Εκδήλωση διαμαρτυρίας του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις έξω από ΣΚΤ, συναντήθηκε με Χ”Γιάννη 

Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των εκποιήσεων ακινήτων πραγματοποίησε χθές το μεσημέρι έξω από τα κεντρικά γραφεία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) το κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις με αφορμή τη σύναψη συμφωνίας της ΣΚΤ με την ισπανική εταιρεία Altamira Asset Management για την δημιουργία Πλατφόρμας Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) και ακινήτων.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση εισήλθαν, μετά από άδεια της ηγεσίας της ΣΚΤ, για πέντε λεπτά στην είσοδο των γραφείων της Συνεργατικής για να διαμαρτυρηθούν, ενώ στη συνέχεια εκπρόσωποι του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις συναντήθηκαν για περίπου 30 λεπτά με τον Γενικό Διευθυντή της ΣΚΤ Νικόλα Χατζηγιάννη στον οποίο επέδωσαν υπόμνημα με τις θέσεις του Κινήματος.

Στην εκδήλωση αλλά και στη συνάντηση με την ηγεσία της ΣΚΤ συμμετείχαν επίσης ο προτεινόμενος από το ΑΚΕΛ για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, ο επικεφαλής του γραφείου οικονομικών μελετών του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κώστας Ευσταθίου, η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.  Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η ΠΕΟ, ΠΟΒΕΚ, ΠΟΓΟ και ΕΔΟΝ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι ήταν μια καλή συνάντηση στην οποία αντηλλάγησαν πάρα πολλές απόψεις για το θέμα των εκποιήσεων “αλλά και σφαιρικά για το θέμα των ΜΕΧ και για διάφορα θέματα που αφορούν την κυπριακή κοινωνία και την δυνατότητα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις με τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες”.

Αυτός ο διάλογος και η επικοινωνία θα συνεχιστεί με ειλικρινή τρόπο, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ΣΚΤ αντιλαμβάνεται “τις ευαισθησίες που υπάρχουν στο συγκεκριμένο θέμα το οποίο μας αφορά και εμάς”.

Ο ΓΔ της ΣΚΤ διαβεβαίωσε ότι συνεχίζονται και εφαρμόζονται και μετά τη συμφωνία με την ισπανική εταιρεία “οι πολιτικές τις οποίες είχε ο Συνεργατισμός για την διαχείριση των ΜΕΧ με πλήρη σεβασμό στο εγχώριο νομοθετικό πλαίσιο”.

Ο κ. Χατζηγιάνης είπε ακόμη ότι ο Συνεργατισμός είναι η μεγαλύτερη συστηματική τράπεζα λιανικής και “όχι μόνο οφείλουμε αλλά και χρειάζεται να παραμείνουμε κοντά στους δικούς μας πελάτες έτσι ώστε να προσφέρουμε λύσεις σε αυτό το πρόβλημα το οποίο επιβαρύνει και εμάς αλλά και επιβαρύνει τους πελάτες και ευρύτερα την οικονομία και την κοινωνία”.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι από πλευράς Συνεργατισμού έχουν δοθεί αρκετά δεδομένα και λεπτομέρειες και ότι “με το πλάνο που έχουμε καταρτίσει στοχεύουμε και μπορούμε να δώσουμε λύσεις και να διαχειριστούμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα απεγκλωβίζοντας τα μέλη μας”.

“Χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα και προσδοκώ σε επόμενες συναντήσεις για να κοιτάξουμε να δούμε ευρύτερα πως μπορεί ο Συνεργατισμός να αναλάβει και ένα πιο κεντρικό ρόλο σε κάποια συγκεκριμένα θέματα που αφορούν κατηγορίες δανειοληπτών”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς να θα υπάρξει αλλαγή σχεδίων από την ΣΚΤ μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι αυτό δεν είναι στα σχέδια, προσθέτοντας ότι “αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι όλες αυτές τα συγκεκριμένα σημεία τα οποία έχουμε ακούσει να διασφαλίσουμε ότι πραγματικά θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο που και εμείς προγραμματίζαμε”.

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες του πελατών της ΣΚΤ για εκποίηση της πρώτης κατοικίας, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι “αυτή η συνεργασία γίνεται με τις υφιστάμενες πολιτικές, στρατηγικές και το εγχώριο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχει νομοθετήσει και αντικατοπτρίζει τις κυπριακές ευαισθησίες και πραγματικότητες και είναι αυτό που θα εφαρμοστεί σε αυτή τη συνεργασία”.

“Είμαστε μέρος αυτού του συστήματος και γνωρίζουμε πολύ καλά τι γίνεται και στόχος μας σίγουρα δεν είναι οι εκποιήσεις αλλά οι λύσεις”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “θέλουμε με αυτό τον τρόπο να προσφέρουμε λύσεις έτσι ώστε να μειωθούν σημαντικά οι ΜΕΧ”.

Ανέφερε ότι οι λύσεις θα είναι μέσω βιώσιμων αναδιαρθρώσεων με συνεργάσιμους πελάτες μας αλλά και θέματα εξοφλήσεων και προσδοκούμε ότι “με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιώντας όλα αυτά που έχουμε κτίσει στον ισολογισμό μας ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε προς αμοιβαίο όφελος”.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Μαλάς είπε ότι από την ενημέρωση που είχε προκύπτει ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι το τραπεζικό μας σύστημα και κυρίως οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τα ΜΕΔ μπαίνουν σε μια νέα πορεία συνεπεία των αποφάσεων που λήφθηκαν το 2013, δηλαδή το κούρεμα καταθέσεων, που ως αποτέλεσμα ενώ είχαμε καταθέσεις 72 δισεκατομμυρίων ευρώ, σήμερα έχουμε 47 δισ. ευρώ και τα ΜΕΔ ως ποσοστό των χαρτοφυλακίων να αυξηθούν δραματικά”.

Μετατρέψαμε κάποιες από τις κυπριακές τράπεζες σε εταιρείες διαμεσολάβησης, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “οφείλει το κράτος να παρέμβει με μια κοινωνικά ευαίσθητη πολιτική που να στηρίζει εκείνους που έχουν ανάγκη”.

Ο κ. Μαλάς είπε ότι “πρέπει να προστατέψουμε και την πρώτη κατοικία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ένα πλαίσιο υγιούς εταιρικής διακυβέρνησης το οποίο να λαμβάνει υπόψη την κοινωνική συνοχή και να βγάλει αυτές τις εταιρείες από την δύσκολη θέση”.

Ανέφερε ότι θα έχει “πολύ καινοτόμες προτάσεις γιατί οι εισηγήσεις και η πολιτική που εφαρμόζεται κυρίως από τις τράπεζες μεταθέτουν το πρόβλημα σε βάθος χρόνου και σε κάποια χρόνια ενδεχομένως στο εγγύς μέλλον να αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν”.

Είπε ακόμη ότι πρόθεση του “δεν είναι να αφήνουμε τις τράπεζες να κάνουν τις πολιτικές τους με χρήμα την ελπίδα”, προσθέτοντας ότι “η ελπίδα δεν μπορεί να είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος”.

“Η ελπίδα δίδεται με καινοτόμες λύσεις και θα έχουμε καινοτόμες λύσεις”, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου είπε ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε κατ΄ επανάληψη ακούσει τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες από πλευράς Κυβέρνησης για επιστροφή της ΣΚΤ πίσω στους πολίτες, προσθέτοντας ότι “οι τελευταίες εξελίξεις τόσο με την κάθοδο της Altamira όσο και με το κλείσιμο των υποκαταστημάτων αλλά και η κωλυσιεργία στο ζήτημα των μετοχών αποτυπώνουν ακριβώς το αντίθετο, ότι ο συνεργατισμός απομακρύνεται από τους πολίτες”.

“Αναμένουμε τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την ηγεσία της τράπεζας να αποδείξουν έμπρακτα ότι όντας η μόνη αυτή την στιγμή κυπριακή τράπεζα με βασικό μέτοχο το κράτος αποτελεί στήριγμα για την κοινωνία, βοηθά στην ανάπτυξη της οικονομίας και στηρίζει ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα”, πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η εκπρόσωπος του Κινήματος Ευαγγελία Μωϋσέως είπε ότι δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τις εξηγήσεις που τους δόθηκαν για την κάθοδο της Altamira στην Κύπρο και ότι ζήτησαν αλλά δεν τους δόθηκε η συμφωνία ΣΚΤ και Altamira.

Ανέφερε ότι η ηγεσία της ΣΚΤ τους ξεκαθάρισε ότι μέσα στην συμφωνία δεν έχει αφαιρεθεί η πρώτη κατοικία και πρόσθεσε ότι θα ζητήσουν συνάντηση από τον κ. Χατζηγιάννη πριν το τέλος του Αυγούστου για να ξαναδούν το θέμα της Altamira.

“Θα δώσουμε και εμείς τις δικές μας προτάσεις τις οποίες θα μπορούσαν να υιοθετήσουν για να βοηθήσουν τον κόσμο και να προστατέψουν την πρώτη κατοικία δίχως να προχωρήσουν σε εκποιήσεις και δίχως την κάθοδο ενός κορακιού στην Κύπρο”.

Ανέφερε ότι “Κυβέρνηση, Βουλή και όλα τα κόμματα πρέπει να αλλάξουν πολλά από την νομοθεσία και να καταλάβουν ότι πρέπει να προστατευτεί ο πολίτης, η πρώτη κατοικία, η μικρομεσαία επαγγελματική στέγη και τα αγροτικά τεμάχια και όχι οι τράπεζες γιατί σε αυτή την κατάσταση μας έφερε η τραπεζική κρίση”.

Εξάλλου, μιλώντας στην εκδήλωση, η Παντελίτσα Εγγλέζου είπε ότι οι γονιοί της, που έχουν δύο παιδιά με μεσογειακή αναιμία την ίδια και τον αδελφό της, έχουν αγροτικά χρέη και “περιμέναμε ότι θα έχουμε ένα μέλλον, μια ριζική θεραπεία”.

Αν μας πάρουν την γη κινδυνεύει και το σπίτι, στο οποίο ζει μια οικογένεια με πέντε άτομα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “αν μας ξεσπιτώσουν δεν ξέρουμε που να πάμε”.

Ανέφερε ότι η οικογένεια της έχει τρία κομμάτια γης και η ΣΚΤ τα έθεσε σε πλειστηριασμό αλλά δεν πωλήθηκαν και θα γίνει νέος πλειστηριασμός με χαμηλότερες τιμές

Είπε ακόμη ότι “άλλαξαν οι οικιστικές ζώνες από τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο και δεν μπορούμε να πωλήσουμε κανένα κομμάτι”, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ελπίδα για την οικογένεια της.

Εξήγησε ότι τα χρέη είναι αγροτικά και ήρθαν οι έμποροι και όταν μπήκε η Κύπρος στην ΕΕ οι γονιοί της φύτευαν μικρά κομμάτια πατάτες και “προμηθεύονταν από την Συνεργατική τον πατατόσπορο, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, ενώ δεν αγόρασαν καινούργια αυτοκίνητα ούτε έπιπλα και οι γονιοί της δούλευαν μόνοι τους, χωρίς εργάτες, μια ζωή για το μεροκάματο, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 9-10 το βράδυ μέσα στα χωράφια”.

Ανέφερε ότι η μητέρα της έκανε απόπειρα αυτοκτονίας όταν έμαθε πως θα γίνει αυτό το πράγμα και ήταν σε κόμμα για 13 μέρες και διερωτήθηκε κατά πόσον “έχει έλεος αυτή η Κυβέρνηση”.

Υπόμνημα

Στο υπόμνημα τους το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις θεωρεί ότι  η εμπλοκή της Altamira, “της κερδοσκοπικής αυτής εταιρίας, στην διαχείριση του χαρτοφυλακίου του ‘Συνεργατισμού’, έχει κιόλας απαξιώσει τον ‘Συνεργατισμό’ στα μάτια του κυπριακού λαού, επιπλέον δε έχει πλήξει ανεπανόρθωτα και την αξιοπιστία του”.

Επίσης ζητούν μεταξύ άλλων, την άμεση ανάκληση της απόφασης, την άμεση δημοσιοποίηση της συμφωνίας και την διασφάλιση με συγκεκριμένη δημόσια δέσμευση η πρώτη κατοικία “με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που να καλύπτουν τους λήπτες του ΕΕΕ, τους μακροχρόνια άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους τους μονογονιούς και όλους όσους έχουν άμεση ανάγκη πίστωσης χρόνου, ώστε να μην παρουσιαστούν φαινόμενα παρόμοια με αυτά που παρουσιάστηκαν στην Ισπανία όπου έδρασε η πολυδιαφημιζόμενη ΑLTAMIRA” .

Επίσης, ζητούν την αναστολή όλων των υποθέσεών που αφορούν εκποιήσεις αγροτικής γης μέχρι να επανεξεταστεί η τροποποίηση την δήλωσης πολιτικής που έχει εκμηδενίσει την αξία της και την αναβολή κάθε ενέργειας μέχρι την αναμενόμενη συζήτηση του θέματος από την βουλή.

Πηγή: ΚΥΠΕ