Έτσι θα εγγραφείτε στο ΓεΣΥ-Βήμα προς βήμα τι πρέπει να κάνετε


Αρχίζει από αύριο η διαδικασία εγγραφής των δικαιούχων στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), ενώ σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Άθω Τσινωντίδη, από αύριο θα είναι αναρτημένος στο ηλεκτρονικό σύστημα και ο κατάλογος των προσωπικών ιατρών που έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ, ώστε να μπορούν να επιλέξουν οι πολίτες.

 

 

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Τσινωντίδης είπε ότι η διαδικασία εγγραφής και επιλογής προσωπικού γιατρού από τους δικαιούχους ξεκινά από αύριο και θα συνεχίζεται, τονίζοντας πως δεν είναι μια διαδικασία που σταματά.
«Ανά πάσα στιγμή ο κάθε ο πολίτης θα μπορεί να μπει στο σύστημα και να εγγραφεί. Σίγουρα ενθαρρύνουμε όλους τους πολίτες και τους δικαιούχους να εγγραφούν σε καταλόγους προσωπικών ιατρών, ούτως ώστε την 1η Ιουνίου που θα ξεκινήσει η παροχή φροντίδας υγείας στα πλαίσια το ΓεΣΥ όλοι μας να έχουμε τον προσωπικό μας γιατρό, ούτως ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούμε να πάρουμε υπηρεσίες φροντίδας υγείας», είπε.
Ποιοι είναι δικαιούχοι στο ΓεΣΥ
Όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη Τύπου, δικαιούχοι είναι όλοι οι πολίτες που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές και εμπίπτουν σε μια από τις πιο κάτω κατηγορίες:
•   Κύπριοι πολίτες
• Ευρωπαίοι πολίτες που εργάζονται ή έχουν αποκτήσει δικαίωμα μόνιμης διαμονής σύμφωνα με τις πρόνοιες της εθνικής νομοθεσίας
•   Πολίτες τρίτης χώρας, οι οποίοι έχουν αποκτήσει νόμιμα δικαίωμα μόνιμης διαμονής ή δικαίωμα ίσης μεταχείρισης σύμφωνα με τις πρόνοιες της εθνικής νομοθεσίας
•   Τα μέλη της οικογένειας των πιο πάνω κατηγοριών
•   Πρόσφυγες και πρόσωπα με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας.
Ο κ. Τσινωντίδης ανέφερε ότι για να μπορεί κάποιος να λαμβάνει υπηρεσίες φροντίδας υγείας από το ΓεΣΥ πρέπει να εγγραφεί στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ και κατόπιν να εγγραφεί σε κατάλογο προσωπικού ιατρού, ενώ σημείωσε ότι για να μπορεί να εγγραφεί κάποιος στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ, είναι απαραίτητο να είναι καταχωρημένος είτε στο Αρχείο του Τμήματος Πληθυσμού είτε στο Αρχείο του Τμήματος Μετανάστευσης ή / και στο Αρχείο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και να υποβάλει ηλεκτρονικό αίτημα εγγραφής αυτοπροσώπως, μέσω τρίτων προσώπων ή μέσω του προσωπικού του ιατρού.
Σε σχέση με το πού θα βρει κάποιος τους γιατρούς που έχουν εγγραφεί και θα παρέχουν υπηρεσίες στα πλαίσια του ΓεΣΥ, ο κ. Τσινωντίδης είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους, με τον πρώτο να είναι μέσω της πύλης των δικαιούχων, δηλαδή μετά που θα εγγραφεί ένα δικαιούχος, να μπορεί ο ίδιος να ψάξει για να βρει τον προσωπικό του ιατρό με το όνομά του, είτε με την περιοχή που ζει, είτε με την επαρχία.
«Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΥ, όπου και εκεί πάλι μπορεί να βάλει την επαρχία ή την περιοχή που ζει και να δει την περιοχή ή την επαρχία και ο τρίτος τρόπος είναι με το να τηλεφωνήσει στο 17000, που είναι το  Κέντρο Εξυπηρέτησης ΓεΣΥ», συμπλήρωσε.
 Πώς εγγράφονται στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ τα μέλη της οικογένειας
Κατά τη διάσκεψη παρουσιάστηκε η διαδικασία εγγραφής μέσω της Πύλη Δικαιούχων. Όπως αναφέρθηκε, από τον λογαριασμό χρήστη στην Πύλη Δικαιούχων μπορεί κάποιος να προχωρήσει στην υποβολή αιτημάτων εγγραφής στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ για όλα τα μέλη της οικογένειάς του, επιλέγοντας «Διαχείριση Αιτημάτων Εγγραφής» και στη συνέχεια υποβάλλοντας ένα νέο αίτημα εγγραφής, ακολουθώντας τις οδηγίες που εμφανίζονται.
Για τα παιδιά με κυπριακή υπηκοότητα, εάν ο γονέας είναι εγγεγραμμένος πριν από το παιδί, κατά τη διάρκεια της εγγραφής του παιδιού θα εμφανίζονται τα στοιχεία του. Αν το παιδί είναι εγγεγραμμένο πρώτο, οι γονικές λεπτομέρειες θα συμπεριληφθούν αυτόματα στο αρχείο του παιδιού μόλις εγγραφεί ο γονέας.
Βήμα προς βήμα η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ και σε κατάλογο προσωπικού ιατρού
Το αίτημα για εγγραφή στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ και σε κατάλογο προσωπικού ιατρού γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της Διαδικτυακής Πύλης Δικαιούχων με τέσσερα πολύ απλά βήματα.
Βήμα 1ο: Δημιουργία λογαριασμού χρήστη: Μέσω της ιστοσελίδας του ΓεΣΥ (www.gesy.org.cy), δημιουργείτε ηλεκτρονικό λογαριασμό και στη συνέχεια τον ενεργοποιείτε μέσω e-mail που θα σας αποσταλεί στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που θα δηλώσετε.
Βήμα 2ο: Σύνδεση στην Πύλη Δικαιούχων & Εγγραφή στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ: Αφού συνδεθείτε μέσω του λογαριασμού χρήστη που δημιουργήσατε, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη προχωρήστε στην εγγραφή σας στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ, συμπληρώνοντας τα δημογραφικά σας στοιχεία (π.χ. διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας, κ.λπ). Θα ειδοποιηθείτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/και της Πύλης Δικαιούχων ότι η διαδικασία εγγραφής σας στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.
Βήμα 3ο: Αναζήτηση και επιλογή προσωπικού ιατρού: Αφού εγγραφείτε στο Μητρώο Δικαιούχων και έχετε πρόσβαση στην Πύλη Δικαιούχων, μπορείτε να αποστείλετε ηλεκτρονικό αίτημα εγγραφής σε κατάλογο προσωπικού ιατρού της επιλογής σας, τον οποίο θα εντοπίσετε μέσω ηλεκτρονικής αναζήτησης στο σύστημα. Εφόσον ο προσωπικός ιατρός αποδεχθεί το αίτημα ηλεκτρονικά, θα ειδοποιηθείτε σχετικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/και της Πύλης Δικαιούχων.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ: Η αίτηση για εγγραφή σε κατάλογο προσωπικού ιατρού μπορεί να γίνει μέσω επίσκεψής σας σε προσωπικό ιατρό που συμμετέχει στο ΓεΣΥ, στον κατάλογο του οποίου επιθυμείτε να εγγραφείτε. Κατά την επίσκεψη, ο προσωπικός ιατρός θα σας αναζητήσει ηλεκτρονικά στο Μητρώο Δικαιούχων και αφού σας εντοπίσει, θα σας εγγράψει στον κατάλογό του.
Βήμα 4ο: Ολοκλήρωση διαδικασίας και επίσκεψη σε προσωπικό ιατρό: Η διαδικασία εγγραφής σας στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο προσωπικού ιατρού ολοκληρώνεται αφού εγγραφείτε στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ (Βήμα 2), και ακολούθως σε κατάλογο προσωπικού ιατρού (Βήμα 3).
Στη συνέχεια και κατά την πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό σας ιατρό, θα σας ζητηθεί να επιδείξετε κάποιο έντυπο ταυτοποίησης (π.χ. ταυτότητα), κάτι που είναι απαραίτητο σε κάθε επίσκεψή σας σε συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ παροχέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας και θα σας ζητηθεί επίσης να υπογράψετε από κοινού με τον προσωπικό σας ιατρό το «ΕΝΤΥΠΟ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ».
Ηλεκτρονική πρόσβαση στο αρχείο δικαιούχου μέσω της Πύλης Δικαιούχων
Για να αποκτήσει πρόσβαση μέσω της Πύλης Δικαιούχων στο αρχείο δικαιούχου, το οποίο περιλαμβάνει τα δημογραφικά στοιχεία ενός προσώπου, το ιατρικό του προφίλ και το ιατρικό ιστορικό του, θα πρέπει να το συνδέσει με τον λογαριασμό χρήστη του. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που έχει ανήλικα παιδιά, θα αποκτήσει αυτόματα πρόσβαση και στα αρχεία των παιδιών μέσω της ίδιας διαδικασίας.
Για να συνδέσει κάποιος το αρχείο δικαιούχου του με τον λογαριασμό χρήστη του θα πρέπει να διαθέτει δύο κωδικούς επαλήθευσης. Θα πρέπει να ζητήσει από τον προσωπικό ιατρό του να του παραδώσει σε έντυπη μορφή τον «Κωδικό Επαλήθευσης 1», ο οποίος είναι ο ένας από τους δυο κωδικούς επαλήθευσης που απαιτούνται για να αποκτήσει πρόσβαση στο αρχείο δικαιούχου του.
Στη συνέχεια, ο δεύτερος απαιτούμενος κωδικός θα σταλεί αυτόματα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δηλώθηκε κατά την εγγραφή στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ. Αφού βεβαιωθεί κάποιος ότι κατέχει και τους δύο απαιτούμενους κωδικούς, θα πρέπει να συνδεθεί με τον λογαριασμό χρήστη στην Πύλη Δικαιούχων, να εντοπίσει και να επιλέξει τον σύνδεσμο «ΣΥΝΔΕΣΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΣΑΣ», να εισαγάγει τους 2 κωδικούς επαλήθευσης στα αντίστοιχα πεδία και να επιλέξει το «ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ» για να ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Ο ΟΑΥ καλεί, τέλος, το κοινό για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος, σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής ή για οποιαδήποτε απορία σχετικά με το ΓεΣΥ, να επικοινωνεί με δωρεάν κλήση με το Κέντρο Εξυπηρέτησης ΓεΣΥ στο 17000 (κλήσεις εξωτερικού: +35722017000) από Δευτέρα-Παρασκευή 08:00-20:00 και Σάββατο 08:00-16:00.
Εξάλλου, το Κέντρο Εξυπηρέτησης θα λειτουργήσει και τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 08:00 μέχρι τις 14:00, για όποιον επιθυμεί να επικοινωνήσει.


Κύριες Ειδήσεις





Translate »