Breaking News

Ακκερμαν: Βελτιώνεται η οικονομική ευρωστία της Τρ. Κύπρου


Προσηλωμένη στην υλοποίηση της στρατηγικής της για να καταστεί ισχυρότερη, ασφαλέστερη και περισσότερο επικεντρωμένη, ικανή να στηρίξει την ανάκαμψη της κυπριακής Οικονομίας και να επιτύχει τις κατάλληλες αποδόσεις στους μετόχους της στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, παραμένει η Τράπεζα Κύπρου. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ, Τζόσεφ Άκκερμαν μιλώντας ενώπιον της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, προσθέτοντας πως στο παρόν στάδιο η Τράπεζα θεωρεί ότι η κεφαλαιακή της βάση είναι επαρκής, λαμβανομένου υπόψη το προφίλ κινδύνου, την προδιάθεση ανάληψης κινδύνου, το υπόλοιπο των μη εξυπηρετουμένων δανείων, το μακροοικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται καθώς και τις ισχύουσες κανονιστικές απαιτήσεις.
Αναφερόμενος στις επιδόσεις της Τράπεζας, ο κ. Άκκερμαν ανέφερε ότι η οικονομική ευρωστία της Τράπεζας συνέχισε να βελτιώνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2016 και κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2017.
Χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι η Τράπεζα κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων των δανείων πετυχαίνοντας σωρευτικά πολύ σημαντική μείωση των ΜΕΔ της, ύψους 5,2 δισ. ευρώ ή 35% του συνόλου, από το τέλος του 2014. Αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του ΔΣ να αυξήσει τις προβλέψεις κατά πρόσθετο ποσό ύψους €500 εκατ. σε σχέση με το τι είχε αρχικά προβλεφθεί για το δεύτερο τρίμηνο του 2017, με αποτέλεσμα ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΔ αυξήθηκε στο 48% τον Ιούνιο του 2018 και συνεπώς η Τράπεζα κατέγραψε λογιστική ζημιά περίπου €560 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο.
Η Τράπεζα σημείωσε ο κ. Ακκερμαν αναμένεται να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς προβλέψεων και να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2018.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η ταχύτερη μείωση και τελική εξάλειψη των ΜΕΔ εξαρτάται όχι μόνο από τις ενέργειες της Τράπεζας, αλλά και από τους δανειολήπτες και ευρύτερα από ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία. Ενθάρρυνε τους πελάτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια να συνεργαστούν πιο ανοικτά με την Τράπεζα προκειμένου να βρουν καινοτόμες και πρακτικές λύσεις στις δυσκολίες εξυπηρέτησης του χρέους τους.


Κύριες Ειδήσεις





Translate »