Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε πρόσφατα μονομερή αίτηση της εταιρείας που διαχειρίζεται το Κτήμα Μακένζυ στη Λάρνακα, με την οποία εζητείτο άδεια να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας να κατεδαφιστεί το κτήριο.
Ως γνωστόν, δικαστήριο στη Λάρνακα αποφάσισε μετά από αγωγή του Τουρκοκοκύπριου γιου του ιδιοκτήτη της γης Ρεϊμόντ Ριζά, στο οποίο έχει κτιστεί το υποστατικό για διενέργεια δεξιώσεων και γάμων Κτήμα Μακένζυ, ότι η γη δεν είναι Τ/κ αφού ανήκει σε Βρετανό υπήκοο, άρα ο Κηδεμόνας Τ/κ περιουσιών (υπουργός Εσωτερικών) δεν μπορούσε να την εκμισθώσει στην εταιρεία.
Η Κυβέρνηση δεν καταχώρησε έφεση κατά της απόφασης αυτής, η οποία έγινε τελεσίδικη. Το πρωτόδικο δικαστήριο αποφάσισε ότι ο ιδιοκτήτης του τεμαχίου είχε από το 1951 εγκαταλείψει την Κύπρο και έκτοτε είχε την ιδιότητα του Βρετανού πολίτη. Έτσι κατέληξε στην απόφαση ότι το τεμάχιο δεν συνιστούσε Τ/κ περιουσία. Π’ αυτό και εξέδωσε διατάγματα κατεδάφισης και παράδοσης κενής της ιδιοκτησίας σε περίοδο πέντε μηνών.
Η εταιρεία Μακένζυ θεωρεί εαυτόν ως πρόσωπο ζημιωθέν και επηρεαζόμενο από τα διατάγματα του δικαστηρίου και ζήτησε άδεια για καταχώρηση έφεσης κατά της απόφασης. Το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφαση του αναφέρει ότι εξέτασε με προσοχή το αίτημα της εταιρείας υπό το πρίσμα της νομολογίας και των πραγματικών περιστάσεων της υπόθεσης. «Θεωρούμε υπό τις περιστάσεις», προσθέτει το Δικαστήριο, ότι δεν είναι κατάλληλη περίπτωση, για να καταχωρηθεί άδεια: Τα όποια δικαιώματα των αιτητών ως κατόχων του επίδικου κτήματος αντλούνται από τη σύμβαση που είχε με τον Κηδεμόνα των Τ/κ περιουσιών.
Όμως ο ίδιος ο Κηδεμόνας δεν αμφισβήτησε την απόφαση, δεν καταχώρησε έφεση, οπόταν αυτή κατέστη τελεσίδικη. Ως εκ τούτου δεν είναι επιτρεπτό, η αιτήτρια εταιρεία, της οποίας τα συμφέροντα απέρρεαν από τη συμβατική της σχέση με τους παρανόμως επεμβαίνοντες εναγόμενους (Κηδεμόνας) να επικαλείται τις δυσμενείς αντανακλαστικές συνέπειες λόγω της απόφασης για τον μοναδικό λόγο ότι δεν της είχε ανακοινωθεί η δίκη».
Τέλος, το Ανώτατο παραπέμπει την αιτήτρια εταιρεία να προστατεύσει τα δικαιώματα της με την καταχώρηση αγωγής κατά της Δημοκρατίας.
Πηγή: Εφημερίδα “Φ”