Breaking News

Ιατρείο και το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα


Έτοιμος είναι ο σχεδιασμός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και θα τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός των εφημεριών για τους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες και τους παιδίατρους του Γενικού Συστήματος Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν μέχρι τις 10 το βράδυ τις καθημερινές και από το πρωί μέχρι το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες να απευθύνονται στους προσωπικούς γιατρούς που θα εφημερεύουν για να εξυπηρετηθούν στις περιπτώσεις κατά τις οποίες αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα αλλά το πρόβλημά τους δεν χρήζει περίθαλψης από τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών ή όταν ο προσωπικός γιατρός στον κατάλογο του οποίου είναι εγγεγραμμένοι απουσιάζει. 
Επίσης, ένας δικαιούχος του ΓεΣΥ θα μπορεί να αποταθεί στους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες και τους παιδίατρους που θα εφημερεύουν, όταν τους παρουσιαστεί πρόβλημα μετά τις 8 το βράδυ ή τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να καταβάλουν τη συμπληρωμή των €25 που ο προσωπικός τους γιατρός ή παιδίατρος έχει το δικαίωμα να ζητήσει.
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας αναμένεται ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει την πρόσκλησή του για εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιώτες προσωπικούς γιατρούς και παιδίατρους, από ιδιωτικά κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή νοσηλευτήρια του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών.
Στόχος του ΟΑΥ είναι να εφημερεύουν καθημερινά σε κάθε πόλη ένα ή δύο κέντρα/ιατρεία, τα οποία θα διαθέτουν δύο προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες και ένα ή δύο κέντρα/ιατρεία στα οποία θα εφημερεύουν δύο παιδίατροι. Ο αριθμός των εφημερευόντων γιατρών ή κέντρων/ιατρείων θα καθορίζεται ανάλογα με τον πληθυσμό και τις ανάγκες της κάθε επαρχίας.
Σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχουν αποφασιστεί από τον ΟΑΥ, οι δηλώσεις ενδιαφέροντος που θα υποβληθούν στον Οργανισμό θα αξιολογηθούν στη βάση κριτηρίων τα οποία έχουν καθοριστεί και, στη συνέχεια, θα γίνει επιλογή των γιατρών/κέντρων ή ιατρείων που θα συμμετέχουν οριστικά στο πρόγραμμα εφημεριών.
Σε γενικές γραμμές για να διεκδικήσει συμμετοχή κάποιο κέντρο/ιατρείο θα πρέπει να είναι σε θέση να διαθέτει δύο γιατρούς ταυτόχρονα ανά εφημερία και υποστηρικτικό προσωπικό.
Στόχος της εφαρμογής του προγράμματος των εφημεριών είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων του ΓεΣΥ οι οποίοι όπως έχει διαπιστωθεί κατά τις βραδινές ώρες ή τις μη εργάσιμες ημέρες όταν τους προκύψει ζήτημα με την υγεία τους και ο γιατρός τους δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί καταλήγουν στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών όπου ταλαιπωρούνται μέχρι να έρθει η σειρά τους να εξυπηρετηθούν αφού το πρόβλημά τους δεν εμπίπτει στα σοβαρά και επείγοντα περιστατικά.
Σημαντικό το γεγονός ότι οι επισκέψεις δικαιούχων του ΓεΣΥ στα εφημερεύοντα ιατρεία θα γίνονται χωρίς ραντεβού αφού οι γιατροί θα είναι εκεί για να εξυπηρετήσουν όλους όσοι χρειάζονται βοήθεια.
Σημειώνεται ότι οι γιατροί που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών του ΓεΣΥ θα αμείβονται ανάλογα με τις ώρες κατά τις οποίες θα εφημερεύουν και η αμοιβή αυτή θα τους καταβάλλεται επιπρόσθετα της αμοιβής που λαμβάνουν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για τις υπηρεσίες που προσφέρουν ως προσωπικοί γιατροί του Συστήματος.
Παρεμβαίνουν οι οργανωμένοι ασθενείς για τα ΤΑΕΠ 
Τη δική τους παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών κάνουν οι οργανωμένοι ασθενείς. Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, σε επιστολή της προς τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, καταγράφει συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις για την επίλυση των προβλημάτων των ΤΑΕΠ.
Συγκεκριμένα, η ΟΣΑΚ ζητώντας την άμεση στελέχωση των ΤΑΕΠ με ικανοποιητικό αριθμό γιατρών και νοσηλευτών εισηγείται την έναρξη διαλόγου «για την πλήρη αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό των ΤΑΕΠ στα πλαίσια της μεγάλης μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας και την εφαρμογή του ΓεΣΥ» και προτείνει «τη δημιουργία ειδικής επιτροπής με όλους τους εμπλεκομένους και επιστήμονες στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος των ασθενών με στόχο τη συζήτηση και ετοιμασία ολοκληρωμένης πρότασης για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των τμημάτων».
Περαιτέρω και όσον αφορά «τα μέτρα επίλυσης του προβλήματος φυγής των γιατρών και της υποστελέχωσης εισηγούμαστε όπως δοθούν κίνητρα όπως αύξηση του επιδόματος που παραχωρείται ήδη στους γιατρούς των ΤΑΕΠ από €800 σε €2.000. Ακόμη μια εισήγηση πέραν από την προσπάθεια προσέλκυσης γιατρών από την Ελλάδα είναι η πρόσληψη γιατρών χωρίς ειδικότητα οι οποίοι να κατέχουν πιστοποιητικά επείγουσας ιατρικής».
Η ΟΣΑΚ εκφράζει επίσης την άποψη ότι «πρέπει να εξεταστεί άμεσα η λειτουργία από τον ΟΚΥπΥ εφημερευόντων ιατρείων στα νοσοκομεία σε συνεργασία με τον ΟΑΥ όπου θα έχουν πρόσβαση οι ασθενείς οι οποίοι δεν θεωρούνται επείγοντα περιστατικά τις βραδινές ώρες, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες». Με αυτό τον τρόπο οι ασθενείς που προσέρχονται στα ΤΑΕΠ χωρίς να είναι επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται χωρίς να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το προσωπικό των Πρώτων Βοηθειών.
Τέλος, η Ομοσπονδία των ασθενών εισηγείται «τη χρέωση των ασθενών οι οποίοι εμπίπτουν στην κατηγορία 4 και 5 με το ποσό των €25, όσα και η επίσκεψη σε ειδικό γιατρό χωρίς παραπεμπτικό».
Όλα τα θέματα που αφορούν τα ΤΑΕΠ, αλλά και τη λειτουργία γενικά των δομών του Δημοσίου, αναμένεται ότι θα συζητηθούν κατά τη σημερινή συνάντηση της ΟΣΑΚ με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.


Κύριες Ειδήσεις





Translate »