H Φωτογραφία στις μέρες μας είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής μας. Πλέον η ρουτίνα, οι βόλτες μας, οι εξόδοι μας αποτυπώνονται σε δεκάδες φωτογραφίες έχοντας έτσι τις κορυφαίες στιγμές μας σε ένα χάρτι ή στην μνήμη του κινητού μας. Συνεχώς κατακλυζόμαστε με εικόνες από τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης όπως είναι η τηλεόραση, τα περιοδικά αλλά και από τα social media. Πλέον ο άνθρωπος εκφράζεται μέσα από φωτογραφίες και προβάλλει τον ευατό του μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Η φωτογραφία πλέον δηλώνει ποιος είσαι και αυτή έχει τον καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ιδεών
Ο Andreas Ayre καθηγητής του κλάδου φωτογραφίας στο Alexander, μας εξηγεί τί είναι η Φωτογραφία. Η φωτογραφία στην καθημερινότητά μας, αλλά και ως επάγγελμα.
Μας εξηγεί γιατί αξίζει τον κόπο να επιλέξεις τον κλάδο Φωτογραφίας, δίνοντάς μας τους επαγγελματικούς δρόμους που σου ανοίγονται. Η παρακάτω συνέντευξη είναι αφιερωμένη σε ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της ζωής μας, τη φωτογραφία.
Γιατί κάποιος να σπουδάσει photography στο Alexander;
Στο Alexander δημιουργούνται μικρά τμήματα που δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να λαμβάνουν ξεχωριστή προσοχή από τους καθηγητές τους ανάλογα με τις ανάγκες τους. Οι καθηγητές είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν μέσα από την εμπειρία και τις γνώσεις τους. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο κατά την διάρκεια των σπουδών άλλα και μετά την αποφοίτηση. Υπάρχει μια καλή ισορροπία μεταξύ της θεωρίας και της πρακτικής. Το πτυχίο της φωτογραφίας είναι το μοναδικό που προσφέρεται στη Κύπρο
Τι επαγγελματικές προτάσεις θα βρει ο απόφοιτος;
Η κατεξοχήν κατηγορία που προσφέρει εργασία στην Κύπρο είναι η φωτογράφιση γεγονότων (events photography) ειδικά οι γάμοι και η βαφτίσεις. Υπάρχει και μια μικρή μερίδα που ασχολούνται με την διαφημιστική ή την φωτογραφία μόδας. Επιπρόσθετα, κάποιος μπορεί να εργαστεί στο εξωτερικό, άλλα και μέσω διαδικτύου, προμηθεύοντας φωτογραφίες σε αρχεία οργανισμών που τις εμπορεύονται, συνήθως για διαφημιστικούς σκοπούς.
Τι είναι η φωτογραφία;
Πέρα από την φωτογράφιση σε ταξίδια, σε οικογενειακές στιγμές, και σέλφι, η φωτογραφία είναι μια μορφή τέχνης. Είναι ένα μέσο έκφρασης ιδεών και συναισθημάτων χρησιμοποιώντας την εικαστική γλωσσά.
Τι θα μάθει κάποιος σπουδάζοντας photography στο Alexander College;
Ακριβώς αυτό. Θα μάθει να εκφράζετε μέσα από την εικόνα. Επιπρόσθετα θα μάθει τι είναι η εικαστική γλωσσά (visual language) και θα μάθει να αναλύει ιδέες και συναισθήματα. Το σημαντικότερο όμως, θα μάθει να εφαρμόζει κριτική σκέψη σε όλα όσα βλέπει και όσα δημιουργεί για να αποδώσει καλύτερα αυτό που θέλει να εκφράσει.
Στις μέρες μας η φωτογραφία κυριαρχεί παντού. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή του ανθρώπου;
Παραδοσιακά η φωτογραφία χρησιμοποιείτο για καταγραφή γεγονότων και της πραγματικότητας. Κάποιοι το είδαν σαν μια μορφή τέχνης. Σήμερα όμως, κατακλυζόμαστε κάθε στιγμή από εικόνες μέσα από τα περιοδικά, από την τηλεόραση, και πιο πολύ από τα κοινωνικά δίκτυα. Κάποιοι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να εκφραστούν μέσα από την εικόνα, άλλοι για να καταγράψουν κάποια γεγονότα, και άλλοι για να προβάλουν τον εαυτό τους στα κοινωνικά δίκτυα. Για όλους αυτούς, η φωτογραφία γίνετε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.
Οι φωτογραφίες χωρίζονται σε ομάδες;
Ναι, υπάρχουν διάφορες κατηγορίες στη φωτογραφία. Κάποιες από αυτές είναι: fine art, surreal, documentary, fashion, advertising, still life, κλπ.
Ποιες τεχνικές κυριαρχούν;
Οι φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους διδάσκονται και ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν μόνο χειροκίνητες ρυθμίσεις για να έχουν απόλυτο έλεγχο της μηχανής τους. Όταν γνωρίζουν πως λειτουργεί η φωτογραφική μηχανή, μπορούν να εφαρμόσουν τις ανάλογες ρυθμίσεις και να αποτυπώσουν την εικόνα όπως την θέλουν. Πέρα από αυτό, στους φοιτητές αρέσει να χρησιμοποιούν το στούντιο, διότι μαθαίνουν πως μπορούν, έχοντας πλήρη έλεγχο των φλας, να φωτίσουν το θέμα ανάλογα με την ιδέα τους.
Με ποιους τρόπους ο φωτογράφος μπορεί να αποδώσει συναίσθημα στα έργα του;
Μέσα από στοιχειά που εναποθέτει στη φωτογραφία. Μεταξύ άλλων, παίζει ρόλο η σύνθεση, ο φωτισμός, και το περιεχόμενο. Σημασία έχουν και τα σύμβολα πχ. τα χρώματα, οι σκιές, αντικείμενα, η γλωσσά του σώματος, κλπ. Οι φοιτητές διδάσκονται σημειολογία όπου μαθαίνουν πως κάποια στοιχεία μέσα στην εικόνα εννοούνται και κάποια υπονοούνται, και πως μπορούν να εφαρμόσουν, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τις δικές τους ιδέες.
Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που ανακαλύπτει τώρα το χώρο της φωτογραφίας;
Να μελετά την τέχνη και τους δημιουργούς, και να πειραματίζεται.
Η φωτογραφία εξελίσσεται συνεχώς, ποια νομίζεις θα είναι η επόμενη αλλαγή στον κλάδο της φωτογραφίας;
Αν και η τεχνολογική εξέλιξη έχει σχεδόν καθορίσει που οδηγείται η φωτογραφία, υπάρχει και μια μερίδα φωτογράφων που γοητεύονται από το παραδοσιακό φιλμ και την εμφάνιση σε σκοτεινό θάλαμο. Θεωρώ όμως ότι η τεχνολογία τελικά θα επικρατήσει διότι είναι πιο πολύ στις προτιμήσεις των νέων. Σχεδόν 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν κινητό τηλέφωνο με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή, και πέραν των 3 δισεκατομμυρίων έχουν λογαριασμό σε κοινωνικά δίκτυα. Η ευκολία, η ταχύτητα, και οι φθίνουσες τιμές προϊόντων τεχνολογίας την καθιστούν κυρίαρχο του “παιγνιδιού”. Δυστυχώς, κάποιες φορές, η δυνατότητα που προσφέρει η τεχνολογία στη χειραγώγηση της φωτογραφία, παραποιεί την πραγματικότητα που κάποιες φορές φτάνει στα όρια της ψευδαίσθησης.
Εάν σε ενδιαφέρει να πάρεις περισσότερες πληροφορίες για τον κλάδο Φωτογραφίας στο Alexander, κάλεσε στο 24532373 ή στείλε email για να επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σου, στο info@alexander.ac.cy.
Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από το blog του Alexander College, diplasou.com.cy .