Breaking News

Μάχη με το χρόνο για την ομαλή έναρξη του ΓεΣΥ


Η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στη σύγχρονη ιστορία της τόσο από πλευράς κόστους, όσο και από πλευράς όγκου, αξίας αλλά και ρίσκου. Το Γενικό Σχέδιο Υγείας αρχίζει το Σάββατο και ήδη διαπιστώνεται πως κατά την έναρξη θα υπάρξουν αρκετά προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τα τεχνικά ζητήματα όσο και με τα ζητήματα ουσίας.

 

 

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται σε ότι αφορά τους ειδικούς ιατρούς. Ο αριθμός τους είναι τέτοιος που αναμένεται να προκύπτουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Σήμερα μόλις 150 ιδιώτες έχουν ενταχθεί, ενώ τα ραντεβού των γιατρών του δημοσίου που έχουν ενταχθεί είναι ήδη υπερκαλυμμένα. Εκφράζεται η ελπίδα ότι ο αριθμός τους σταδιακά θα αυξηθεί.

Πρόβλημα εντοπίζεται και σε ότι αφορά τα φαρμακεία. Μεγάλος αριθμός φαρμακοποιών υποστηρίζει πως αντιμετωπίζει προβλήματα σε σχέση με το διασυνδεδεμένο με το ΓεΣΥ λογισμικό που θα χρησιμοποιούν για να εκτελούν τις συνταγές των προσωπικών ιατρών.

Σε δική μας έρευνα προέκυψε ότι από την πλευρά των φαρμακοποιών είναι αρκετοί αυτοί που 48 ώρες πριν την έναρξη του ΓεΣΥ δεν φαίνεται να γνωρίζουν ή να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το σύστημα.

Παράλληλα ζητήματα με το λογισμικό αντιμετωπίζουν και άλλοι παρόχοι υπηρεσιών υγείας όπως τα κλινικά εργαστήρια και σε πρώτο στάδιο ενδεχομένως τα παραπεμπτικά να δίνονται σε έντυπη μορφή μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα με το λογισμικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι το πρώτο διάστημα θα υπάρξουν προβλήματα, τα οποία όμως τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχουν στήσει ειδικές ομάδες για να τα αντιμετωπίσουν. Το στοίχημα είναι μεγάλο και όλοι εκφράζουν την ελπίδα ότι η Κύπρος θα έχει ένα καλύτερο από το υφιστάμενο σύστημα υγείας.

gesy

 

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »