Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του EnergyNews όσον αφορά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο λιμάνι Λεμεσού μετά από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Total και EDT Offshore για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων της πρώτης.
Όπως είχαμε αναφέρει σε
σχετικό δημοσίευμα η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης θα χρειαστεί να διαλευκάνει τι προνοεί η συμφωνία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού, αφού σε αυτήν περιλαμβάνονται μονοπωλιακοί όροι υπέρ της κοινοπραξίας των DP World και GAP Vassilopoulos, που καταπατώνται μέσα από την συμφωνία της Total με την EDT Offshore.
Συγκεκριμένα, η EDT Offsshore υπέγραψε συμφωνία με την Total ώστε να της παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της γεώτρησης στο οικόπεδο «11» που προγραμματίστηκε όπως ξεκινήσει τον ερχόμενο Απρίλιο. Πλέον, όλο το χρονοδιάγραμμα φαίνεται έτοιμο να τιναχθεί στον αέρα καθώς τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς το «ΟΚ» από τον νόμιμο δικαιούχο στο λιμάνι της Λεμεσού.
Ειδικότερα, η κοινοπραξία DP World και G.A.P. Vassilopoulos αναλάβει το κομμάτι των Θαλάσσιων Υπηρεσιών στο Λιμάνι της Λεμεσού, στο οποίο συμμετέχει και η P&O Maritime, θυγατρική εταιρεία της DP World. Μια μέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Total με την EDT Offshore, η κοινοπραξία DP World και G.A.P. Vassilopoulos εξέφρασε τη έντονη δυσαρέσκειά της στην κυβέρνηση φτάνοντας μέχρι και το προεδρικό, ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπορούν να γίνουν δραστηριότητες όπως η συναρμολόγηση εργοστασίου λάσπης και άλλες υποστηρικτικές εργασίες, έστω και αν αυτό γίνει στο χώρο που διαχειρίζεται η EDT Offshore, καθώς οι νέοι ιδιοκτήτες πρέπει να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες.
Σε δηλώσεις του στο EnergyNews ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, επιβεβαίωσε πως η κοινοπραξία του λιμανιού εξέφρασε ανησυχίες, προσπαθώντας ωστόσο να διατηρήσει χαμηλούς τόνους στο όλο θέμα. Όπως ανέφερε, οι ανησυχίες αφορούν επιπλέον πλατφόρμες που θα εγκατασταθούν από την EDT Offsshore στο λιμάνι της Λεμεσού και κατά πόσο αυτές θα επηρεάζουν τις εργασίες της κοινοπραξίας.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο απλά εξού και ο ίδιος βρίσκεται ήδη στο Ντουμπάι σε μια προσπάθεια να βρει μια λύση, έστω και προσωρινή με τους επικεφαλής ης DP World.
Οι διαβουλεύσεις αναμένεται πως θα συνεχιστούν εντατικά μετά την επιστροφή του στην Κύπρο την Πέμπτη καθώς το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα. Πάντως οι εκπρόσωποι της G.A.P. Vassilopoulos προτίμησαν να μην προβούν σε δηλώσεις αναμένοντας τις εξελίξεις.
Τα ερωτήματα φυσικά είναι πολλά. Κανείς δεν γνωρίζει πόση καθυστέρηση θα επιφέρει το όλο ζήτημα στις γεωτρήσεις της Total, αν τελικά θα χρειαστεί να ακυρωθεί το συμβόλαιο με την EDΤ Offshore, αλλά και γιατί κανείς δεν πρόσεξε τους όρους που περιλάμβανε η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ώστε να ενημερώσει την Total για να μην βγει σε προσφορές.
Το κυριότερο όμως ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι το «που τελικά μπορούν να φιλοξενηθούν οι εταιρείες που θα πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι εταιρείες που θα τους παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες». Να θυμίσουμε ότι ΕΝΙ και Noble εξακολουθούν να έχουν τις υποστηρικτικές τους εγκαταστάσεις στο Λιμάνι της Λάρνακας από το οποίο τους έχει ζητηθεί να αποχωρήσουν.