Ελληνική: Η διασφάλιση βιώσιμης πορείας περνά από τους πλεονασμούς


Πηγή: inbusiness.com.cy

Με την υλοποίηση του τριετούς στρατηγικού σχεδίου μετασχηματισμού να χαρακτηρίζεται ως μονόδρομος προκειμένου η Ελληνική Τράπεζα να παραμείνει, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα σε βιώσιμη πορεία, η μείωση του κόστους κρίνεται από τη διοίκηση της τράπεζας ως εκ των ων ουκ άνευ παράμετρος για την επίτευξη του στόχου που τίθεται και αφορά στην επόμενη μέρα του τραπεζικού ιδρύματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η βελτιστοποίηση του κόστους μέσω του εξορθολογισμού του δικτύου καταστημάτων και της μείωσης προσωπικού της τράπεζας αποτελεί βασικό πυλώνα του όλου εγχειρήματος μετασχηματισμού, ο οποίος διαλαμβάνει ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, την αυτοματοποίηση διαδικασιών και την ψηφιοποίηση της τράπεζας.

Ως κομβικής σημασίας στο δρόμο που χάραξε η Ελληνική για τον μετασχηματισμό της, οριοθετείται από την διοίκησή της η μείωση του υψηλού δείκτη «κόστος προς έσοδα» της τράπεζας, ο οποίος το 2021 βρέθηκε στο 76,0% σε σχέση με 67,9%, όπου ήταν το 2020. Την ίδια ώρα, ο δείκτης κόστος προς έσοδα του ομίλου για το 2021 διαμορφώθηκε στο 73,4% σε σύγκριση με 67,5%, το 2020.

Όπως πηγές της Ελληνικής υπέδειξαν στο InBusinessNews, μολονότι η περί τούτου προσπάθεια της τράπεζας επικεντρώνεται τόσο στην αύξηση των εσόδων όσο και στη συγκράτηση όλων των λειτουργικών εξόδων, ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο δεν είναι άλλος από την μείωση του εργασιακού κόστους, το οποίο-αξίζει να σημειωθεί- ξεπερνά το 50% του συνολικού κόστους του ομίλου και εδράζεται στο τρίπτυχο των εξής βασικών συντελεστών: Μισθοί και ωφελήματα, αριθμός προσωπικού και επίπεδα αποζημίωσης σχεδίων εθελούσιας αποχώρησης.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν συναφώς πως ένεκα των δεδομένων εγχώριων και διεθνών χρηματοοικονομικών συνθήκων, σε συνάρτηση με περιορισμούς που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα έσοδα στα οποία μπορεί να προσβλέπει η τράπεζα και δη η όποια αύξησή τους, έχει εκ των πραγμάτων ταβάνι και δεν μπορεί από μόνη της να πιάσει τον στόχο της μείωσης του δείκτη κόστος προς έσοδα. Κάτι που όπως υπογράμμισαν περαιτέρω, αποτελεί και απαίτηση των αρμόδιων ρυθμιστικών Αρχών.

 

 

Τα έξοδα προσωπικού

Σε ό,τι αφορά τα έξοδα προσωπικού της Ελληνικής, βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας για το 2021, ανήλθαν το περασμένο έτος στα €126,8 εκατ. σε σύγκριση με €125,0 εκατ. το 2020, καταγράφοντας αύξηση ύψους 1% και αντιπροσωπεύοντας το 48% των συνολικών της εξόδων.

Τα έξοδα προσωπικού του ομίλου για το 2021 ανήλθαν στα €133,7 εκατ. σε σύγκριση με €131,1 εκατ. το 2020, καταγράφοντας αύξηση ύψους 2% και αντιπροσωπεύοντας το 51% των συνολικών εξόδων του ομίλου.

Ο κύριος λόγος γι’ αυτό ήταν οι μισθολογικές προσαυξήσεις που δόθηκαν από τον όμιλο, αναδρομικά, σε κάθε εργαζόμενο σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση κατά τον Ιούνιο του 2021.

Σημειώνεται πως με βάση την ετήσια οικονομική έκθεση, ο όμιλος  στο τέλος του 2021 εργοδοτούσε 2.760 άτομα και η τράπεζα 2.617.

 

 

Συντεχνιακό τροχοπέδη

Παρ’ όλα αυτά, τροχοπέδη στην όλη προσπάθεια μείωσης του εργασιακού κόστους αποτελεί η στάση της συνδικαλιστικής πλευράς, και δη η απροθυμία της ΕΤΥΚ να επιδείξει εποικοδομητικό πνεύμα και να συνεργαστεί, ώστε η τράπεζα να παραμείνει ανταγωνιστική σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, υποστηρίζουν στελέχη της.

Συγκεκριμένα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διοίκησης της Ελληνικής προς τη συντεχνία να συζητηθούν τρόποι μείωσης του εργασιακού κόστους, μέσα για παράδειγμα από τον επανακαθορισμό του πλαισίου παραχώρησης προσαυξήσεων ή άλλων ωφελημάτων, η συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων παρέμεινε και παραμένει ταμπουρωμένη πίσω από τη συλλογική σύμβαση, η οποία σημειωτέο πως έχει λήξει και ένεκα ακριβώς των αξιώσεων της ΕΤΥΚ δεν έχει καταστεί δυνατή η ανανέωσή της.

Η απροθυμία της συνδικαλιστικής πλευράς για συζήτηση και εξεύρεση συναινετικών λύσεων είναι αυτή ακριβώς που, όπως πληροφορείται το InBusinessNews, ουσιαστικά ανάγκασε την διοίκηση της Ελληνικής να κινήσει τις διαδικασίες για πλεονασμούς προσωπικού, καθότι η ΕΤΥΚ θέτει βέτο σε οποιαδήποτε πρόταση κινείται προς την κατεύθυνση μείωσης του εργασιακού κόστους.

Μάλιστα, η ΕΤΥΚ φέρεται να απορρίπτει κάθε…σκέψη για μείωση προσωπικού ακόμη και μέσα από πιθανά σχέδια εθελούσιας αποχώρησης, για τα οποία βεβαίως η διοίκηση της τράπεζας έχει διαμηνύσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στη συνδικαλιστική πλευρά να ξεχάσει την πεπατημένη των πλουσιοπάροχων πακέτων των 150 και 200 χιλιάδων ανά υπάλληλο.

Υπενθυμίζεται πως την πρόθεση της Ελληνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε πλεονασμούς ενός αριθμού 300-350 υπαλλήλων κατά την τρέχουσα χρονιά ανακοίνωσε κατά την πρόσφατη παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2021, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της τράπεζας, Όλιβερ Γκάτζκε.

Την περασμένη Δευτέρα, η τράπεζα απέστειλε στο συνδικαλιστικό κίνημα, και συγκεκριμένα στις συντεχνίες ΕΤΥΚ, ΣΕΚ και ΠΕΟ, επιστολές διά των οποίων τις ενημερώνει ότι προχωρεί στην υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού της τράπεζας, περιλαμβανομένων και των πλεονασμών προσωπικού.Κύριες Ειδήσεις


Translate »