Από μια κλωστή κρέμεται τόσο η ηρεμία στα δημόσια νοσοκομεία όσο και η ομαλή πορεία στην αυτονόμηση αλλά και στη μετάβαση του δημόσιου τομέα σε περιβάλλον Γενικού Συστήματος Υγείας.
Οι γιατροί του δημοσίου άνοιξαν από χθες όχι ένα αλλά δύο μέτωπα με το υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για θέματα που αφορούν την απόσπαση των γιατρών του δημοσίου στον ΟΚΥπΥ και τη δικαιοδοσία του Οργανισμού να ενεργεί εκ μέρους τους σε θέματα που άπτονται της συνεργασίας με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας αλλά και την ασφαλιστική κάλυψη τους στο πλαίσιο της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Για την πρώτη περίπτωση, δηλαδή την απόσπαση των γιατρών-δημοσίων υπαλλήλων στον ΟΚΥπΥ, οι γιατροί ετοιμάζονται να προσφύγουν ατομικά στη Δικαιοσύνη αφού γνωμάτευση που εξασφάλισαν από τον νομικό τους σύμβουλο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η απόσπαση τους συνιστά «απαράδεκτη εξωγενή παρέμβαση στα εργασιακά κεκτημένα τους».
Μάλιστα το συγκεκριμένο ζήτημα προκάλεσε και εντάσεις κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, όταν ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας ενημέρωσε ότι «υπάρχει το ενδεχόμενο γιατροί οι οποίοι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, εάν κερδίσουν την υπόθεση δεν θα έχουν την υποχρέωση να ενταχθούν στο ΓεΣΥ».
Η τοποθέτηση του αυτή, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Θωμά Αντωνίου, ο οποίος διερωτήθηκε κατά πόσον «εκείνο που επιχειρεί η ΠΑΣΥΚΙ είναι να απειλήσει τον ΟΑΥ με τη μη συμμετοχή γιατρών του δημοσίου στο ΓεΣΥ» για να πάρει την απάντηση από τον κ. Κούμα ότι «η ΠΑΣΥΚΙ δεν επιθυμεί και δεν επιχειρεί να ανατρέψει την πορεία της μεταρρύθμισης».
Σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική τους κάλυψη, προειδοποιούν με λήψη μέτρων (στάση εργασίας) αφού όπως υποστηρίζουν εδώ και καιρό ζητούν γραπτές και ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από τον ΟΚΥπΥ αλλά δεν τις έχουν λάβει μέχρι σήμερα.
Η ΠΑΣΥΚΙ χθες σύμφωνα με τον κ. Κούμα άρχισε την ενημέρωση των γιατρών για το δικαίωμα τους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να «εφεσιβάλουν» όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» «την απόφαση για την απόσπαση τους από τη δημόσια υπηρεσία στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας».
Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών έχει θέσει το συγκεκριμένο θέμα αρκετές φορές ενώπιον του ΟΚΥπΥ, του υπουργείου Υγείας αλλά και της Nομικής Yπηρεσίας κατά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Υγείας της Βουλής χωρίς ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Κούμας «να δοθούν εκείνες οι απαντήσεις που να μας ικανοποιούν και να καθησυχάζουν τις δικές μας ανησυχίες».
Για το λόγο αυτό, είπε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, «αρχίσαμε την ενημέρωση των γιατρών οι οποίοι εάν οι ίδιοι κρίνουν ότι όντως καταπατούνται τα δικαιώματα τους από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς και να εφεσιβάλουν την απόφαση που λήφθηκε για την απόσπαση τους».
Η γνώματευση που η ΠΑΣΥΚΙ εξασφάλισε από το νομικό της σύμβουλο εξήγησε ο κ. Κούμας είναι πολυσέλιδη «μέσα από αυτή διαφαίνεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο το δικαίωμα του ΟΚΥπΥ να έχει ιεραρχική και διοικητική εποπτεία στους δημόσιους υπαλλήλους».
Αρκετές φορές, πρόσθεσε, «έχουμε ζητήσει και από τον ΟΚΥπΥ και από το υπουργείο Υγείας να μας δώσει γραπτώς και λεπτομερώς εξηγήσεις για το συγκεκριμένο θέμα αλλά αυτό ποτέ δεν έγινε. Θέλουμε να μας επεξηγήσουν το περιεχόμενο ακριβώς αυτής της «ιεραρχικής και διοικητικής εποπτείας»».
Κατοχυρωμένο το καθεστώς του νοσοκομειακού γιατρού
«Το εργασιακό καθεστώς του νοσοκομειακού γιατρού –δημοσίου υπαλλήλου», σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους της ΠΑΣΥΚΙ, «είναι κατοχυρωμένο μέσα από την Πρωτογενή και Δευτερογενή νομοθεσία αλλά και μέσω σωρείας αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου και πρόσφατα του Διοικητικού Δικαστηρίου της Κύπρου (…)».
Ως εκ τούτου, καταλήγει η γνωμάτευση «η εν λόγω “απόσπαση” και/ή “μεταφορά” των κυβερνητικών ιατρών στον ΟΚΥπΥ, κατά τη νομική μας άποψη συνιστά μια απαράδεκτη εξωγενή παρέμβαση στα εργασιακά κεκτημένα στον χώρο της δημόσιας υγείας. Τέτοια τυχόν ενέργεια, είναι θέση μας ότι είναι δυνατό να προσβληθεί με επιτυχία ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου».
Εκείνο που η ΠΑΣΥΚΙ ζητά, είπε ο κ. Κούμας, «είναι να γίνει ένας διάλογος διότι αυτή τη στιγμή ο ΟΚΥπΥ θα έρθει να συμβληθεί με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για το ΓεΣΥ χωρίς καν να έχουμε εμείς κάποια εμπλοκή. Υπάρχει νομικό ζήτημα. Πρέπει να γίνει διάλογος, να μας δοθούν σαφείς και γραπτές απαντήσεις, να συμφωνήσουμε και να συμμετέχουμε στη διαδικασία διότι ως δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι θα ενεργεί για εμάς, χωρίς εμάς ο ΟΚΥπΥ».
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ υποστήριξε παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ισχύ δύο νομοθεσίες οι οποίες ρυθμίζουν την απόσπαση των δημοσίων υπαλλήλων. «Έχουμε μια νομοθεσία, αυτή της λεγόμενης κινητικότητας, και έχουμε και το νόμο για την αυτονόμηση βάσει του οποίου, όπως μας λένε, έγινε και η δική μας απόσπαση. Εμάς αυτό δεν μας ικανοποιεί. Θέλουμε να ξεκαθαρίσει βάσει ποιού από τους δύο νόμους λειτουργούμε».