Προκήρυξη Κρατικών Βραβείων Αρχιτεκτονικής 2019


Την προκήρυξη των Κρατικών Βραβείων Αρχιτεκτονικής, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοινώνει το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως (Υπουργείο Εσωτερικών).

 

Βασικός στόχος του θεσμού, που έχει καθιερωθεί το 1992, είναι αφενός η δημόσια αναγνώριση των εξαιρετικών δειγμάτων της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Κύπρο και γενικότερα η ενθάρρυνση δημιουργίας ψηλής ποιότητας αρχιτεκτονικής, και αφετέρου η προβολή προς την κοινωνία του ρόλου του αρχιτέκτονα για τη διαμόρφωση του δομημένου περιβάλλοντος.

Κάθε τριετία βραβεύονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι αρχιτέκτονες των καλύτερων δειγμάτων ολοκληρωμένων μεμονωμένων οικοδομών ή συμπλεγμάτων/έργων διαφόρων κατηγοριών, που κρίνονται ως εξαίρετα στο είδος τους ανεξαρτήτως μεγέθους, τύπου και κόστους κατασκευής. Βασικό κριτήριο βράβευσης είναι η ποιότητα της αρχιτεκτονικής, η οποία συνίσταται από παραμέτρους όπως η συνθετική αρτιότητα, η λειτουργία, η κατασκευή, η αισθητική.

Ειδικότερα, ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής είναι η βασική ιδέα και συνοχή, η συνέπεια και πρωτοτυπία στο σχεδιασμό, η συνθετική και αισθητική αρτιότητα του έργου, η ικανοποίηση των λειτουργικών αναγκών του κτηριολογικού προγράμματος, η καταλληλότητα του έργου ως προς τη χρήση και τον σκοπό που καλείται να εξυπηρετήσει, η τεχνική συνέπεια στον τρόπο κατασκευής, η καινοτομία και αυθεντικότητα στη χρήση υλικών, τεχνολογίας και λεπτομερειών κατασκευής.

Οι τρεις κατηγορίες βραβείων είναι:

Α   Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Έργο, που αναφέρεται στη γενική κατηγορία αρχιτεκτονικών έργων.
Β  Έργο Νέου Αρχιτέκτονα, που για την παρούσα βράβευση θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι αρχιτέκτονες που γεννήθηκαν μετά την 31.12.1979.
Γ Ειδικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής, που για την παρούσα βράβευση καθορίστηκε το θέμα «Κτήριο δημόσιας/συλλογικής χρήσης ενταγμένο σε αστικό περιβάλλον».

Θα δικαιούνται συμμετοχής έργα που συμπληρώθηκαν στην περίοδο 2013 – 2019 για τις πρώτες δύο Κατηγορίες έργων («Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Έργο», «Έργο Νέου Αρχιτέκτονα») και, 2008 – 2019 για την Τρίτη Κατηγορία («Ειδικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής» που το χρόνο αυτό αυτή έχει οριστεί το θέμα «Κτήριο δημόσιας/συλλογικής χρήσης ενταγμένο σε αστικό περιβάλλον»).
Τα έργα που θα υποβληθούν θα πρέπει να έχουν μελετηθεί από Αρχιτέκτονες εγγεγραμμένους στο ΕΤΕΚ, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο πλαίσιο προγραμμάτων του δημόσιου τομέα.

Κάθε βραβείο θα αποτελείται από συμβολικό έπαθλο, χρηματικό ποσό (€10,000 για τις κατηγορίες «Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Έργο», «Ειδικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής» και «Έργο Νέου Αρχιτέκτονα») και Αναμνηστικό Δίπλωμα. Αναμνηστικά διπλώματα θα απονέμονται επίσης στον ιδιοκτήτη της οικοδομής, στους Σύμβουλους Επιστήμονες του Έργου καθώς και στον εργολάβο που το εκτέλεσε.

Οι συμμετοχές θα πρέπει να υποβληθούν στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, Πτέρυγα Γ, γραφείο 118, Οδός Κινύρα 5-6, Λευκωσία, την Πέμπτη, 12.09.2019, και ώρα 08:30 μέχρι 15:00 (Υπεύθυνη Παραλαβής: κα Χάρις Ιακώβου, τηλ. 22 408173). Οι  λεπτομερείς όροι και έντυπα συμμετοχής βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος www.moi.gov.cy/tph.

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »