ΓεΣΥ: Πως καλύπτει τους Κύπριους και στο εξωτερικό


Οι υπηρεσίες που μπορούν  να λαμβάνουν οι Κύπριοι στις χώρες της ΕΕ – Τι ισχύει

 

Μεγάλα πλεονεκτήματα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης  αποκτούν με την εφαρμογή του ΓεΣΥ οι Κύπριοι πολίτες καθώς θα μπορούν σε περίπτωση που ασθενήσουν ενώ βρίσκονται σε άλλη χώρα της ΕΕ να λάβουν υπηρεσίες από Εθνικό της σύστημα Υγείας.

Μιλώντας μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, την περασμένη Τετάρτη ο Υπουργός Υγείας, σημείωσε ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ θα τεθεί σε εφαρμογή η  Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης για όλους τους δικαιούχους του ΓεΣΥ.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, δικαιούχοι για Κάρτα Νοσηλείας στο εξωτερικό ήταν με συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια μια μερίδα του πληθυσμού βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, ενώ με την εφαρμογη του ΓεΣΥ δικαιούχοι για έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Υγείας είναι όλοι οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ.

Έτσι από την 1η Ιουνίου, όσοι είναι δικαιούχοι στο ΓεΣΥ, θα δικαιούνται να έχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όταν οι Κύπριοι πολίτες βρίσκονται σε χώρες της ΕΕ και ασθενήσουν  θα μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλα τα εθνικά Συστήματα Υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των ενδονοσοκομειακών υπηρεσιών.

Σε αυτή την περίπτωση το Εθνικό σύστημα της κάθε χώρα της ΕΕ είναι υποχρεωμένο να παρέχει υπηρεσίες υγείας, όπως και στους ντόπιους ασθενείς, χρεώνοντας το Κύπριο μόνο ποσό συμπληρωμής. Στην περίπτωση αυτή θα γίνεται κοστολόγηση των υπηρεσιών που προσφέρθηκαν και το Εθνικό σύστημα υγείας της κάθε χώρας της ΕΕ θα στρέφεται προς τον ΟΑΥ και το ΓεΣΥ για αποζημίωση.

 

Αλλαγές και στις προγραμματισμένες αποστολές

Ένα άλλο κομμάτι στο οποίο έρχονται αλλαγές είναι αυτό των προγραμματισμένων αποστολών ασθενών  στο εξωτερικό, καθώς ο δικαιούχος του ΓεΣΥ θα μπορεί να ζητήσει να τον εξετάσει ιατροσυμβούλιο, για να κρίνει κατά πόσο το ΓεΣΥ επιβάλλεται να τον στείλει στο εξωτερικό για να λάβει την όποια θεραπεία, εάν αυτή δεν παρέχεται στην χώρα μας.

Μάλιστα τα έξοδα της θεραπείας σε όποια χώρα του εξωτερικού και αν αποφασίσει το Ιατροσυμβούλιο να στείλει τον ασθενή καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το ΓεΣΥ.

Τέλος, μέσα από Ευρωπαϊκή οδηγία ο κάθε Κύπριος πολίτης δικαιούται εάν αποφασίσει να κάνει την όποια επέμβαση στο εξωτερικό μπορεί να το πράξει από μόνος του διεκδικώντας μάλιστα καταβολή χρημάτων από το ΓεΣY.

Συγκεκριμένα στην περίπτωση αυτή μπορεί να πληρώσει από μόνος του την όποια θεραπεία και να  να καταθέσει στο ΓεΣΥ το τιμολόγιο, με τον ΟΑΥ να είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον ασθενή το ποσό που θα στοίχιζε στο ίδιο τον οργανισμό  αν παραχωρούσε την υπηρεσία στην Κύπρο.

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »