Breaking News

Πήρε τα πάνω του το οικονομικό κλίμα τον Οκτώβριο


Οριακή επιδείνωση στις κατασκευές, ενδυνάμωση στις υπηρεσίες και λιανικό εμπόριο

Βελτίωση παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2016 το οικονομικό κλίμα με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 1,8 μονάδες, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, λόγω της ενδυνάμωσης του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου, καθώς και στην ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Το κλίμα στις κατασκευές επιδεινώθηκε οριακά, ενώ στη μεταποίηση παρέμεινε σταθερό στα επίπεδα του περασμένου μήνα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, “τα ψηλά επίπεδα στα οποία κινείται ο ΔΟΣ τους τελευταίους 12 μήνες φανερώνουν ενδυνάμωση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης και προδιαγράφουν συνέχιση των ευνοϊκών συνθηκών για την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα”.

Το οικονομικό κλίμα στις υπηρεσίες κατέγραψε άνοδο λόγω αναθεώρησης προς τα πάνω των προσδοκιών των επιχειρήσεων για τη ζήτησή τους το επόμενο τρίμηνο, ενώ η βελτίωση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο σχετίζεται, σύμφωνα με το ΚΟΕ, με λιγότερο απαισιόδοξες απαντήσεις αναφορικά με τις πωλήσεις και τα αποθέματα τους τελευταίους τρεις μήνες, και με πιο ευνοϊκές εκτιμήσεις για τη ζήτηση το επόμενο τρίμηνο.

Εξάλλου, το ΚΟΕ αναφέρει ότι η καλυτέρευση του καταναλωτικού κλίματος συνδέεται με πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και της Κύπρου γενικότερα, καθώς και για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας.

“Οι αξιολογήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς και οι εκτιμήσεις για την οικονομική τους κατάσταση κατά τους επόμενους 12 μήνες, κατέγραψαν βελτίωση”, σημειώνει.

Επίσης, τον Οκτώβριο, λιγότεροι καταναλωτές αξιολογούν την τρέχουσα περίοδο ως ακατάλληλη για αποταμίευση, αν και η αρνητική στάση τους προς την αποταμίευση δεν σημείωσε μεταβολή συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο.

Παρά ταύτα, τον Οκτώβριο, περιγράφοντας την τρέχουσα κατάσταση του νοικοκυριού τους, περισσότεροι καταναλωτές δηλώνουν ότι αποταμιεύουν κάποια ποσά.

Στις κατασκευές, οι αρνητικότερες απαντήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα οδήγησαν σε μικρή επιδείνωση του κλίματος.

Στη μεταποίηση το κλίμα παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο αφού οι δυσμενέστερες απαντήσεις σχετικά με τις παραγγελίες αντισταθμίστηκαν από θετικότερες αξιολογήσεις για τα επίπεδα των αποθεμάτων τελικών προϊόντων, ενώ οι προσδοκίες για την παραγωγή δεν σημείωσαν μεταβολή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ



Κύριες Ειδήσεις





Translate »