤ, πρόσθεσε, θα επιδιωχθεί η αναβάθμιση του μικρού περιπτέρου που υπάρχει στον χώρο, ώστε να συνάδει και με περιβάλλον, αλλά και να μπορεί να έλξει περισσότερο κόσμο, ντόπιους και ξένους. Διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιδιωχθεί ανάπτυξη στο χώρο που να συγκρούεται με υφιστάμενες χρήσεις στην περιοχή, η κ. Μιχαήλ εξέφρασε την ιδέα ότι ο συγκεκριμένος χώρος στο αλιευτικό καταφύγιο θα μπορούσε να αποτελέσει παραδοσιακό καφενείο όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να παρακολουθήσει πολλές ώρες της ημέρας τις εργασίες και άλλες δραστηριότητες δεκάδων ψαρόβαρκων και ψαράδων που φιλοξενούνται στο αλιευτικό καταφύγιο.
Άλλη ανάπτυξη που θα μπορούσε επίσης να προωθηθεί στο ίδιο πλαίσιο αποτελεί η αξιοποίηση των γνωστών παλιών αποθηκών χαρουπιών. Σε αυτές υπάρχουν ακόμα μηχανήματα και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν σε εποχές που τα χαρούπια αποτελούσαν βασικό εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου. Με εμπορικά καράβια από ξένες χώρες να προσεγγίζουν διάφορες παραλιακές περιοχές του νησιού για να τα φορτώσουν, αφήνοντας πολύτιμο εισόδημα στους χαρουποπαραγωγούς και την οικονομία του τόπου.
Τέτοιες οικοδομές αποτελούν κομμάτι της ιστορίας και μπορούν να μετατραπούν σε μουσειακούς χώρους, αναδεικνύοντας και τις κοινότητες όπου βρίσκονται, σημείωσε ακόμη η κ. Μιχαήλ.
Το εμπόδιο στην πληθυσμιακή ανάπτυξη
Η κοινοτάρχης Ζυγίου στις δηλώσεις της αναφέρθηκε και στο πιο καίριο πρόβλημα που για πολλά χρόνια ταλανίζει τη μικρή της κοινότητα, η οποία φιλοξενεί κάτοικους από 54 προσφυγικές κοινότητες. Δεδομένου ότι βρίσκεται σε εκτάσεις τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας, ανέφερε η κ. Γεωργία Μιχαήλ, δυστυχώς η κοινότητα δεν διαθέτει γη για οικιστική ανάπτυξη. Νεαρά ζευγάρια, παρόλο που επιθυμούν να παραμείνουν ή να εγκατασταθούν στα όριά της, αναγκάζονται να κατοικούν αλλού, όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Αυτό πλήττει τις προοπτικές πληθυσμιακής ανάπτυξης του χωριού. Είναι κατανοητές οι ευαισθησίες γύρω από αυτό το ζήτημα, αλλά το κράτος πρέπει να μελετήσει το θέμα, καθώς αυτή η ιδιομορφία επηρεάζει όχι μόνο την ανάπτυξη του Ζυγίου αλλά και άλλων κοινοτήτων με το ίδιο καθεστώς, επισήμανε η κ. Μιχαήλ.
Εκστρατεία για προσέλκυση Κύπριων και ξένων περιηγητών
Ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας του πυρήνα του Ζυγίου, η συνύπαρξη του επαγγέλματος του ψαρά με το επάγγελμα του γεωργού, καθώς επίσης η λειτουργία πολλών ψαροταβέρνων αποτελούν προϋποθέσεις ώστε η κοινότητα να αναζητήσει νέες μορφές ανάπτυξης, ανάδειξης, αλλά και δράσεων μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, εξασφαλίζοντας κονδύλια που υπάρχουν σε αυτά τα θέματα, ανέφερε ακόμα στις δηλώσεις της στον «Φ» η κοινοτάρχης Ζυγίου. Τα συγκεκριμένα θέματα, πρόσθεσε, αποτελούν μέρος των βασικών προτεραιοτήτων της κοινότητας, ώστε στο μεσοπρόθεσμο μέλλον να υπάρξουν απτά αποτελέσματα και να καλυφθεί το χάσμα στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
Παράλληλα, είπε επίσης η κ. Μιχαήλ, σε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια περαιτέρω γνωστοποίησης της κοινότητας Ζυγίου προς το κυπριακό κοινό, αλλά και τους ξένους επισκέπτες, θα επιδιωχθεί η προώθηση προγραμμάτων αλλά και εκδηλώσεων, υπό τον τίτλο «Γνωρίστε το Ζύγι». Σίγουρα, υπογράμμισε, υπάρχουν εξίσου υπέροχα πράγματα να γνωρίσει και να απολαύσει ο επισκέπτης στο Ζύγι, πέραν από το καλό ψάρι που προσφέρουν οι ψαροταβέρνες του χωριού, οι οποίες έχουν την τιμητική τους από πολλούς λάτρεις του νόστιμου φαγητού.
Γράφει: Πάμπος Βάσιλας