Breaking News

Ελληνική: Με ζημιά 63.5 εκατ. έκλεισε το 2016


Βασική αιτία η διαγραφή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων ύψους €51,2 εκατ.

Η διαγραφή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων ύψους €51,2 εκατ. και οι αυξημένες προβλέψεις είχαν ως αποτέλεσμα η Ελληνική Τράπεζα να κλείσει το 2016 με ζηµιά από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους €62,7 εκατ., σε σχέση µε το κέρδος €8,2 εκατ. του 2015.

Tην είδηση χορηγεί η υπηρεσία Λάρνακα e-Business

Η ζηµιά που αναλογεί στους κατόχους µετοχών της Τράπεζας ανήλθε στα €63,5 εκατ., σε σύγκριση µε το κέρδος €12,1 εκατ. του 2015.

Ο ∆είκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET 1) της τράπεζας ανήλθε στο 13,81% και ο ∆είκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 17,22% και ξεπερνούν τις ελάχιστες κανονιστικές απαιτήσεις.

Την ίδια ώρα, οι καθαρές καταθέσεις της τράπεζας ανέρχονται μόλις στο 47.9% των καθαρών χορηγήσεων κάτι που η τράπεζα θεωρεί πως της επιτρέπει να προσβλέπει σε περαιτέρω ανάπτυξη.

Οι Μη εξυπηρετούµενες χορηγήσεις της τράπεζα ήταν µειωµένες για 5η συνεχόµενη τριµηνία στα €2.340 εκατ., στο χαµηλότερο επίπεδο µετά τον ∆εκέµβριο του 2014 ενώ και ο  δείκτης ΜΕΧ προς το σύνολο των µεικτών χορηγήσεων μειώθηκε στο 56,6%. Ο ∆είκτης κάλυψης των ΜΕΧ ανήλθε στο 51,7%, ενώ λαµβάνοντας υπόψη την αξία των εµπράγµατων εξασφαλίσεων, ο δείκτης ανήλθε στο 111,9% . Το σύνολο των αναδιαρθρώσεων για το 2016 έφτασε στα €700,6 εκατ. ενώ οι νέες χορηγήσεις τα €353,7 εκατ. κατά τη διάρκεια του 2016.

Καταγράφηκε επίσης αυξηµένο καθαρό σωρευτικό επιτοκιακό περιθώριο στο 2,2%, σε σχέση µε το 2,0% τον ∆εκέµβριο του 2015.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσµατα του Οµίλου, ο κ. Φοίβος Στασόπουλος, Γενικός ∆ιευθυντής Οµίλου, Τοµέας Μεγάλων Επιχειρήσεων και Ασφαλειών, δήλωσε: «Έχουµε σηµειώσει πρόοδο στην εφαρµογή των στρατηγικών µας προτεραιοτήτων κατά το 4ο τρίµηνο του 2016. Μειώσαµε τις ΜΕΧ για 5ο συνεχόµενο τρίµηνο στο χαµηλότερο επίπεδο µετά τον ∆εκέµβριο του 2014. Οι αναδιαρθρώσεις δανείων ως µέρος της επίλυσης του προβλήµατος των ΜΕΧ για το 2016 έφτασαν στα €701 εκατ., µε τη δυναµική στις αναδιαρθρώσεις να συνεχίζεται. Στις αρχές του 2017, η Τράπεζα προχώρησε σε συµφωνία µε την APS Holding a.s., η οποία µε προϋπόθεση την τελική ολοκλήρωσή της υπόκειται σε εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές, για τη δηµιουργία της πρώτης πλατφόρµας διαχείρισης ακινήτων και µη εξυπηρετούµενων χορηγήσεων στην Κυπριακή αγορά για την αντιµετώπιση προβληµατικών δανείων µε ένα πιο αποδοτικό και αποτελεσµατικό τρόπο. Ταυτόχρονα, έχουµε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά να γίνει για να επιτευχθεί σηµαντική µείωση του επιπέδου των ΜΕΧ, και εν γνώσει των µελλοντικών προκλήσεων συνεχίζεται η προσπάθεια αντιµετώπισης των προβληµατικών δανείων χρησιµοποιώντας ένα πακέτο βιώσιµων λύσεων, όπως οι ανταλλαγές χορηγήσεων µε περιουσιακά στοιχεία, µειώσεις υπολοίπων/δόσεων, παρατάσεις αποπληρωµής, περίοδοι χάριτος. Κατά το 4ο τρίµηνο, ως αποτέλεσµα του εποπτικού διαλόγου, προχωρήσαµε σε ορισµένες αλλαγές στη µεθοδολογία της Τράπεζας για τον υπολογισµό της ζηµιάς αποµείωσης χορηγήσεων, µε επακόλουθο αυξηµένες προβλέψεις και βελτιωµένο δείκτη κάλυψης των προβλέψεων στο 52%. Οι αυξηµένες προβλέψεις, σε συνδυασµό µε τη διαγραφή αναβαλλόµενων φορολογικών απαιτήσεων ύψους €51 εκατ., οδήγησαν σε ζηµιά µετά τη φορολογία ύψους €63 εκατ. για το 2016. Παρά τη ζηµιά, η κεφαλαιακή βάση του Οµίλου παραµένει ισχυρή. Ο δείκτης CET1 του Οµίλου ανήλθε στο 13,8%, και παραµένει υψηλότερος από τις ελάχιστες κανονιστικές απαιτήσεις. Ο χαµηλός δείκτης δανείων προς καταθέσεις επιτρέπει την παροχή νέων χορηγήσεων και ως αποτέλεσµα γύρω στα €354 εκατ. χορηγήσεις εγκρίθηκαν από την αρχή του έτους, υποστηρίζοντας φερέγγυες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.»



Κύριες Ειδήσεις





Translate »