Υπ. Υγείας προς ΠΙΣ: Δεν θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ


«Σε κανένα από τα δύο νομοθετήματα δεν προνοείται η ολοκλήρωση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ»

«Αυτό που δύναται να πραγματοποιηθεί, είναι επαναδιαπραγμάτευση και διαφοροποιήσεις στην ανακατανομή των κονδυλίων στις διάφορες κατηγορίες»

Γραπτή απάντηση απέστειλε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, το βράδυ της Δευτέρας, σχετικά με τις προϋποθέσεις που θέτουν οι γιατροί για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Στην εν λόγω επιστολή ο κ. Ιωάννου αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε κανένα από τα δύο νομοθετήματα δεν προ νοείται η ολοκλήρωση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Όσον αφορά το πρώτο σημείο που αναφέρεται στην αύξηση του προϋπολογισμού για το ΓεΣΥ στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η ασφάλεια των ασθενών και η βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο υπουργός, απαντά, ότι «θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα σχέδια άλλων χωρών (που βρίσκονται στο 10%) περιλαμβάνουν υπηρεσίες που δεν περιλαμβάνει το δικό μας σχέδιο, όπως για παράδειγμα η έρευνα και τεχνολογία καθώς και η χρόνια φροντίδα για την τρίτη ηλικία».

Προσθέτει, πως θα πρέπει να σημειωθεί ότι κονδύλια τα οποία σε άλλες χώρες καλύπτονται από σχέδιο υγείας και αφορούν ως επί το πλείστο τη φροντίδα της τρίτης ηλικίας, στην Κύπρο συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και ως εκ τούτου η όποια σύγκριση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ίδια δεδομένα. Συμπλήρωσε, ότι, αύξηση δε του ολικού προϋπολογισμού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αφού έχει καθοριστεί βάσει νόμου και αναλογιστικών μελετών στη βάση των πραγματικών δαπανών στην Κύπρο για τις υπηρεσίες που θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ.

«Αυτό που δύναται να πραγματοποιηθεί, όπως τούτο αποτυπώνεται και στην απάντηση του ΟΑΥ, είναι επαναδιαπραγμάτευση και διαφοροποιήσεις στην ανακατανομή των κονδυλίων στις διάφορες κατηγορίες, πάντα εντός του εγκεκριμένου προϋπολογισμού», κατέληξε.

Αυτούσια η απάντηση του υπουργού Υγείας στον ΠΙΣ:

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »