Breaking News

Τιτανομαχίες γιατρών – Αυξάνονται οι φωνές υπέρ του ΓεΣΥ


Στο εσωτερικό των γιατρών μεταφέρθηκε πλέον ο δημόσιος διάλογος για το Γενικό Σύστημα Υγείας. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, έθεσε μάλιστα χθες θέμα δεοντολογίας για τους πρώην προέδρους του συλλόγου, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ του συστήματος καλώντας τους γιατρούς να συμμετέχουν στο ΓεΣΥ, λέγοντας ταυτόχρονα ότι έχουν «επιστρατευθεί από κάποιους» εναντίον της ηγεσίας των γιατρών. 
Αντώνης Βασιλείου, Ανδρέας Δημητρίου και Γιώργος Ποταμίτης αντέστρεψαν βεβαίως τα πυρά, υποδεικνύοντας ότι «του καθενός η ιστορία είναι γνωστή και οι πολίτες μπορούν να κρίνουν», με τον κ. Ποταμίτη να δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι οι επιστημονικές εταιρείες δεν αφέθηκαν ελεύθερες από τον ΠΙΣ να ενημερωθούν σωστά από τον ΟΑΥ για τις λεπτομέρειες του συστήματος.
Διαφωνίες συνεχίζουν επίσης να καταγράφονται και στον χώρο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, με τον πρώην επικεφαλής των κλινικαρχών, Αχιλλέα Περδίο, να επαναλαμβάνει την άποψή του ότι υπάρχουν νοσηλευτήρια τα οποία απλώς δεν θέλουν να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ γιατί δεν τους συμφέρει οικονομικά.
Τη στιγμή όμως που στα ψηλά δώματα των γιατρών καταγράφονται δημόσια διαφωνίες, η βάση των γιατρών φαίνεται ότι άρχισε να διαμορφώνει τη δική της άποψη. Ο αριθμός των προσωπικών γιατρών που έχουν δηλώσει συμμετοχή στα σεμινάρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας που έχουν στόχο την προετοιμασία τους για την εγγραφή τους στο σύστημα καθημερινά μεγαλώνει και χθες, μέχρι το μεσημέρι είχε ξεπεράσει τους 200.
Στον ΟΑΥ επικρατεί αισιοδοξία, αφού τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών μάλλον θα συμπληρωθεί χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Μεταξύ των γιατρών που έχουν δηλώσει συμμετοχή περιλαμβάνονται βεβαίως και αρκετοί παιδίατροι και αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες ο αριθμός τους επίσης θα αυξηθεί, αφού ο ΟΑΥ δέχεται καθημερινά μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι ζητούν ενημέρωση για τον τρόπο συμμετοχής τους στο ΓεΣΥ αλλά και για το ύψος της αμοιβής τους.
Στο μεταξύ χθες, με ανακοίνωσή τους, επιστημονικές εταιρείες του ΠΙΣ επικύρωσαν την απόφαση για μη συμμετοχή στο ΓεΣΥ, ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι τερματίζουν κάθε διάλογο με τον ΟΑΥ.
Εξελίξεις υπήρξαν όμως τα τελευταία εικοσιτετράωρα και σε ό,τι αφορά την αυτονόμηση των νοσοκομείων. Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας απέστειλε στις συντεχνίες των επαγγελματιών Υγείας νέα βελτιωμένα συμβόλαια. Ως εκ τούτου, αντιδράσεις θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Συνελεύσεις ΠΑΣΥΚΙ για τα συμβόλαια
Εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες ημέρες και σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια που ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας παρέδωσε εκ νέου στις συντεχνίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια, προκειμένου να δελεάσει τους σημερινούς δημόσιους υπάλληλους ώστε αυτοί να παραιτηθούν από τη δημόσια υπηρεσία και να μεταπηδήσουν στον αυτόνομο οργανισμό. Από πλευράς της ΠΑΣΥΚΙ, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν τοπικές συνελεύσεις προκειμένου να ενημερωθούν οι γιατροί, ενώ όλες οι συντεχνίες έχουν τοποθετηθεί κατ’ αρχήν αρνητικά και στις νέες προτάσεις του ΟΚΥπΥ.
Θέμα δεοντολογίας έθεσε ο Αγαθαγγέλου για τους  «παλιούς»
Οι φωνές υπέρ του συστήματος άρχισαν να αυξάνονται, ενώ εκτός από τους πρώην προέδρους και τα πρώην ηγετικά στελέχη του ΠΙΣ, έκκληση στους γιατρούς να ενταχθούν στο ΓεΣΥ απηύθυναν χθες και άλλοι γνωστοί στην κυπριακή κοινωνία γιατροί, αλλά και ο πρώην πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Πάφου και πρώην μέλος του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος, Χρίστος Χρίστου, και άλλοι γνωστοί στην κυπριακή κοινωνία γιατροί, οι οποίοι κάλεσαν τους συναδέλφους τους να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Όλοι τους υποστήριξαν ότι δεν επιθυμούν την αντιπαράθεση με τον οποιονδήποτε, αλλά τόνισαν το δικαίωμά τους να εκφράσουν τη δική τους άποψη.
Τις δηλώσεις των «πρώην» κλήθηκε να σχολιάσει χθες ο νυν πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, ο οποίος εξέφρασε έκπληξη για τις παρεμβάσεις τους, υποστηρίζοντας ότι οι ίδιοι θα πρέπει να αναρωτηθούν «για τις δικές τους ευθύνες οι οποίες μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα».
«Έχουν επιστρατευθεί εναντίον της ηγεσίας και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, ενάντια στα πρόσωπα του ιατρικού συλλόγου. Είναι όλοι πρόσωπα σεβαστά, όμως η ερώτηση είναι πού έχουν εκείνοι την ευθύνη τους για το σημερινό αδιέξοδο; Όλοι έχουν το δικαίωμα να λένε ό,τι πιστεύουν, όπως έχουν και το δικαίωμα να συντάσσονται με οποιονδήποτε, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να περιφρονούν τη δεοντολογία και τα δικαιώματα των μελών των εταιρειών τους. Δεν πρέπει και δεν έχει κανένας δικαίωμα να λένε το τεράστιο ψεύδος ότι οι λίγοι παρασύρουμε τους πολλούς. Αυτό είναι αντιδεοντολογικό», είπε ο κ. Αγαθαγγέλου.
Καλούν τους γιατρούς να συμμετέχουν στο Σχέδιο οι «πρώην»
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΙΣ Αντώνης Βασιλείου υπέδειξε, απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Αγαθαγγέλου, ότι «υπήρξα πρόεδρος του ΠΙΣ τέσσερις συνεχόμενες θητείες. Υπήρξα τέσσερις θητείες πρόεδρος της γυναικολογικής εταιρείας και μετά δύο θητείες πρόεδρος του πειθαρχικού. Σε όλη τη διαδρομή μου είχα στόχο να εισάγουμε το ΓεΣΥ. Δώσαμε αγώνες, σταθήκαμε εμπόδιο σε κάποιους οι οποίοι ήταν αντίθετοι στο ΓεΣΥ. Δεν δικαιούται κανένας να με κατηγορήσει ότι άλλα πρέσβευα και άλλα πρεσβεύω τώρα. Φθάσαμε στο παρά πέντε και βρίσκουμε διάφορες προφάσεις. Μια μερίδα των γιατρών είναι εμφανές ότι δεν επιδιώκει βελτιώσεις, αλλά την αναβολή ή ακόμα και ναρκοθέτηση του ΓεΣΥ. Θέτω ως προτεραιότητα τα συμφέροντα των ασθενών και όχι τα υπερκέρδη κάποιων».
Από πλευράς του, ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου Γιώργος Ποταμίτης, σχολιάζοντας τη θέση του κ. Αγαθαγγέλου ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί περιφρονούν τις αποφάσεις των επιστημονικών εταιρειών στις οποίες ανήκουν, υπέδειξε ότι «αυτό θα το δεχόταν κανείς εάν πραγματικά κάποιος είχε ανοίξει τους δρόμους επαφής των επιστημονικών εταιρειών με τον ΟΑΥ για να έχουν την πρέπουσα ενημέρωση και να τις αφήσει ελεύθερες να διαμορφώσουν το εργασιακό τους πλαίσιο για να εξασφαλίσουμε ποιοτική περίθαλψη για τους πολίτες. Δυστυχώς, με διάφορες δικαιολογίες και διάφορα προσκόμματα συνεχώς ωθούσε (ο πρόεδρος του ΠΙΣ) τις επιστημονικές εταιρείες να αρνούνται ή να μην έχουν την επαφή που έπρεπε με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Πρέπει να αφεθούν ελεύθερες οι επιστημονικές εταιρείες να λάβουν την απόφασή τους. Δεν είναι αργά, γιατί η τοποθέτησή τους δεν έχει κανένα αντίκρισμα. Σε τελική ανάλυση, η ένταξη στο ΓεΣΥ επαφίεται στον κάθε γιατρό και αν ήταν σωστή η συμπεριφορά του ΠΙΣ θα έπρεπε να σταθεί στο πλευρό και εκείνων που θα μπουν και εκείνων που δεν θα μπουν στο ΓεΣΥ».
Δηλώσεις έκανε χθες και ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ανδρέας Δημητρίου. «Ο τρόπος με τον οποίο εκφράστηκε για εμάς ο πρόεδρος του ΠΙΣ με λυπεί πάρα πολύ. Ο κάθε ένας έχει τις απόψεις του και εγώ έχω τις απόψεις μου και τις εκφράζω και είμαι από τα άτομα που πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν εκείνα τα βήματα που χρειάζεται για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ. Δεν χρειάζονται αντιπαραθέσεις, αλλά δεν χρειάζεται ούτε και άρνηση στις διαπραγματεύσεις. Δεν χρειάζεται άρνηση και κάλεσμα μη συμμετοχής. Χρειάζεται καλή θέληση, χρειάζεται να είναι εκεί ο ΠΙΣ για να πετύχει ό,τι το καλύτερο».


Κύριες Ειδήσεις





Translate »