Breaking News

Σε χαμηλά επίπεδα η συμμετοχή των Κυπρίων στη “Ψηφιακή Επανάσταση”


Σύμφωνα με το Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2017, η Κύπρος κατατάσσεται στην 22η θέση στο σύνολο των 28 ευρωπαϊκών χωρών στη χρήση ψηφιακών μέσων και η προσπάθεια μας θα είναι να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα, είπε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης.

Σε χαιρετισμό του στην ενημερωτική συνάντηση για τα οφέλη από τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στη Γαλάτα, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι σε σχέση με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών, το 2016 η Κύπρος βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα χρήσης ψηφιακών μέσων, στη 19η θέση, με το 76% του πληθυσμού να ήταν χρήστες του διαδικτύου έναντι 79% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μόλις το 43% του πληθυσμού, σημείωσε, κατείχε βασικές ψηφιακές δεξιότητες, κατατάσσοντας την Κύπρο στην 26η θέση έναντι 53% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών στην Κύπρο περιορίζονται στην ανάγνωση ειδήσεων (73%), στη χρήση κοινωνικών δικτύων (79%) και στην κατηγορία «μουσική, βίντεο και παιχνίδια» (86%), φέρνοντας την Κύπρο πάνω από τους αντίστοιχους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, μόνο το 29% είναι χρήστες των δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών (e-government users) έναντι 34% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα αποτελέσματα του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, είπε ο Υπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, ενώ ο «βαθμός δέσμευσης» των Κυπρίων είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο των Ευρωπαίων, οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις δεν έχουν κατανοήσει τις δυνατότητες, τα οφέλη και τις προοπτικές της ψηφιακής τεχνολογίας.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ψηφιακά μέσα και η ψηφιακή συνδεσιμότητα επηρεάζουν την ιδιωτική ζωή και τις επαγγελματικές πρακτικές, είπε ο κ. Δημητριάδης, στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής της Κύπρου, προωθεί δράσεις με τις οποίες το ευρύ κοινό ενθαρρύνεται να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προσφέρονται.

Στο πλαίσιο των εν λόγω δράσεων, σημείωσε, εντάσσεται και η εν λόγω ενημερωτική εκστρατεία που έχει ως στόχο την ανάδειξη του οφέλους από τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, ανάπτυξη της ψηφιακής (on-line) κουλτούρας (και μείωση του ψηφιακού αναλφαβητισμού) και προβολή των υφιστάμενων συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Επιπλέον και παράλληλα με τη διενέργεια της ενημερωτικής εκστρατείας, είπε, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών σε συνεργασία με το Κέντρο Παραγωγικότητας υλοποιούν Εργαστήρια και Προγράμματα Κατάρτισης για την εκμάθηση των συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με έμφαση στη Διαδικτυακή Πύλη Αριάδνη, το TaxisNet και το Διαδικτυακό Σύστημα Πληρωμής Εισφορών στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, με έμφαση στη χρήση του διαδικτύου και των βασικών εφαρμογών του.

“Όλα τα εργαστήρια και προγράμματα κατάρτισης προσφέρονται δωρεάν σε όλες τις πόλεις και απευθύνονται τόσο σε στελέχη επιχειρήσεων όσο και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δίδεται πιστοποιητικό συμμετοχής. Μέσα από αυτά τα εργαστήρια και προγράμματα το ευρύ κοινό θα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει της ψηφιακές του δεξιότητες και να εξοικειωθεί με τις υφιστάμενες δημόσιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, οι οποίες εμπλουτίζονται συνεχώς”, πρόσθεσε.

Ευελπιστούμε, είπε ο κ. Δημητριάδης, ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση, με την πλήρη ανάπτυξη της Ενιαίας Πύλης με την επωνυμία «ΑΡΙΑΔΝΗ», η αλληλεπίδραση μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών/ επιχειρήσεων να απλουστευθεί, ώστε να παρέχονται υπηρεσίες και πληροφορίες σχετικά με τις δημόσιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε μια ενιαία πύλη, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο «single sign on» ή «μόνο μία φορά» (ίδιο όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης για όλες τις υπηρεσίες). Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα παρέχουν δεδομένα μόλις μία φορά σε επαφή με τη Δημόσια Υπηρεσία, η οποία θα μοιράζεται εσωτερικά αυτά τα δεδομένα.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ενισχύει την ψηφιακή συνδεσιμότητα με έργα και δράσεις δωρεάν τοπικής ασύρματης διασύνδεσης με το διαδίκτυο, η οποία παρέχεται σε χώρους που συγκεντρώνεται μαζικά το κοινό. Τα σημεία δωρεάν τοπικής ασύρματης συνδεσιμότητας προσφέρουν στους χρήστες τη δυνατότητα να παραμένουν συνδεδεμένοι ενόσω βρίσκονται σε κίνηση και ενισχύουν, επίσης, την ευελιξία και τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών παντού.

Για αυτό το λόγο, διευκρίνισε, στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής της Κύπρου για τη μεγιστοποίηση της δυνατότητας των πολιτών να απολαμβάνουν συνεχή συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο, έχουν προωθηθεί δύο έργα για εγκατάσταση σημείων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (Wi-Fi Hotspot) από το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων.

Είπε ότι έχει ολοκληρωθεί κατά το προηγούμενο έτος η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία Wi-Fi Hotspot σε κυβερνητικά κτήρια, στα οποία το κοινό συναλλάσσεται με το δημόσιο σε ημερήσια βάση.

“Το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση πέρα από 50 σημείων Wi-Fi Hotspot σε κλειστούς χώρους κτηρίων της Δημόσιας Υπηρεσίας, όπου εξυπηρετούνται πολίτες, όπως για παράδειγμα ταχυδρομικά γραφεία, Κτηματολόγιο, Επαρχιακές Διοικήσεις καθώς και χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κ.λπ. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο παρέχεται ελεύθερα σε όλους τους πολίτες – χρήστες που επισκέπτονται τα πιο πάνω Υπουργεία/Τμήματα της Δημόσιας Υπηρεσίας”, συμπλήρωσε.

Επιπλέον, σημείωσε, πολύ σύντομα δρομολογείται η υλοποίηση του έργου για χρηματοδότηση υποδομών σε κοινότητες και αγροτικούς δήμους της Κύπρου για τη δημιουργία νησίδων ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, με συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι εν λόγω νησίδες θα βρίσκονται στο κέντρο της κοινωνικής ζωής, όπου έχει πρόσβαση το ευρύ κοινό. Στο πλαίσιο του εν λόγω έργου θα εγκατασταθούν Wi-Fi Hotspot σε 143 κοινότητες και 6 αγροτικούς δήμους.

“Παράλληλα, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, μέσω του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, παρακολουθεί την πρόοδο υλοποίησης της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ονομασία «WIFI4EU». Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κοινωνίας του «Gigabit Society» και στοχεύει στην εξασφάλιση δωρεάν συνδεσιμότητας Wi-Fi για τους πολίτες και τους επισκέπτες σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτήρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας και μουσεία, παντού σε όλη την Ευρώπη. Η εν λόγω πρωτοβουλία βρίσκεται στο στάδιο της νομοθετικής ρύθμισης και αναμένεται η πρόσκληση για υποβολή συμμετοχών περί τα τέλη του τρέχοντος έτους”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ



Κύριες Ειδήσεις





Translate »