Breaking News

Ώρα ΓεΣΥ: Επιλέγουμε τον γιατρό μας


Την Παρασκευή, αργά το απόγευμα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έδωσε τέλος στην αγωνία των πολιτών για το πότε θα ανοίξουν οι κατάλογοι για την εγγραφή τους στο ΓεΣΥ. Τα ψέματα τελείωσαν. Μεθαύριο Τετάρτη 24 Απριλίου αρχίζει η εγγραφή δικαιούχων που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους στο μητρώο δικαιούχων του ΓεΣΥ και σε κατάλογο προσωπικού γιατρού για ενήλικες. Έξι (6) Μαΐου καλούνται οι γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους (μέχρι 18 ετών) σε κατάλογο παιδιάτρου. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενημερώνονται από την ερχόμενη Τετάρτη για το ποιοι προσωπικοί γιατροί συμμετέχουν στο νέο σύστημα υγείας μέσω της ιστοσελίδας www.gesy.org.cy ή καλώντας το κέντρο εξυπηρέτησης του ΓεΣΥ στον αριθμό 17000.

 

 

 

Γεννιέται όμως η απορία: Πώς θα εγγραφούμε στο ΓεΣΥ; Ο οργανισμός έχει δώσει στη δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο κόσμος για να μπορεί να εγγραφεί στο μητρώο του συστήματος, χωρίς προβλήματα.

Ξεκαθαρίζει αρχικά ότι για να μπορεί να εγγραφεί κανείς στο ΓεΣΥ είναι απαραίτητο να είναι καταχωρημένος είτε στο αρχείο του Τμήματος Πληθυσμού είτε στο αρχείο του Τμήματος Μετανάστευσης ή/και στο αρχείο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η εγγραφή των δικαιούχων στο σύστημα μπορεί να γίνει με τους πιο κάτω τρόπους:

  • Αυτοπροσώπως: Οι δικαιούχοι εγγράφονται δημιουργώντας τον δικό τους λογαριασμό χρήστη στην πύλη δικαιούχων. Στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ υπάρχουν τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για ολοκλήρωση της διαδικασίας της εγγραφής.
  • Μέσω τρίτων προσώπων: Αν κάποιος δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορεί να εγγραφεί μέσω τρίτων προσώπων, τα οποία διαθέτουν ήδη ενεργοποιημένο λογαριασμό χρήστη στην πύλη δικαιούχων δεδομένου ότι η εν λόγω διαδικασία γίνεται με τη συγκατάθεσή σας.
  • Μέσω του προσωπικού γιατρού: Εγγραφή στο ΓεΣΥ μπορεί να γίνει μέσω επίσκεψης σε προσωπικό γιατρό δεδομένου ότι έχει συμβληθεί με τον ΟΑΥ. Κατά την επίσκεψη, ο προσωπικός γιατρός θα συμπληρώσει το ηλεκτρονικό αίτημα εγγραφής στο μητρώο δικαιούχων.

 

Η ώρα της επιλογής

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της εγγραφής στο μητρώο του ΓεΣΥ, οι δικαιούχοι του συστήματος θα έχουν πρόσβαση στην πύλη των δικαιούχων. Οι δικαιούχοι μπορούν να αποστείλουν ηλεκτρονικό αίτημα εγγραφής σε κατάλογο προσωπικού γιατρού της επιλογής τους, τον οποίο θα εντοπίζουν μέσω ηλεκτρονικής αναζήτησης στο σύστημα. Εφόσον ο προσωπικός γιατρός αποδεχθεί το αίτημα ηλεκτρονικά, θα ειδοποιηθεί ο δικαιούχος σχετικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/και της πύλης δικαιούχων.

Εναλλακτικά η αίτηση για εγγραφή σε κατάλογο προσωπικού γιατρού μπορεί να γίνει μέσω επίσκεψης των δικαιούχων στον γιατρό που θα επιλέξουν. Κατά την επίσκεψη, ο προσωπικός γιατρός θα αναζητήσει τον δικαιούχο ηλεκτρονικά στο μητρώο δικαιούχων και αφού τον εντοπίζει θα τον εγγράφει στον κατάλογό του.

Κατά την πρώτη επίσκεψη δικαιούχου στον προσωπικό του γιατρό θα του ζητηθεί να επιδείξει κάποιο έντυπο ταυτοποίησης (π.χ. ταυτότητα), κάτι που είναι απαραίτητο σε κάθε επίσκεψή του σε συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ παροχέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας. Κατά την πρώτη επίσκεψη, θα πέσουν και οι υπογραφές. Δικαιούχος και γιατρός θα πρέπει να υπογράψουν από κοινού το «Έντυπο Αμοιβαίας Αποδοχής».

 

Να υπενθυμίσουμε ότι για την εγγραφή σε κατάλογο προσωπικού γιατρού ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Δικαιούχοι κάτω των 16 ετών εγγράφονται σε κατάλογο προσωπικού γιατρού για παιδιά.
  • Δικαιούχοι μεταξύ 16 και 18 ετών εγγράφονται είτε σε κατάλογο προσωπικού γιατρού για παιδιά είτε σε κατάλογο προσωπικού γιατρού για ενήλικες.
  • Δικαιούχοι άνω των 18 εγγράφονται σε κατάλογο προσωπικού γιατρού για ενήλικες
  • Δικαιούχοι άνω των 65 ετών εγγράφονται είτε σε κατάλογο προσωπικού γιατρού για ενήλικες είτε σε κατάλογο προσωπικού γιατρού με ειδικότητα στη γηριατρική.

 

Πηγή:Πολίτης



Κύριες Ειδήσεις





Translate »