Θέμα ελάχιστων εβδομάδων είναι η υπογραφή της συμφωνίας για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, αφού το μόνο που απομένει είναι η ολοκλήρωση του νομοτεχνικού ελέγχου του κρίσιμου συμβολαίου από τη Νομική Υπηρεσία.
Επίσης στη Νομική Υπηρεσία έχουν προωθηθεί για γνωματεύσεις, ακόμα δύο σημαντικά έργα με ιδιωτικές επενδύσεις, αυτό του ενεργειακού λιμανιού στο Βασιλικό και αυτού του τερματικού φορτίων (cargo village) στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
Κληθείς από τον «Φ» για να ενημερώσει για την πορεία ή τον επηρεασμό των έργων αυτών από την οικονομική στενότητα και την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, αναφέρει ότι η καθυστέρηση λόγω Covid-19 είναι της τάξης των μερικών εβδομάδων, αλλά πρόκειται για μεγάλα έργα, που καθίστανται προτεραιότητας επειδή αφορούν ιδιωτικές επενδύσεις που θα προσφέρουν μέσα στο κρίσιμο διάστημα στην οικονομία.
Το συμβόλαιο για την ανάπτυξη της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας, στη βάση της συμφωνίας μεταξύ υπουργείου και Kition Ocean Holdings (κοινοπραξία «The Prosperity Group» και «REM International»), που ανακοινώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό, βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο.
Η διαδικασία αναμενόταν να ολοκληρωθεί αυτές τις μέρες και να πέσουν οι υπογραφές, ωστόσο λόγω Covid-19 θα υπάρξει μικρή καθυστέρηση. «Πρόκειται για συμφωνία που εξασφαλίζει επένδυση της τάξης του €1 δισ. χωρίς το κράτος να βάλει σεντ», υπογραμμίζει ο υπουργός.
Με την υπογραφή του και την παραχώρηση του λιμανιού, της μαρίνας και του περιβάλλοντος χώρου για 40 χρόνια, θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την υλοποίησή του. Κατά την πρώτη πενταετία, προβλέπεται η κατασκευή νέου δρόμου που θα συνδέσει τη λεωφόρο Αθηνών με τη λεωφόρο Αμμοχώστου, επέκταση της μαρίνας για 650 σκάφη μήκους μέχρι 150 μέτρα και το Yaght Club, έκτασης 5.000 τ.μ. με γραφεία της μαρίνας, εστιατόρια, χώρο εκδηλώσεων, σχολές ιστιοπλοΐας και καταδύσεων, καταστήματα για σκάφη αναψυχής, επέκταση του λιμανιού και νέας αίθουσας επιβατών, με εμβαδόν 500 τ.μ.
Για τον εμπορευματικό σταθμό «cargo village» στο αεροδρόμιο Λάρνακας έκτασης 8.000 τ.μ. -που εκκρεμεί από το 2008- το υπουργείο αναμένει γνωματεύσεις από τη Νομική Υπηρεσία για να προχωρήσει αμέσως σε διαγωνισμό ανάθεσης σε ιδιώτες επενδυτές. Το πράσινο φως έχει δώσει από τον Ιανουάριο του 2018 το Υπουργικό και ο σχεδιασμός προβλέπει επένδυση της τάξης των €10 εκατ. για εκμετάλλευση του «cargo village» για μέχρι 35 χρόνια. Μέχρι το 2031 (αν δεν παραταθεί) θα λειτουργεί κάτω από τη συμφωνία παραχώρησης των αεροδρομίων με την Hermes και μετά σε συνεργασία με το κράτος.