Breaking News

Κράτηση… θέσης σε γιατρούς του ΓεΣΥ – Πυρετώδεις προετοιμασίες για την 1η φάση


Μια ανάσα πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ και οι δικαιούχοι άρχισαν τις προκρατήσεις στους καταλόγους των προσωπικών γιατρών που έχουν ήδη εγγραφεί στο σύστημα, τους οποίους γνωρίζουν προσωπικά οι ίδιοι ή άτομα του περιβάλλοντός τους. Μάλιστα κάποιοι γιατροί έχουν αγγίξει το «ταβάνι» των 2500 ασθενών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

 

Επισήμως οι εγγραφές των δικαιούχων θα αρχίσουν αμέσως μετά το Πάσχα ενώ λίαν συντόμως ο ΟΑΥ θα ανακοινώσει τα ονόματα των γιατρών που έχουν εγγραφεί στο σύστημα. Περισσότεροι από 360 γιατροί που θα προσφέρουν υπηρεσίες προσωπικού γιατρού για ενήλικες έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί στο ΓεΣΥ.

Το Υπουργείο Υγείας πάντως, όπως πληροφορείται ο «Π», προσανατολίζεται στην προκήρυξη νέων θέσεων ιατρικών λειτουργών στο δημόσιο με ειδικότητα την Παιδιατρική ώστε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός και το νέο σύστημα υγείας να αρχίσει να εφαρμόζεται ομαλά. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στο σύστημα 30 ιδιώτες παιδίατροι και αναμένεται η εγγραφή των 38 του δημοσίου οι οποίοι θα προσφέρουν υπηρεσίες σε δικαιούχους μέχρι 18 ετών. Ο ΟΑΥ αναμένει επίσης την εγγραφή ακόμη 20 παιδιάτρων του ιδιωτικού τομέα με τους οποίους διαπραγματευόταν το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια ώρα και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την προετοιμασία των νοσοκομείων να προσφέρουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας σε συνθήκες ΓεΣΥ. Το αμέσως επόμενο διάστημα στα νοσοκομεία μπαίνουν 35 γιατροί, 60 νοσηλευτές, 40 γραφείς και 170 φροντιστές υγείας ενώ κάθε βδομάδα ο ΟΚΥπΥ πραγματοποιεί συναντήσεις με τις συντεχνίες των εργαζομένων με αντικείμενο συζήτησης το οργανόγραμμα και τις δομές των νοσοκομείων. Σειρά στον διάλογο θα πάρει το ωράριο των νοσοκομείων, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί μέχρι και τις 8 το βράδυ.

Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που γίνεται για την αναβάθμιση των κρατικών νοσηλευτηρίων, Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ έχουν προχωρήσει με την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ώστε αυτά να μπορούν να ανταποκριθούν στο νέο περιβάλλον του ΓεΣΥ. Ήδη έχει ξεκινήσει η παραλαβή 469 νέων ηλεκτρικών κλινών, οι οποίες τοποθετούνται στα νοσηλευτήρια παγκύπρια, σύμφωνα με τις ανάγκες. Η σύμβαση, ύψους πέραν του 1 εκατ. ευρώ, προνοεί προμήθεια 469 ηλεκτρικών κλινών για τις ανάγκες των δημοσίων νοσηλευτηρίων παγκύπρια, με δικαίωμα προαίρεσης για 185 κλίνες. Επιπρόσθετα, έχουν αγοραστεί ηλεκτρικά παιδιατρικά κρεβάτια για τις ανάγκες τμημάτων του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’, των οποίων η παράδοση θα ολοκληρωθεί εντός Απριλίου.

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται, η φυγή γιατρών από τον δημόσιο τομέα της υγείας δεν έχει σταματήσει. Το τελευταίο διάστημα έχουν υποβάλει παραίτηση 10 γιατροί από τα νοσοκομεία της Λεμεσού και της Λευκωσίας, με σκοπό να ενταχθούν στο ΓεΣΥ ως ιδιώτες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρη Κούμα. «Όταν, λίγες μέρες πριν την έναρξη του ΓεΣΥ, φεύγουν γιατροί δεν είναι ό,τι καλύτερο, ειδικά όταν αυτοί είναι παθολόγοι και στελεχώνουν τμήματα κομβικής σημασίας για τα νοσοκομεία», είπε. Προειδοποίησε για τον κίνδυνο και ειδικοί γιατροί να επιλέξουν αυτό τον δρόμο.

 

Τα φάρμακα

Σήμερα, στο μεταξύ, αναμένονται τα νεότερα για τα φάρμακα στο ΓεΣΥ. Εισαγωγείς και κατασκευαστές φαρμάκων απαντούν επισήμως στο Υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ για τις προσθέσεις τους. Όπως έγκυρα πληροφορείται ο «Π» οι προμηθευτές φαρμάκων, το πιο πιθανόν, θα απαντήσουν θετικά για τη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ. Χθες, ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας συζητήθηκαν κατ’ άρθρο οι κανονισμοί για τον τρόπο λειτουργίας των φαρμακοποιών στο σύστημα και έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της ολομέλειας για ψήφιση. Διχογνωμία, ενστάσεις και προβληματισμός σε σημαντικά ζητήματα που άπτονται συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων των φαρμακοποιών στο σύστημα προκύπτουν από τα τέσσερα νομοθετήματα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών. Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας προέτρεψε τους εμπλεκόμενους να διαβουλευτούν μεταξύ τους σύντομα, λόγω και των στενών χρονοδιαγραμμάτων μέχρι την εφαρμογή του ΓεΣΥ, και να επανέλθουν στη Βουλή με συγκλίσεις και αποκλίσεις. Δύο από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που θα τεθούν στο τραπέζι είναι οι εμβολιασμοί από φαρμακοποιούς και η αντικατάσταση φαρμάκου με άλλο αντίστοιχο επίσης από φαρμακοποιούς.

Πηγή: Πολίτης



Κύριες Ειδήσεις





Translate »