Αλλαγή δεδομένων και νέα κίνητρα στο ΓεΣΥ


Τέρμα στις παραπομπές ασθενών για εξυπηρέτηση από τον ιδιωτικό τομέα τίθεται από την 1η Ιουνίου σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες επεμβάσεις και διαγνωστικές εξετάσεις οι οποίες προστίθενται βάσει των νέων σχεδιασμών Κυβέρνησης και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας στις υπηρεσίες που θα προσφέρονται από την πρώτη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ. Προς τον σκοπό αυτό μάλιστα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες κονδύλι ύψους €1,5 εκατομμυρίων για να καλυφθεί η υπερωριακή απασχόληση στον δημόσιο τομέα.

 

 

Την ίδια ώρα όμως, το Υπουργικό ενέκρινε χθες κονδύλι €3 εκατομμυρίων το οποίο θα διαμοιραστεί σε όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα επιλέξουν να συμβληθούν με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους δικαιούχους του ΓεΣΥ. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», η απόφαση αυτή είναι μόνο η πρώτη από μια σειρά αποφάσεων που θα αφορούν κίνητρα τα οποία θα παραχωρηθούν σε ιδιωτικά νοσοκομεία, πολυκλινικές, κλινικές και κλινικές ημερήσιας φροντίδας στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται ότι ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου θα δώσει στη δημοσιότητα και τις αναθεωρημένες αμοιβές των ειδικών γιατρών στο ΓεΣΥ, όπως αυτές προέκυψαν ύστερα από την αναπροσαρμογή και τη διόρθωση αρκετών λαθών τα οποία είχαν εντοπιστεί στους αρχικούς καταλόγους δραστηριοτήτων για τους ειδικούς γιατρούς.
Στους αναθεωρημένους καταλόγους περιλαμβάνονται αυξημένες αμοιβές σε αρκετές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η αμοιβή του ειδικού γιατρού για κάθε επίσκεψη ασθενούς η οποία από €45 που είχε αρχικά καθοριστεί, φθάνει τώρα τα €52. Για κάποιες επεμβάσεις/διαγνωστικές εξετάσεις, οι αμοιβές, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» είναι ίσες ή πλησιάζουν τις αμοιβές που σήμερα προσφέρουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στους ειδικούς γιατρούς. Η ανακοίνωση των νέων αμοιβών καθώς και η επαναβεβαίωση των μέχρι τώρα παραχωρήσεων του ΟΑΥ προς τους ειδικούς γιατρούς (π.χ. η εγγύηση της τιμής της μονάδας στη βάση της οποίας θα αμείβονται οι ειδικοί γιατροί) θα γίνει κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που θα δώσει ο υπουργός Υγείας.
Σημαντική ήταν όμως και η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία αφορά στην έκδοση της ευρωπαϊκής κάρτας νοσηλείας σε όλους τους δικαιούχους του ΓεΣΥ. Μέσω της κάρτας αυτής, ο κάθε Κύπριος πολίτης δικαιούχος του Συστήματος θα μπορεί να λαμβάνει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα συστήματα υγείας όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου εξήγησε ότι «μέχρι στιγμής, δικαιούχοι για κάρτα νοσηλείας στο εξωτερικό ήταν με συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού οι δικαιούχοι του δημόσιου τομέα. Τώρα δικαιούχοι για έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Υγείας είναι όλοι οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ». Άρα, «από 1η Ιουνίου, όσοι είναι δικαιούχοι στο ΓεΣΥ, θα δικαιούνται να έχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας, που αυτό σημαίνει ότι όταν βρίσκονται σε χώρες της ΕΕ θα λαμβάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλα τα αντίστοιχα εθνικά Συστήματα Υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των ενδονοσοκομειακών, παρόλο που στην Κύπρο θα εφαρμοστεί (σ.σ. η δεύτερη φάση του ΓεΣΥ που αφορά στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη) σε έναν χρόνο».


Κύριες Ειδήσεις





Translate »