Breaking News

Το Υπουργείο Εργασίας ξαναπήρε την εξουσία να ρυθμίζει τα ωράρια


Ο Νόμος που ψηφίστηκε έχει στόχο να αρθεί το αδιέξοδο που επήλθε μετά την αφαίρεση του δικαιώματος της Υπουργού.

Η Bουλή ψήφισε με 30 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον, σε νόμο πρόταση νόμου, που προνοεί την επιστροφή στην Υπουργό Εργασίας της εξουσίας να ρυθμίζει με διάταγμα τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

Την πρόταση κατέθεσαν Βουλευτές των κομμάτων ΔΗΚΟ, Συμμαχίας Πολιτών, Αλληλεγγύης και Κινήματος Οικολόγων. Ο Νόμος που ψηφίστηκε έχει στόχο να αρθεί το αδιέξοδο που επήλθε μετά την αφαίρεση του δικαιώματος της Υπουργού για έκδοση διαταγμάτων για το θέμα των ωραρίων με τον νόμο που ψήφισε η Βουλή μετά από πρόταση νόμου και κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Στην έκθεση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς την Ολομέλεια αναφέρεται ότι σύμφωνα με τους εισηγητές του νόμου, η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία ύστερα από την απόφαση της ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία έκρινε ότι η ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων και ο καθορισμός των ορίων των τουριστικών περιοχών/ζωνών εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας ως ρύθμιση διοικητικής φύσεως.

Το ΑΚΕΛ απέσυρε τροπολογία επί της πρότασης νόμου με την οποία θα έπρεπε να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι προτάσεις των συμβουλευτικών επιτροπών.

Πριν την ψήφιση του νόμου διεξήχθη μακρά συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Αντρέας Φακοντής, ανέφερε πως δεν είναι βέβαιο ότι ο προηγούμενος νόμος είναι αντισυνταγματικός στην ολότητά του και εξέφρασε βεβαιότητα ότι το ζήτημα δεν είναι πρόβλημα της νομοθεσίας, η οποία δίνει το δικαίωμα έκδοσης κανονισμών.

Ο κ. Φακοντής επικαλέστηκε αναφορές της Υπουργού Εργασίας ότι δεν διαφωνεί με τη ρύθμιση αλλά ότι αποτελεί ζήτημα πολιτικής απόφασης, λέγοντας πως ακόμα και με αυτή τη ρύθμιση δεν θα αλλάξει τίποτα. «Μακάρι να μας διαψεύσουν», συμπλήρωσε. Στην πορεία της συζήτησης ο κ. Φακοντής ανακοίνωσε την απόσυρση της τροπολογίας που κατέθεσε το κόμμα του, λέγοντας ότι “την αποσύρουμε για να αφαιρέσουμε και αυτό το επιχείρημα της Κυβέρνησης”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως αν υπάρχει αυτή η κατάσταση σήμερα είναι επειδή επιχειρήθηκε από τη Βουλή ρύθμιση ωραρίου, παρά τις προειδοποιήσεις ότι το εγχείρημα θα κατέληγε να είναι 24 ώρες ανοικτά. Πάτε να κάνετε και άλλο λάθος είπε παρατηρώντας ότι από τη μια επιχειρείται να δοθεί στην Υπουργό η εξουσία να ρυθμίζει με διάταγμα και από την άλλη να περιοριστεί με διατάξεις, όπως αυτή που περιέχεται στην τροπολογία του ΑΚΕΛ που θα καταλήξει σε νόμο “καραμπινάτα αντισυνταγματικό”. Κάλεσε επίσης τους εισηγητές της πρότασης της αντιπολίτευσης να μην κατηγορούν την Κυβέρνηση καθώς η κατάσταση προήλθε από δικό τους λάθος

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε ότι το ωράριο των καταστημάτων δεν πρέπει να αποτελεί εργαλείο στα χέρια κάθε κυβέρνησης για να το αλλάζει, αλλά να παραμένει σταθερό και πάντα το ίδιο. Πρόσθεσε ότι η σταθερότητα είναι παράγοντας ανάπτυξης, σε αντίθεση με την αβεβαιότητα. Σχολιάζοντας τα επιχειρήματα των εισηγητών του νόμου, ανέφερε ότι έχει αυξηθεί η απασχόληση και ο αριθμός των καταστημάτων, και εξέφρασε την άποψη πως το υφιστάμενο ωράριο προσφέρει στην ανταγωνιστικότητα, τις χαμηλές τιμές, την καλύτερη εξυπηρέτηση και την ποικιλία και εξυπηρετεί τους καταναλωτές.

Ο Άγγελος Βότσης, εκ των εισηγητών του νόμου, ανέφερε ότι η πρόταση νόμου προωθήθηκε έτσι ώστε η Κυβέρνηση να σταματήσει να επικαλείται τη δικαιολογία ότι η Βουλή έχει στα χέρια της τα διατάγματα και να τερματιστεί εάν υπάρχει πολιτική βούληση η κατάσταση που ευνοεί τους 2-3 μεγάλους επιχειρηματίες.

«Δίνουμε πίσω τα διατάγματα στην Υπουργό και ευχόμαστε να μπορέσει να δείξει την κοινωνική της ευαισθησία και να ξεπεράσει τα συμφέροντα ορισμένων μεγαλοεπιχειρηματιών», σημείωσε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους χαρακτήρισε προφάσεις εν αμαρτίαις, τις επικλήσεις της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ.  Πρόσθεσε ότι κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας τα καταστήματα έκλεισαν τις Κυριακές, αλλά δεν πείνασε κάποιος.

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι αυτά τα ζητήματα ήταν ρυθμισμένα και ομόφωνα συμφωνημένα τόσο τα ωράρια, όσο και τα προϊόντα. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση απορύθμισε την αγορά και τις οικογένειες.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι η Κυριακή είναι η πιο φορτωμένη μέρα στις υπεραγορές και κερδίζουν οι λίγοι. Πρόσθεσε πως πρέπει να στηριχθούν οι μικρές και οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και να επιστρέψει η Κυριακή στους εργαζόμενους.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, επίσης εκ των εισηγητών του νόμου, είπε ότι το θέμα των ωραρίων δεν είναι θέμα ευαισθησίας της Υπουργού, όπως η ίδια διευκρίνισε στην Επιτροπή Εργασίας, αλλά πολιτικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ



Κύριες Ειδήσεις





Translate »