Breaking News

Κριτήρια για τις υπερωρίες των δημοσίων υπαλλήλων


Το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την υπερωριακή απασχόληση και αποζημίωση στη δημόσια υπηρεσία καταγράφει η  διευθύντρια Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού Λένια Ορφανίδου με εγκύκλιο ημερομηνίας 27 Νοεμβρίου που έχει αποστείλει σε όλα τις υπηρεσίες.

Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η υπερωριακή απασχόληση θα πρέπει να περιορίζεται στο απόλυτα αναγκαίο σε αριθμό και χαμηλότερου δυνατού βαθμού προσωπικό, να αποφεύγεται κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, καθώς και να τυγχάνει εποπτείας και ελέγχου.

Για τους υπαλλήλους που απασχολούνται με κανονικό ωράριο, η φόρμουλα υπολογισμού της υπερωριακής αποζημίωσης επί του παρόντος καθορίζεται ως ακολούθως: 1:1,2 κατά τις καθημερινές και τα Σάββατα μέχρι τις 13:00, και 1:1,5 κατά τα Σάββατα μετά τις 13:00, τις Κυριακές και τις αργίες. Για τους υπαλλήλους που απασχολούνται με ειδικό ωράριο ή σύστημα βάρδιας, η φόρμουλα υπολογισμού της υπερωριακής αποζημίωσης επί του παρόντος καθορίζεται ως ακολούθως: 1:1,2 κατά τις καθημερινές και τα Σάββατα, και 1:1,5 κατά τις Κυριακές και τις αργίες.

Η υπερωριακή αποζημίωση παραχωρείται σε ελεύθερο χρόνο ή χρήμα ή συνδυασμό των δύο, με προτεραιότητα στον ελεύθερο χρόνο. Η σχετική κατανομή εγκρίνεται από τον οικείο γενικό διευθυντή/ προϊστάμενο ανεξάρτητης υπηρεσίας, με τη συνδρομή της τριμελούς επιτροπής υπερωριών. Σύμφωνα με το ισχύον σχετικό πλαίσιο, για τους υπαλλήλους που απασχολούνται με κανονικό ή ειδικό ωράριο: υπερωριακή απασχόληση κατά τις καθημερινές μεταξύ των ωρών 7:00 και 17:00 αποζημιώνεται αποκλειστικά σε ελεύθερο χρόνο, και υπερωριακή απασχόληση εκτός των πιο πάνω ωρών αποζημιώνεται σε ποσοστό 25% τουλάχιστον σε ελεύθερο χρόνο, εκτός αν εγκριθεί διαφορετικά από το υπουργείο Οικονομικών στη βάση τεκμηριωμένου αιτήματος.

Περαιτέρω, για τους υπαλλήλους που απασχολούνται με το σύστημα βάρδιας, η κατανομή αποτελεί συνάρτηση του προγράμματος εργασίας τους, της έκτασης των έκτακτων κλήσεων για υπηρεσία, καθώς και του διαθέσιμου προσωπικού.

Η χρηματική αποζημίωση υπολογίζεται με βάση τη μέση ωριαία αμοιβή της μισθοδοτικής κλίμακας που διανύει ο υπάλληλος, εκτός αν η απασχόληση αφορά καθήκοντα κατώτερης θέσης οπόταν υπολογίζεται με βάση τη μισθοδοτική κλίμακα ή, προκειμένου περί συνδυασμένων κλιμάκων. Η αποζημίωση σε ελεύθερο χρόνο παραχωρείται εντός του ημερολογιακού έτους μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η υπερωριακή απασχόληση, με εξαίρεση αποζημίωση για απασχόληση που πραγματοποιείται εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους, η οποία μπορεί να παραχωρείται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, διαφορετικά αποζημιώνεται σε χρήμα. Στις περιπτώσεις υπερωριακής απασχόλησης «με το κομμάτι» καταβάλλεται κατ’ αποκοπήν υπερωριακή αποζημίωση, η οποία εγκρίνεται από τον οικείο γενικό διευθυντή / προϊστάμενο ανεξάρτητης υπηρεσίας με βάση τον απαιτούμενο μέσο χρόνο απασχόλησης, τη φόρμουλα υπολογισμού της υπερωριακής αποζημίωσης 1:1,5 και τη μέση ωριαία αμοιβή του χαμηλότερα μισθοδοτικά επηρεαζόμενου προσωπικού, και η οποία επί του παρόντος τυγχάνει μείωσης κατά 20%. Υπάλληλοι που βρίσκονται στη μισθοδοτική κλίμακα Α13 και άνω δεν αποζημιώνονται για υπερωριακή εργασία σε σχέση με τα καθήκοντα της θέσης τους, εκτός σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά από ειδική έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η εγκύκλιος καταλήγει  σε καμιά περίπτωση η υπερωριακή αποζημίωση υπαλλήλου υπερβαίνει τη μηνιαία μισθοδοσία του.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »