Breaking News

Τέλος εποχής για τον θρυλικό σκαραβαίο της Volkswagen


Η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει οριστικά την παραγωγή των θρυλικών “σκαραβαίων” το 2019, αφού ρίξει στην αγορά δύο τελευταία μοντέλα για “να τιμήσει την πλούσια κληρονομιά” ενός οχήματος που συνδέθηκε άρρηκτα με την ιστορία του αυτοκινήτου.

Πηγή: Bloomberg 

Η Volkswagen AG ολοκληρώνει την παγκόσμια παραγωγή του εικονικού Beetle, το μοντέλο που κάποτε ήταν τόσο δημοφιλές στη Βόρεια Αμερική, που ώθησε τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να κατασκευάσει το πρώτο εργοστάσιό της στην ήπειρο τη δεκαετία του 1960.

Το τελευταίο Beetle θα κυλήσει από τη γραμμή του εργοστασίου της εταιρείας στην πολιτεία Puebla του Μεξικού, τον Ιούλιο του 2019.

Η VW είχε τραβήξει το Beetle από επιλεγμένες αγορές ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του γερμανικού γίγαντα για να συγκρατήσει τη φουσκωμένη γκάμα προϊόντων του, η οποία καλύπτει περισσότερα από 300 διαφορετικά οχήματα και παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων βαριών φορτηγών, μοτοσικλετών και επιβατικών αυτοκινήτων. Η μείωση της πολυπλοκότητας των προϊόντων είναι ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους η εταιρεία κόβει τα κόστη και καθυστερεί μετά το σκάνδαλο για εκπομπές πετρελαίου.

Την Παρασκευή, η Handelsblatt ανέφερε ότι η VW σκοπεύει επίσης να σταματήσει την παραγωγή για μια εβδομάδα τον επόμενο μήνα του γκολφ στο τεράστιο εργοστάσιο της στο Wolfsburg της Γερμανίας. Τα δεινά του μοντέλου περιλαμβάνουν πιο σύνθετες δοκιμές εκπομπών και σχέδια για αντικατάσταση της τρέχουσας έκδοσης του hatchback.

Οι μετοχές της VW αυξήθηκαν 0,6% στα 141,62 ευρώ στις 9:34 π.μ. στη Φραγκφούρτη, προσφέροντας αξία αγοράς 70 δις ευρώ (82 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ο διευθύνων σύμβουλος Herbert Diess υπήρξε η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτό το αδυνάτισμα από τότε που άρχισε να οδηγεί την κύρια μάρκα VW αυτοκινήτων το 2015. Η ζήτηση για το Beetle και άλλα hatchbacks όπως το Golf έχει βρεθεί υπό πίεση καθώς η όρεξη του πελάτη έχει μετατοπιστεί προς τα οχήματα επαγγελματικής χρήσης.

“Η αγορά προχωρά”, δήλωσε ο John Wolkonowicz, ανεξάρτητος αναλυτής αυτοκινήτων και ιστορικός της βιομηχανίας στη Βοστώνη. “Οι άνθρωποι που τα ήθελαν, κυρίως οι γυναίκες που έκαναν μωρό, τα αγόρασαν, τα απολάμβαναν και έμεναν σε κάτι άλλο. Οι νεότεροι δεν ξέρουν τι είναι το θέμα. ”

Η Ιστορία του Herbie

Το Beetle έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Herbie στην ταινία Disney του 1968, “The Love Bug”. Το αγωνιζόμενο αυτοκίνητο με αγωνιστικά κόκκινα, άσπρα και μπλε αγωνιστικά ριγέ από μπροστά στον πίσω προφυλακτήρα είχε πολλές ταινίες παρακολούθησης και μια τηλεοπτική σειρά.

Η αγορά των Beetle στις Η.Π.Α. κορυφώθηκε το ίδιο έτος της αρχικής ταινίας της Disney σε περίπου 423.000 πωλήσεις. Το αυτοκίνητο έγινε ένα φαινόμενο και πάλι τη δεκαετία του 1990, όταν η VW το έφερε πίσω στην Αμερική μετά από μια παρέλευση 20 ετών. Πέρυσι, η VW παρέδωσε μόλις 15.166 μονάδες – λιγότερο από το ένα έβδομο των πωλήσεων του sedan Jetta. Τα SUV, εν τω μεταξύ, καταγράφουν το μερίδιο ρεκόρ της αγοράς.

“Η νοσταλγία για τη δεκαετία του ’60 πηγαίνει μακριά καθώς η γενιά του baby boomer θα φύγει μακριά”, δήλωσε ο Wolkonowicz.

“Οι περισσότεροι baby boomers γερνούν και χρειάζονται κάτι εύκολο να μπουν μέσα και να βγούν έξω. Τα crossovers μπορούν να το προσφέρουν αυρό, τα αυτοκίνητα  όμως όχι”.Κύριες Ειδήσεις

Translate »