Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) συμμετείχε σε Ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα «Το Πλαίσιο των Δράσεων για την Απασχόληση των Νέων – Επιτεύγματα και Μελλοντικές Προκλήσεις». Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τις Ευρωπαϊκές Εργοδοτικές και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις BusinessEurope, European Centre of Employers and Enterprises providing Public Services (CEEP), European Association of Craft, Small and Medium-Sized Enterprises (UEAPME), και European Trade Union Confederation (ETUC) και πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου 2017, στις Βρυξέλλες.
Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που αποσκοπούν στην μείωση της ανεργίας των νέων, η αξιολόγηση των επί μέρους πολιτικών που εφαρμόστηκαν και η στοχοθέτηση των επόμενων δράσεων. Την ΟΕΒ εκπροσώπησε ο Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων & Κοινωνικής Πολιτικής κ. Πολύβιος Πολυβίου, ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις που αναπτύχθηκαν στην Κύπρο με σκοπό την αποτελεσματική μείωση της ανεργίας των νέων.
Στην παρουσίαση αναλύθηκαν τα μέτρα που αναπτύχθηκαν σε εθνικό επίπεδο και επεξηγήθηκαν οι προκλήσεις που οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, ειδικά την δύσκολη περίοδο που ακολούθησε αμέσως μετά την απόφαση του Eurogroup του 2013 για «κούρεμα» των καταθέσεων στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες του τόπου, με καταστροφικές συνέπειες για την κυπριακή οικονομία, τις επιχειρήσεις, και την απασχόληση. Ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση αποτέλεσε ευκαιρία για την λήψη διαρθρωτικών μέτρων στην εκπαίδευση και ειδικά στην τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση των νέων, με σκοπό οι γνώσεις και δεξιότητες που αποκτούνται να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς τεχνολογικές αναβαθμίσεις και τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται.
Επιπροσθέτως, παρουσίασε τις δράσεις και πολιτικές για την εκπαίδευση και πρόσληψη των νέων από επιχειρήσεις και οργανισμούς, μέσω των στοχευμένων Σχεδίων Επιχορήγησης που εκπονήθηκαν και εξακολουθούν να υλοποιούνται προς αυτό τον σκοπό, καλύπτοντας ειδικές κατηγορίες άνεργων νέων (π.χ. απόφοιτων μέσης εκπαίδευσης, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κλπ).
Τέλος, ο κ. Πολυβίου επισήμανε ότι στην περίπτωση της Κύπρου, ο κοινωνικός διάλογος και η τριμερής συνεργασία μεταξύ των Οργανώσεων των Κοινωνικών Εταίρων και του Υπουργείου Εργασίας, αποτέλεσαν τον καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχή υποβολή και υλοποίηση δράσεων για μείωση της ανεργίας των νέων, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται. Παράλληλα, τόνισε ότι ειδικά σε περιόδους κρίσεων, ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την επιτυχή διαχείριση τους και η Κύπρος αποτελεί απτό παράδειγμα τούτου, γεγονός που μας τιμά ιδιαίτερα.
Στο πλαίσιο υλοποίησης της αποστολής και των στόχων της, η ΟΕΒ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο θέμα της απασχόλησης των νέων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την καταγραφή βέλτιστων πρακτικών αλλά και την κατάλληλη αξιοποίηση τους με την υποβολή εισηγήσεων για ανάπτυξη πρωτοβουλιών προς όφελος της νεολαίας αλλά και του συνόλου της κοινωνίας μας.