Όλα όσα ειπώθηκαν στη σημερινή συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου Λάρνακας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Νίκο Αναστασιάδη


Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση Αντιπροσωπείας του Δήμου Λάρνακας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Νίκο Αναστασιάδη.
Εκ μέρους του Δήμου Λάρνακας παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Λάρνακας κ.Ανδρέας Βύρας, οι Επικεφαλής των Δημοτικών Ομάδων και Λειτουργοί του Δήμου Λάρνακας.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα:
1. Μετακίνηση Εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών και Υγραερίου από τη Λάρνακα. Μετακίνηση εγκαταστάσεων αποθήκευσης ασφάλτου.
Ο Πρόεδρος ανάφερε ότι έχει απλοποιηθεί η διαδικασία εξεύρεσης λύσης εκφόρτωσης του Υγραερίου στην περιοχή του Βασιλικού και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει την τελική λύση εκφόρτωσης, η οποία θα γίνει είτε μέσω αγκυροβολίου είτε διαμέσου του Λιμανιού στο Βασιλικό.
Όσον αφορά το πότε θα γίνει η τελική μετακίνηση των Εγκαταστάσεων Υγραερίου, ο Πρόεδρος έκανε αποδεκτή την εισήγηση του Δημάρχου Λάρνακας ότι εάν οποιαδήποτε Εταιρεία δεν έχει τελειώσει τις δικές της εγκαταστάσεις στην περιοχή του Βασιλικού μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, η Κυβέρνηση θα τερματίσει την άδεια λειτουργίας της από το Παραλιακό Μέτωπο της Λάρνακας.
Όσον αφορά το θέμα αποθήκευσης ασφάλτου, το αρμόδιο Υπουργείο ανάφερε ότι εντός του επόμενου μήνα θα ενημερώσει γραπτώς το Δήμο Λάρνακας για όλες τις διαδικασίες μετακίνησης. Κοινή διαπίστωση είναι ότι η εν λόγω μετακίνηση δεν μπορεί να καθυστερήσει πέραν από την μετακίνηση των υπολοίπων εγκαταστάσεων.
Ο Δήμαρχος Λάρνακας μετάφερε στον Πρόεδρο ότι αν η μετακίνηση παραταθεί πέραν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, ο Δήμος Λάρνακας θα φροντίσει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του, νομικά και μη και μέσω της κινητοποιήσεις των δημοτών θα τερματίσει τη λειτουργία των επικίνδυνων αυτών εγκαταστάσεων από μόνος του.
2. Πανεπιστημιακή Σχολή στη Λάρνακα – Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας.
Ο Πρόεδρος ανάφερε ότι, όταν εξήγγειλε τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα είχε υπόψην του διαφορετικό προϋπολογισμό πολύ πιο χαμηλό από τον προϋπολογισμό που ετοίμασε η νυν Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος ανάφερε ότι η δημιουργία της εν λόγω Σχολής στη Λάρνακα δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα και πρότεινε αντί αυτού την μεταφορά των Ερευνητικών Κέντρων του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα, τα οποία είναι σχετικά με τη θάλασσα και θα μπορούν να συνεργαστούν με το Κέντρο Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, Cyprus Marine and Maritime Institute (CMMI) το οποίο είναι υπό δημιουργία από το Δήμο Λάρνακας.
Η Αντιπροσωπεία του Δήμου Λάρνακας εξέφρασε τη λύπη της για την εξέλιξη αυτή και τόνισε ότι η μεταφορά κάποιων Ερευνητικών Κέντρων δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα οφέλη που έχει μια πόλη από τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης Πανεπιστημιακής Σχολής.
Επίσης, ο Δήμαρχος ανάφερε η πρόταση μεταφοράς των Ερευνητικών Κέντρων θα εξεταστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τη δημιουργία Δημόσιας Πανεπιστημιακής Σχολής στην πόλη και επαρχία μας και κάλεσε τόσο το Πανεπιστήμιο Κύπρου για επανεξέταση του προϋπολογισμού Σχολής όσο και επανεξέταση της θέσης της Κυβέρνησης όπως μας έχει μεταφερθεί σήμερα.
3. Παραχώρηση Παλαιού Νοσοκομείου στο Δήμο Λάρνακας για μεταστέγαση των Δημοτικών Υπηρεσιών.
Ο Δήμαρχος Λάρνακας έχει αναφέρει ότι πέραν από την πρώτη Συμφωνία που υπογράφτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2013 που προνοούσε την παραχώρηση μόνο του πρώτου ορόφου του Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας, ουδέποτε ο νυν Δήμαρχος ή το νυν Δημοτικό Συμβούλιο μετάβαλε ή τροποποίησε το αίτημα του για παραχώρηση ολόκληρου του κτιρίου του Παλαιού Νοσοκομείου για μετατροπή του σε Δημοτικό Μέγαρο.
Στη συνέχεια έχει επεξηγηθεί τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στον Υπουργό Υγείας με συγκριμένα σχεδιαγράμματα, ότι χωρίς την παραχώρηση ολόκληρου του χώρου του Παλαιού Νοσοκομείου, εκτός από τα Εξωτερικά Ιατρεία τα οποία θα παραμείνουν, δεν μπορεί να επιτευχθεί η δημιουργία και η μεταφορά του Δημοτικού Μεγάρου της πόλης.
Ο Υπουργός Υγείας στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις δυσκολίες μετακίνησης των Τμημάτων και Υπηρεσιών που στεγάζονται στο χώρο, αλλά δεσμεύτηκε όπως μέχρι την επόμενη εβδομάδα απαντήσει οριστικά εάν θα παραχωρηθούν ή όχι ολόκληρο το κτίριο και ο χώρος του Παλαιού Νοσοκομείου (εκτός από το χώρο των Εξωτερικών Ιατρείων) για την στέγαση του νέου Δημοτικού Μεγάρου, κάτι που κρίνεται σημαντικό για την πόλη.
ΛΑΡΝΑΚΑ, 31 Αυγούστου 2020


Κύριες Ειδήσεις

Translate »