Εν αναμονή των καινούργιων κατασκευαστικών σχεδίων του έργου της νέας Δημοτικής Αγοράς βρίσκεται ο Δήμος Λάρνακας.
Το έργο έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των χρηματοδοτούμενων από τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία της προ¬ γραμματικής περιόδου 2014¬2020, ωστόσο για να είναι εφικτή η άντληση του σχετικού κονδυλίου, ο Δήμος Λάρνακας είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει ώριμα έργα. Στην περίπτωση της ανέγερσης δημοτικής παραδοσιακής αγοράς, υπάρχει θέμα με το κόστος του έργου. Τα αρχικά σχέδια της νέας αγοράς λιανικής πώλησης στο κέντρο (από όπου και οι φωτογραφίες μας) της Λάρνακας είχαν παρουσιαστεί το 2011 και “συνοδεύονταν” από δαπάνη 11 εκατομμυρίων ευρώ.
Λόγω της οικονομικής κρίσης, το έργο τοποθετήθηκε στις ελληνικές καλένδες και επανέρχεται σήμερα μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων που εξασφάλισε ο Δήμος Λάρνακας ως αστικό κέντρο. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι το κονδύλι που αναλογεί στη δημοτική αγορά είναι 5,5 εκατομμύρια ευρώ, ακριβώς το μισό της αρχικής υπολογιζόμενης δαπάνης δηλαδή. Αυτό το γεγονός ανάγκασε τον Δήμο Λάρνακας να σπεύσει σε τροποποίηση των σχεδίων του 2011, ώστε να προσαρμοστούν στη δαπάνη των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα νέα σχέδια ανατέθηκαν στο ίδιο αρχιτεκτονικό γραφείο το οποίο, όπως πληροφορούμαστε, αναμένεται να τα παραδώσει τους επόμενους μήνες. Αμέσως μετά την παραλαβή, ο Δήμος Λάρνακας θα μπορέσει να προ¬ κηρύξει προσφορές, οπότε το έργο ως ώριμο για υλοποίηση θα πληροί τα κριτήρια για άντληση του κονδυλίου. Βασική τροποποίηση στα κατασκευαστικά σχέδια είναι η πλήρης κατάργηση του πολυώροφου χώρου στάθμευσης που είχε σχεδιαστεί εφαπτόμενος του κτιρίου της καινούργιας αγοράς.
Αντ’ αυτού, θα κατασκευαστεί υπόγειος χώρος στάθμευσης. Ο νέος προϋπολογισμός κόστους προβλέπει δαπάνη 3,9 εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του υπόγειου χώρου στάθμευσης και 1,6 εκατομμυρίων ευρώ για τους εξωτερικούς χώρους, δηλαδή την υπαίθρια αγορά, το χώρο πρασίνου και τις απαραίτητες υποδομές.
Στάσιμο για περισσότερα από είκοσι χρόνια
Η δημιουργία νέας δημοτικής παραδοσιακής αγοράς στη Λάρνακα είναι στάσιμη για περισσότερο από 20 χρόνια, από την κατεδάφιση του παλιού κτιρίου λόγω φθοράς. Έκτοτε, στο δημοτικό τεμάχιο λειτουργεί υπαίθρια αγορά και χώρος στάθμευσης, τα οποία όμως δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με την εικόνα αστικού κέντρου σύγχρονης πόλης. Τα αισθητικά προβλήματα είναι εμφανή όπως και τα λειτουργικά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την κυκλοφορία, εξ ου και η ανέγερση νέας, σύγχρονης αγοράς θεωρείται επιτακτική ανάγκη για την αναζωογόνηση του εμπορικού πυρήνα της Λάρνακας. Το σχέδιο προβλέπει στέγαση καταστημάτων λιανικής πώλησης φθαρτών και παραδοσιακών προϊόντων μεταξύ των οποίων και προϊόντα κυπριακής χειροτεχνίας.
Θα περιλαμβάνει επίσης, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Δήμου Λάρνακας, μικρό αριθμό χώρων εστίασης καθώς και ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο όπου θα εκτίθενται τοπικά προϊόντα χειροτεχνίας και μικροτεχνίας. Επίσης, προβλέπεται χώρος για διοργάνωση υπαίθριων αγορών, εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και δενδροφύτευση και τοπιοτέχνηση του δυτικού τμήματος του δημοτικού τεμαχίου για να μετατραπεί σε πνεύμονα πρασίνου και κοινωνικής συναναστροφής στο εμπορικό κέντρο.
Το έργο της ανέγερσης της νέας δημοτικής παραδοσιακής αγοράς είναι ζήτημα που θα απασχολήσει και τον νέο δήμαρχο, καθώς αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα για την αναζωογόνηση του εμπορικού κέντρου της Λάρνακας, το οποίο άρχισε να παίρνει τα πάνω του με την ανάπλαση τεσσάρων πλατειών.
Πηγή: Εφημερίδα “Χ”