Νέο επεισόδιο στο σίριαλ που αφορά στο μέλλον του κτήματος Μακένζι διαδραματίστηκε τις τελευταίες ημέρες. Ο Δήμος Λάρνακας, με νομικό διάβημα στο Ανώτατο Δικαστήριο, επιχείρησε να ακυρώσει το διάταγμα του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο εξέδωσε, κατόπιν προσφυγής των ιδιωτών που διαχειρίζονται το κτήμα, προσωρινό διάταγμα με το οποίο αναστέλλεται η ισχύς της απόφασης του δήμου με την οποία χορήγησε στον υπουργό Εσωτερικών, ως Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, άδεια για κατεδάφιση των υποστατικών του κτήματος Μακένζι.
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Δήμου Λάρνακας ήταν ότι «ολόκληρη η διαδικασία για την έκδοση του προσβαλλόμενου διατάγματος έγινε κατά περιφρόνηση προς το ήδη υφιστάμενο διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου που διέτασσε τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών να προβεί στην κατεδάφιση των υφιστάμενων υποστατικών».
Το Ανώτατο Δικαστήριο παραπέμποντας στις σχετικές Αρχές σημείωσε πως «αντικείμενο της διαδικασίας όπως η παρούσα δεν είναι ο έλεγχος της ορθότητας της απόφασης του Πρωτόδικου Δικαστηρίου αλλά της νομιμότητάς της. Εκεί όπου εκ πρώτης όψεως προκύπτει ότι το Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία και ότι η διαδικασία εξελίχθηκε κανονικά, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν προχωρεί στην έκδοση προνομιακού διατάγματος επειδή ενδεχομένως το Πρωτόδικο Δικαστήριο αντιλήφθηκε λανθασμένα ένα νομικό σημείο».
Επί της ουσίας το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε ότι «δεν έχω ικανοποιηθεί ότι το Διοικητικό Δικαστήριο ενήργησε έξω από την αρμοδιότητά του.
Μπορεί ένα άλλο Δικαστήριο να μην εξέδιδε το προσβαλλόμενο διάταγμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει ικανοποιηθεί εκ πρώτης όψεως ως προς την αναγκαιότητα να εκδώσει το προσβαλλόμενο διάταγμα για τη διατήρηση των οικοδομών που βρίσκονται στο επίδικο ακίνητο μέχρι την τελική εκδίκαση της αίτησης αφού ακούσει πρώτα τόσο τον “δήμο” όσο και το ενδιαφερόμενο μέρος, ήτοι τον υπουργό Εσωτερικών υπό την ιδιότητα του ως Κηδεμόνα των Τουρκοκυπριακών Περιουσιών».
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως δεν δικαιολογείτο η παρέμβασή του για έναν ακόμα λόγο. Όπως τόνισε, ο Δήμος Λάρνακας έχει την ευχέρεια να παρουσιαστεί στο Διοικητικό Δικαστήριο, όπως και έκανε, και να ενστεί στη συνέχιση της ισχύος του επίμαχου διατάγματος. Συνεπώς, στην υπό εξέταση περίπτωση η ύπαρξη άλλου ένδικου μέσου δεν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη δικαιοδοσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να παρέμβει και συνεπώς το διάβημα του δήμου κατέληξε στο κενό.