Χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι με τον φόβο τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Όταν ο κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή εκλείψει λόγω της επιδημίας του κορωνοϊου, μοιραία το ενδιαφέρον θα στραφεί στις οικονομικές επιπτώσεις και τι θα έχει αφήσει πίσω η λαίλαπα του κορωνοϊού.
Προς το παρόν υπάρχουν μόνον σενάρια και συνεπώς δεν υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη, παρά τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση. Ο κλάδος της εστίασης είναι από τους αδύναμους κρίκους εν μέσω της πανδημίας και δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν φωνές διαμαρτυρίας από τους επιχειρηματίες του κλάδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο «Φ», τα μέτρα που είναι σε ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου επηρεάζουν περίπου 5.500 επιχειρήσεις εστίασης, εκ των οποίων πάνω από 1.450 βρίσκονται στην Λευκωσία, 650 στην επαρχία Αμμοχώστου, περίπου 1.000 στην επαρχία Λάρνακας, πάνω από 1.500 στην Λεμεσό και πάνω από 900 στην Πάφο.
Ένας τομέας που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους και είναι πάνω από 27.000. Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα εστιατόρια και οι ταβέρνες είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες του κλάδου έχοντας πάνω από 12.400 εργαζόμενους ενώ στις καφετέριες οι απασχολούμενοι είναι πάνω από 4.500. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, αφορά εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώρους εστίασης εντός κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ, με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και takeaway.
Μετά τις 9 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή. Δεν είναι τυχαίο ότι το μεγαλύτερο μέρος αναστολής δόσεων ανά τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας (€1,8 δισ.) αφορά τα ξενοδοχεία κι εστιατόρια που επηρεάστηκαν δραματικά από τον κορωνοϊό με το σύνολο των επηρεαζόμενων δανειοληπτών να ανέρχεται σε 728.
Από το μέτρο αναστολής λειτουργίας έχουν επηρεαστεί και περίπου 350 γυμναστήρια, εκ των οποίων τα 130 βρίσκονται στην Λευκωσία, πάνω από 50 στην Λάρνακα, άνω των 110 είναι στην Λεμεσό. Στην επαρχία της Αμμοχώστου και της Πάφου είναι άνω των 20 και 30 αντίστοιχα. Στο σύνολο οι εργαζόμενοι που απασχολούνται είναι περίπου 700 άτομα.
Ακόμη και στα καταστήματα του λιανικού εμπορίου που έχουν παραμείνει ανοιχτά η κατάσταση δεν φαίνεται να είναι τόσο καλή σε άποψη τζίρου λίγες μέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία και αφορούν τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης όγκου κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 2,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους και έφτασε στις 120,4 μονάδες.
Το θέμα είναι πόσες επιχειρήσεις από όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας θα αντέξουν ενώ προς το παρόν η ανεργία συγκρατείται από τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.