Breaking News

ΓεΣΥ: Νέα κίνητρα στους παιδίατρους


Εξαιρετικά σημαντική για το ΓεΣΥ αποδείχθηκε η χθεσινή μέρα. Από τη μια οι πολίτες, για άλλη μια φορά, έδωσαν το δικό τους μήνυμα με τη μαζική εγγραφή των παιδιών τους στο Σύστημα και από την άλλη, η συνάντηση μεταξύ υπουργού Υγείας και εκπροσώπων της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου μάλλον ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι ο αριθμός των παιδιάτρων που θα συμμετέχουν τελικά στο Γενικό Σύστημα Υγείας θα παρουσιάζει σταδιακά σημαντική αύξηση.

 

 

Στους παιδίατρους, εξάλλου, ακόμα και χθες παραχωρήθηκαν και νέα οικονομικά κίνητρα, αφού το ποσό που θα λαμβάνουν για την παρουσία τους σε τοκετό αυξήθηκε από τα €200 στα €250, ενώ ο  υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου δεσμεύτηκε ότι όλα όσα έχουν παραχωρηθεί μέχρι σήμερα από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας θα ισχύουν χωρίς αποκλίσεις από την 1η Ιουνίου με την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ο υπουργός Υγείας κάλεσε την Παιδιατρική Εταιρεία να συμμετέχει σε «κοινή επιτροπή» η οποία θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των γιατρών, του υπουργείου Υγείας και του ΟΑΥ και θα καλείται ανά εξαμηνία να αξιολογεί τα δεδομένα, όπως αυτά θα διαμορφώνονται κατά την πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ και θα παρεμβαίνει με βελτιώσεις, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Η επιστημονική εταιρεία των παιδιάτρων προσήλθε στη συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου υποβάλλοντας νέα αιτήματα, τα οποία ωστόσο δεν ήταν δυνατό να ικανοποιηθούν στο παρόν στάδιο. Ωστόσο, ο Υπουργός ενημέρωσε τους παιδίατρους ότι στο πλαίσιο της λειτουργίας της κοινής επιτροπής, όλα τα θέματα θα μπορούν να επανεξεταστούν.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι παιδίατροι ζήτησαν την αναβολή της έναρξης εγγραφής των παιδιών στους καταλόγους των παιδιάτρων ενόψει των συνελεύσεων που θα πραγματοποιήσει η Εταιρεία τις επόμενες ημέρες σε όλες τις Επαρχίες. Το αίτημά τους όμως δεν έγινε αποδεκτό, αφού δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ.

Σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «κατά τη συνάντηση δόθηκαν και από πλευράς μου οι διαβεβαιώσεις που μέχρι στιγμής δίνονταν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας αναφορικά με τον ρόλο των παιδιάτρων στο ΓεΣΥ. Η Παιδιατρική Εταιρεία δεσμεύτηκε όπως διαβιβάσει στα μέλη της τις εν λόγω προτάσεις».

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου υπενθύμισε παράλληλα ότι η διαδικασία εγγραφής ενηλίκων και παιδιών στο ΓεΣΥ είναι «μια διαδικασία η οποία είναι ανοιχτού τέλους» και υποστήριξε ότι «η ροή εγγραφής των παιδιάτρων που θα συμβάλλονται με το ΓεΣΥ αναμένεται ότι θα είναι συνεχής τις επόμενες μέρες, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση των Προσωπικών Ιατρών για ενήλικες, οι οποίοι συνεχίζουν να εγγράφονται καθημερινά». Από πλευράς της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου δεν υπήρξε χθες επίσημη τοποθέτηση για τα όσα συζητήθηκαν με τον υπουργό Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τις εγγραφές των παιδιών, ο αριθμός τους κατά την πρώτη κιόλας ώρα έναρξης της διαδικασίας ξεπέρασε τις 16.000 (για παιδιά κάτω των 16 ετών) με τη ροή στο Σύστημα να συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ. Αναφέρεται ότι ο αριθμός των παιδιών κάτω των 16 ετών στην Κύπρο, είναι μικρότερος των 130.000.

Ο αριθμός των παιδιάτρων που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο που αναρτήθηκε με την έναρξη της διαδικασίας εγγραφής ήταν 65 εκ των οποίων οι 31 ήταν ιδιώτες και οι 34 παιδίατροι του δημοσίου.

Σε εκκρεμότητα βρισκόταν, όμως, η διαδικασία υπογραφής συμβολαίων από παιδίατρους οι οποίοι έκαναν την εγγραφής τους στο ΓεΣΥ, ενώ όπως πληροφορούμαστε κατά τη χθεσινή ημέρα επικοινωνούσαν με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας παιδίατροι από όλες τις πόλεις εκφράζοντας την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στο Σύστημα.

Κάποιοι, εξάλλου, ιδιώτες παιδίατροι άρχισαν να ενημερώνουν τους γονείς των παιδιών/ασθενών τους, ότι θα εγγραφούν στο ΓεΣΥ και τους καλούσαν να τους δώσουν χρόνο για να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες πριν προχωρήσουν στην εγγραφή των παιδιών τους στον κατάλογο άλλου παιδίατρου.

Στο μεταξύ, κανονικά συνεχίζεται και η εγγραφή ενηλίκων στο ΓεΣΥ και στους καταλόγους των προσωπικών γιατρών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, μέχρι το μεσημέρι χθες οι εγγραφές είχαν ξεπεράσει τις 200.000, με τις 160.000 περίπου να έχουν ήδη ολοκληρώσει την εγγραφή τους και στους καταλόγους των γιατρών που επέλεξαν.

Τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους εκπρόσωποι του ΟΑΥ, αναμένεται ότι θα αυξηθεί και ο αριθμός των διαθέσιμων προσωπικών γιατρών για ενήλικες, ενώ κάποιοι γιατροί έχουν ήδη συμπληρώσει τους 2.500 δικαιούχους που δικαιούνται βάσει νομοθεσίας και έχουν αποταθεί στον Οργανισμό ζητώντας να τους δοθεί επέκταση.

 

Καταγγελίες για εκφοβισμό επαγγελματιών υγείας 

Τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν εδώ και αρκετές εβδομάδες και έφεραν συγκεκριμένους εκπροσώπους, συγκεκριμένων ασφαλιστικών εταιρειών να επικοινωνούν με παροχείς υπηρεσιών υγείας και να τους ενημερώνουν ότι σε περίπτωση που εγγραφούν στο ΓεΣΥ δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στο δίκτυο παροχέων των ασφαλιστικών εταιρειών, επιβεβαίωσε χθες με ανακοίνωσή του και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

Με τον ΟΑΥ, όπως πληροφορούμαστε, επικοινώνησαν αρκετοί επαγγελματίες υγείας, στην πλειονότητά τους γιατροί, ζητώντας σχετική ενημέρωση.

Ύστερα από διερεύνηση του θέματος ο Οργανισμός εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Επειδή έχει περιέλθει εις γνώσιν μας ότι εκπρόσωποι ασφαλιστικών εταιρειών επικοινωνούν με παροχείς προειδοποιώντας τους ότι σε περίπτωση που εγγραφούν στο ΓεΣΥ δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στο δίκτυο παροχέων των ασφαλιστικών εταιρειών, ενημερώνουμε τους παροχείς ότι τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες και στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος εκφοβισμού που κάποιοι κύκλοι έντεχνα τροφοδοτούν. Ενθαρρύνουμε κάθε πάροχο υγείας, ο οποίος καθίσταται αποδέκτης τέτοιων εκβιαστικών πρακτικών, όπως προβαίνει σε καταγγελίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, όπως την Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών και την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού».

 

Ενισχύονται τα Κέντρα Υγείας προς διευκόλυνση των πολιτών

Στο μεταξύ, χθες, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ανακοίνωσε ότι καθόλη τη διάρκεια του μήνα τα Κέντρα Υγείας θα ενισχυθούν με λειτουργούς ώστε να διευκολυνθεί η εγγραφή των πολιτών στο ΓεΣΥ και στους καταλόγους των προσωπικών γιατρών του Οργανισμού.

Σύγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διευθυντική ομάδα του ΟΚΥπΥ και των διευθύνσεων, υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Αλέκο Σταμάτη, «συναντήθηκε το Σάββατο με τους υπεύθυνους ιατρικούς λειτουργούς των Κέντρων Υγείας παγκύπρια. Εξετάζοντας τις ανάγκες των Κέντρων συμφωνήθηκε όπως εντός Μαΐου προσληφθούν ακόμα 10 γενικοί γιατροί και προστεθεί διοικητικό και γραμματειακό προσωπικό».

Από χθες Δευτέρα, «τα Κέντρα Υγείας ενισχύθηκαν με λειτουργούς για να βοηθήσουν τις εγγραφές των δικαιούχων στους προσωπικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας για όλη τη διάρκεια του ωραρίου των Κέντρων. Λοιπά διοικητικά προβλήματα θα επιλυθούν εντός του μήνα».

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »