Breaking News

Άνω-κάτω η αγορά αυτοκινήτου από τα τέλη κυκλοφορίας


Προς μετωπική σύγκρουση για τις αυξήσεις φωτιά στα τέλη κυκλοφορίας. 

 

Για παιχνίδι συμφερόντων κάνουν λόγο οι εισαγωγείς μεταχειρισμένων, που ετοιμάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Θα πληγεί η μεσαία τάξη, λένε οι εισαγωγείς μεταχειρισμένων Δεν μας αφορά το θέμα, αναφέρουν οι εισαγωγείς καινούργιων αυτοκινήτων Γηραιός ο στόλος, χρειάζεται ανανέωση, λέει η Κυβέρνηση

Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει η προσπάθεια της Κυβέρνησης να αυξήσει τα τέλη κυκλοφορίας για τα μεταχειρισμένα οχήματα που εκπέμπουν περισσότερους ρύπους. Οι αυξήσεις-φωτιά που προνοούνται στα σχετικά νομοσχέδια, τα οποία βρίσκονται πλέον στη Bουλή και αναμένεται να ψηφιστούν σε νόμους εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, έφεραν διαμαρτυρίες από πλευράς εισαγωγέων μεταχειρισμένων οχημάτων, που κάνουν λόγο για σκοπιμότητες και προσπάθεια να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των εισαγωγέων καινούργιων οχημάτων. Την ίδια ώρα, η αντίθετη άποψη λέει πως όλα γίνονται για περιβαλλοντικούς σκοπούς, καθώς ο κύριος στόχος της Κυβέρνησης είναι η μείωση των ρύπων που προκαλούν θανατηφόρες επιδράσεις στην υγεία των πολιτών.

«Σκοπιμότητες και συμφέροντα»

Πάντως, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των εισαγωγέων μεταχειρισμένων οχημάτων. Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μεταχειρισμένων Αυτοκινήτων, Μάριος Κάλιος, είπε πως «κτυπούν τον φτωχό κόσμο και θέλουν να του φορτώσουν τα 10 εκατ. ευρώ που θα χάσουν από τους δασμούς». Περαιτέρω, πρόσθεσε πως δεν έχουν αντίρρηση να πληρώσουν τα ρυπογόνα αυτοκίνητα, αλλά διερωτήθηκε γιατί θέλουν να τιμωρήσουν τα οχήματα 4-6 χρονών που δεν ρυπαίνουν και είναι αυτά που αγοράζει η μεσαία τάξη.

«Συμφωνούμε τα οχήματα άνω των 7-8 χρονών να τιμωρηθούν γιατί ρυπαίνουν», πρόσθεσε. Ωστόσο, σημείωσε ότι με αυτά τα δεδομένα που πάνε να δημιουργηθούν, ο κόσμος δεν θα αλλάζει όχημα και σε μερικά χρόνια ο στόλος θα μεγαλώσει περαιτέρω ηλικιακά και το πρόβλημα με τους ρύπους θα παραμείνει. «Οπότε», σημείωσε, «δεν είναι εμείς που θα πληγούμε, αλλά η μεσαία τάξη».

Ο κ. Κάλιος έκανε λόγο για σκοπιμότητες και συμφέροντα, δηλώνοντας πως «ξεκάθαρα επωφελούνται οι εισαγωγείς των καινούργιων οχημάτων». Περαιτέρω, εξήγησε ότι, με βάση τα όσα προνοούνται στα νομοσχέδια της Κυβέρνησης, εάν πάει κάποιος να αγοράσει ένα καινούργιο όχημα (άρα κυπριακό) και κάποιος άλλος αγοράσει το ίδιο μοντέλο αλλά μεταχειρισμένο (άρα εισαγόμενο), που εκπέμπουν τους ίδιους ρύπους, εκείνος που θα αγοράσει το εισαγόμενο θα επωμιστεί τα προτεινόμενα τέλη, ενώ αυτός με το κυπριακό όχι. Ως παράδειγμα έδωσε επίσης και τις εισαγωγές υβριδικών οχημάτων από την Ιαπωνία, τα οποία, όπως είπε, δεν ρυπαίνουν αλλά επειδή είναι εισαγόμενα θα πρέπει να καταβάλλουν το τέλος.

Ερωτηθείς ποιοι άλλοι κλάδοι θα επηρεαστούν από τις προτεινόμενες αλλαγές, ο κ. Κάλιος ανέφερε πως το 65% των οχημάτων είναι μεταχειρισμένα, οπότε θα επηρεαστούν αρκετοί κλάδοι που ζουν από αυτά, όπως οι μηχανικοί, οι βαφείς αυτοκινήτων κ.ά.

Λόγος και για αντισυνταγματικότητα

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στη «Σ» ο Δικηγόρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μεταχειρισμένων Οχημάτων, Νίκος Κληρίδης, σε περίπτωση που ψηφιστούν σε νόμους τα νομοσχέδια ως έχουν, τότε οι εισαγωγείς μεταχειρισμένων οχημάτων θα κινηθούν νομικά εναντίον της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «παραβιάζεται το άρθρο 28 του Συντάγματος για την ίση μεταχείριση επειδή επωφελούνται οι εισαγωγείς καινούργιων οχημάτων και καταστρέφονται οι εισαγωγείς μεταχειρισμένων».

«Αν περάσουν τα νομοσχέδια, όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με εμπορία και εισαγωγή μεταχειρισμένων θα κλείσουν», ανέφερε ο κ. Κληρίδης. Περαιτέρω, κατηγόρησε και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ), ότι δεν ακολούθησε την ενδεδειγμένη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Όπως είπε, ο Σύνδεσμος κλήθηκε και συμμετείχε σε τρεις συναντήσεις που έγιναν και κατέθεσε τις απόψεις του, με βάση τις οποίες το ΤΟΜ προχώρησε σε τροποποιήσεις επί της αρχικής του πρότασης και ετοίμασε ένα δεύτερο κείμενο. Μετά, όμως, συνέχισε, χωρίς καμία προειδοποίηση και ενημέρωση, το ΤΟΜ τούς παρουσίασε ένα τρίτο προτεινόμενο νομοσχέδιο, το οποίο δεν βρίσκει σύμφωνο τον Σύνδεσμο, καθώς δεν έχει ως κριτήριο την ανάγκη προσαρμογής με τον κανονισμό της ΕΕ, αλλά το μοναδικό κριτήριο που θέτει είναι η ηλικία των οχημάτων.

Μοναδικός στόχος η μείωση των ρύπων

Από πλευράς του, ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων Οχημάτων (ΣΕΜΟ), δηλαδή των καινούργιων οχημάτων, δεν θέλησε να προβεί σε επίσημη δήλωση επί του θέματος. Ωστόσο, κύκλοι των εισαγωγέων καινούργιων οχημάτων δήλωσαν στη «Σ» ότι «ο νόμος δεν γίνεται για μας, γίνεται για τους ρύπους». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το κράτος είναι αναγκασμένο να δημιουργήσει μία νομοθεσία για να μειώσει τους ρύπους που προκύπτουν από τα παλιά αυτοκίνητα, τα οποία αποτελούν το 70% των οχημάτων που εγγράφονται στην Κύπρο, την ώρα που στην Αγγλία, για παράδειγμα, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 1%.

«Ευρωπαϊκή υποχρέωση η νέα νομοθεσία»

Απαντώντας στις διαμαρτυρίες των εισαγωγέων μεταχειρισμένων οχημάτων, ο Διευθυντής Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Σωτήρης Κολέττας, διέψευσε το ότι δεν έγινε διαβούλευση. «Διαβουλευθήκαμε με όλους τους ενδιαφερόμενους, λάβαμε υπόψη τις εισηγήσεις και καταλήξαμε κάπου στη μέση. Δεν ικανοποιούνται ούτε οι μεν, ούτε οι δε», πρόσθεσε. Περαιτέρω, τόνισε ότι έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε με τη νομοθεσία γιατί πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία έπρεπε να υιοθετηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Ο κ. Κολέττας ανέφερε πως σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων στην Κύπρο είναι τα 15 χρόνια, ενώ υπέδειξε πως αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, δεν θα ανανεώνεται ο στόλος και οι ρύποι θα αυξάνονται.

Τι προτείνει η κυβέρνηση

Με τα δύο νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Bουλή η Κυβέρνηση προτείνει την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στα οχήματα και την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, με βάση τις εκπομπές ρύπων και τον κυβισμό των οχημάτων. Τα νομοσχέδια προνοούν ότι η ετήσια άδεια κυκλοφορίας θα καθορίζεται κατ’ αρχάς βάσει των ρύπων που εκπέμπει επιβατηγό αυτοκίνητο μέχρι 9 θέσεις. Συγκεκριμένα, ο υπολογισμός για τους ρύπους θα γίνεται ως εξής:

· μέρος μάζας μικρότερο ή ίσο των 120 gr/km – 0,50 σεντ ανά γραμμάριο, με ανώτατο ποσό τα 60 ευρώ,

· 121 gr/km μέχρι 150 gr/km – 3 ευρώ ανά γραμμάριο, με ανώτατο ποσό τα 450 ευρώ,

· 151gr/km μέχρι 180gr/km – 6 ευρώ ανά γραμμάριο, με ανώτατο ποσό τα 1.080 ευρώ,

· μεγαλύτερο των 180gr/km – 12 ευρώ ανά γραμμάριο, με ανώτατο ποσό τα 1.500 ευρώ.

Την ίδια ώρα, το σύνολο της ετήσιας άδειας θα επιβαρύνεται με εφάπαξ τέλος, ανάλογα με την ηλικία και τον τύπο καυσίμου του οχήματος, όταν αυτό θα εγγράφεται μεταχειρισμένο για πρώτη φορά. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά σε επιβατηγά οχήματα μέχρι 9 θέσεων και οχήματα μεταφοράς αγαθών μέγιστης μάζας 3,5 τόνων. Οι επιβαρύνσεις αρχίζουν ως εξής:

· οχήματα από 1 μέχρι 2 ετών, για βενζινοκίνητα δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση, ενώ για τα πετρελαιοκίνητα η επιβάρυνση καθορίζεται στα 100 ευρώ,

· οχήματα από 2 μέχρι 3 ετών, για βενζινοκίνητα 50 ευρώ και για πετρελαιοκίνητα 200 ευρώ,

· οχήματα από 3 μέχρι 4 ετών, για βενζινοκίνητα 100 ευρώ και για πετρελαιοκίνητα 300 ευρώ,

· οχήματα από 4 μέχρι 5 ετών, για βενζινοκίνητα 250 ευρώ και για πετρελαιοκίνητα 500 ευρώ,

· οχήματα από 5 μέχρι 8 ετών, για βενζινοκίνητα 500 ευρώ και πετρελαιοκίνητα 1000 ευρώ,

· οχήματα από 8 μέχρι 10 ετών, για βενζινοκίνητα υπάρχει επιβάρυνση 750 ευρώ και για πετρελαιοκίνητα 1500 ευρώ,

· οχήματα 10 ετών και άνω, για βενζινοκίνητα 1000 ευρώ. Και για πετρελαιοκίνητα 2000 ευρώ.

Σημειώνεται πως τα εν λόγω τέλη αφορούν αυτοκίνητα που θα εγγράφονται από τις αρχές του 2019 και όχι τα υφιστάμενα.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση προτείνει με τα δύο νομοσχέδια ένα νέο σχέδιο παροχής κινήτρων, με βάση το οποίο σε περίπτωση που κάποιος αποσύρει όχημα 15 ετών και άνω και αγοράσει καινούργιο, τότε θα του χαρίζεται η εγγραφή του οχήματος καθώς και η άδεια κυκλοφορίας για τα πέντε πρώτα χρόνια.

Οι Κύπριοι προτιμούν τα μεταχειρισμένα

Μεταχειρισμένα, παρά καινούργια οχήματα, προτιμούν να αγοράζουν οι Κύπριοι πολίτες, όπως φαίνεται και από τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία για τις εγγραφές επιβατηγών σαλούν οχημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 10 Δεκεμβρίου 2018, το 2012 ήταν η τελευταία χρονιά που εγγράφηκαν περισσότερα καινούργια οχήματα παρά μεταχειρισμένα. Συγκεκριμένα, το 2011 εγγράφηκαν 14.665 καινούργια οχήματα και 13.264 μεταχειρισμένα, ενώ το 2012 εγγράφηκαν συνολικά 10.967 καινούργια και 9.589 μεταχειρισμένα οχήματα. Από τότε και έπειτα τα μεταχειρισμένα οχήματα αποτελούσαν την επιλογή των πλείστων αγοραστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2013 εγγράφηκαν 7.047 καινούργια και 7.724 μεταχειρισμένα οχήματα, το 2014 εγγράφηκαν 8.271 καινούργια και 9.662 μεταχειρισμένα, το 2015 10.078 καινούργια και 11.384 μεταχειρισμένα, ενώ το 2016 εγγράφηκαν 12.468 καινούργια οχήματα και 15.488 μεταχειρισμένα. Το 2017 άνοιξε περαιτέρω η ψαλίδα, αφού εγγράφηκαν συνολικά 13.118 καινούργια οχήματα και 22.949 μεταχειρισμένα. Όσο αφορά το έτος που διανύουμε, τα τελευταία στοιχεία αφορούν τις εγγραφές οχημάτων από τον Ιανουάριο μέχρι και το τέλος του Νοεμβρίου και δείχνουν ότι τους έντεκα αυτούς μήνες εγγράφηκαν συνολικά 12.451 καινούργια οχήματα και 25.389 μεταχειρισμένα.

Σε ποσοστό η διαφορά στις πωλήσεις μεταξύ καινούργιων και μεταχειρισμένων οχημάτων, η οποία αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, μεταφράζεται ως εξής: το 2015 το 58% των οχημάτων που εγγράφηκαν ήταν μεταχειρισμένα, το 2016 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 58%, το 2017 στο 64% και τους πρώτους δέκα μήνες του 2018 τα μεταχειρισμένα οχήματα αποτελούσαν το 67%, ενώ τα καινούργια ήταν μόλις το 33%. Φτάσαμε, δηλαδή, εν έτει 2018, τα μεταχειρισμένα οχήματα να είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2002 και το 2003, όταν η διαφορά τους με τα καινούργια οχήματα ήταν η μεγαλύτερη από κάθε άλλο έτος (30% ήταν τα καινούργια και 70% τα μεταχειρισμένα). Αξίζει να σημειωθεί ότι, από το 2002 και έπειτα, οι χρονιές που τα καινούργια οχήματα είχαν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα μεταχειρισμένα ήταν το 2006 (58%), το 2011 (55%) και το 2012 (53%).

Στη Βουλή ο γόρδιος δεσμός για τα νέα τέλη

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 

Τα δύο επίμαχα νομοσχέδια κατατέθηκαν στη Βουλή και παραπέμφθηκαν για συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φόρων κατανάλωσης έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Οικονομικών και το νομοσχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας στην Επιτροπή Μεταφορών.

Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Γιώργος Προκοπίου, εξήγησε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα τέλη κυκλοφορίας θα αρχίσει περί τα μέσα Ιανουαρίου του 2019 και μπορεί να διαρκέσει κάποιο χρονικό διάστημα λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν. Από την άλλη, όπως είπε, το νομοσχέδιο για την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης δεν θα χρειαστεί πολλή συζήτηση καθώς αναμένεται να υπάρξει ομόφωνα συμφωνία. Ο κ. Προκοπίου, ερωτηθείς εάν υπάρχει περιθώριο να γίνουν τροποποιήσεις από τα κόμματα με στόχο να μειωθούν τα προβλεπόμενα τέλη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθούν τα ποσά, προσθέτοντας ότι είναι στο χέρι των βουλευτών το αν θα γίνουν τροποποιήσεις.

Ανέφερε, επίσης, πως παράλληλα με τη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου θα θέσει στο τραπέζι και μία δική του πρόταση νόμου, που εκκρεμεί εδώ και ενάμιση χρόνο, η οποία προνοεί εκπτώσεις και μειώσεις στα τέλη κυκλοφορίας γενικότερα. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, η πρόταση προνοεί την παραχώρηση έκπτωσης της τάξης του 20% σε ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας που γίνονται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου κάθε έτος και έκπτωση ύψους 10% εάν η ανανέωση γίνεται μεταξύ 16 και 31 Ιανουαρίου.

Πεθαίνουμε λόγω των ρύπων

Ένας από τους πιο κύριους λόγους που επιβάλλεται να τροποποιηθεί η νομοθεσία, ούτως ώστε να μειωθούν οι ρύποι που εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα τα οχήματα, είναι οι σοβαρές και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και θανατηφόρες επιπτώσεις που προκαλούν οι ρύποι στην υγεία των πολιτών.

Επί του θέματος μίλησε στη «Σ» ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος ερωτηθείς εάν οι προτεινόμενες από την Κυβέρνηση ρυθμίσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, είπε πως το ιδανικό θα ήταν να δημιουργηθούν πρώτα καλές και συχνές δημόσιες συγκοινωνίες και μετά να επιβάλεις αντικίνητρα για να βγάλεις τους πολίτες από τα αυτοκίνητα. Περαιτέρω, ανέφερε ότι ως Κίνημα Οικολόγων τάσσονται εναντίον των οχημάτων μεγάλου κυβισμού που εκπέμπουν υψηλούς ρύπους, καθώς δημιουργείται πρόβλημα στην ποιότητα του αέρα.

Μάλιστα, επικαλούμενος στοιχεία από την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για την ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη για το έτος 2018, είπε πως ο μεγαλύτερος αριθμός πρόωρων θανάτων οφείλεται στα αιωρούμενα σωματίδια που προέρχονται είτε από την σκόνη που έρχεται από το εξωτερικό είτε από τις βιομηχανίες και τα τζάκια, είτε από τα οχήματα και ιδιαίτερα τα ντίζελ.

Ο κ. Θεοπέμπτου πρόσθεσε πως, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, το 2015 στην Κύπρο 750 άτομα έχασαν πρόωρα την ζωή τους από τα αιωρούμενα σωματίδια, 30 άτομα από το διοξείδιο του αζώτου που δημιουργείται από τα καυσαέρια και 40 άτομα από το όζον, το οποίο δημιουργείται από τις υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τα καυσαέρια των οχημάτων. «Γι’ αυτό θεωρούμε ότι χρειάζεται να γίνει νομοθεσία, αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούν να γίνουν εκτός από την αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας των μεταχειρισμένων οχημάτων και έπρεπε να γίνουν πρώτα», δήλωσε καταληκτικά.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΣΑΛΟΥΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Έτος Καινούργια Μεταχειρισμένα Σύνολο

2011 14,665 13,264 27,929
2012 10,967 9,589 20,556
2013 7,047 7,724 14,771
2014 8,271 9,662 17,933
2015 10,078 11,384 21,462
2016 12,468 15,488 27.956
2017 13,118 22,949 36,067
2018* 12,451 25,389 37,840

* Μέχρι τέλος Νοεμβρίου

 

Πηγή: EconomyToday



Κύριες Ειδήσεις





Translate »