Νέα εποχή για τις δημόσιες συγκοινωνίες


Πηγή: kathimerini.com.cy

Στους δρόμους 220 υπερσύγχρονα λεωφορεία – Προβλήματα και διαμαρτυρίες

 

Με διαδικαστικά προβλήματα και καθυστερήσεις, υπό τη σκιά καταγγελιών και εξελίξεων και με 220 νέα υπερσύγχρονα λεωφορεία, που στοίχισαν πέραν των 40 εκατομμυρίων ευρώ, αναλαμβάνει στις 5 Ιουλίου τις δημόσιες συγκοινωνίες της Λευκωσίας και της Λάρνακας η νέα εταιρεία Cyprus PublicTransport (CPT), σηματοδοτώντας την έναρξη της νέας δεκαετίας των δημοσίων συγκοινωνιών.

Σε πρώτη φάση η εταιρεία θα διατηρήσει τις υφιστάμενες διαδρομές και γύρω στον Οκτώβριο αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια.

Ένας από τους κύριους στόχους της εταιρείας είναι η προσέλκυση του κοινού στις δημόσιες συγκοινωνίες. «Η στρατηγική μας είναι να παρέχουμε υπηρεσίες στο επίπεδο μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και στη συνέχεια ν’ αλλάξουμε και την κουλτούρα των πολιτών στην Κύπρο, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις δημόσιες συγκοινωνίες», σημειώνει ο CEO της Cyprus Public Transport, Julio Tironi. Προσθέτει ότι π.χ. στη Λευκωσία το ποσοστό που χρησιμοποιεί τις δημόσιες μεταφορές αγγίζει μόλις το 2%. Ένας από τους τρόπους προς την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου είναι η αύξηση των γραμμών. Σήμερα μπορεί κάποιος να περιμένει την επόμενη γραμμή λεωφορείου μέχρι και 30-35 λεπτά. Στόχος είναι ο χρόνος να περιοριστεί στα 10-15 λεπτά. Να σημειωθεί ότι οι τιμές των εισιτηρίων δεν θα αλλάξουν, όπως αναφέρει ο κ. Tironi.

Καθυστερήσεις λόγω κορωνοϊού

Ωστόσο, το σκηνικό δεν είναι και τόσο ιδανικό, καθώς, όπως πληροφορούμαστε, λίγες μόνο ημέρες πριν από την 5η Ιουλίου, εκκρεμούν διαδικαστικά θέματα, ενώ εργαζόμενοι σε εταιρείες της Λευκωσίας και της Λάρνακας δεν γνωρίζουν μέχρι και αυτή τη στιγμή βασικά σημεία των καθηκόντων τους, όπως π.χ. πού ακριβώς θα είναι το πόστο τους. Πάντως, σε σχετική μας ερώτηση ο κ. Tironi παραδέχθηκε πως ο κορωνοϊός επηρέασε τις διαδικασίες και την εταιρεία, χαρακτηρίζοντας ως ένα «μικρό θαύμα» το γεγονός ότι τηρείται η ημερομηνία έναρξης της 5ης Ιουλίου με τα σημερινά δεδομένα.

Η πραγματοποίηση των δημόσιων συγκοινωνιών για τις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας από τη νέα εταιρεία CPT θα ξεκινήσει χωρίς νέα δρομολόγια, αλλά με τις υφιστάμενες ώρες λειτουργίας. Γύρω στον Οκτώβριο, ωστόσο, αναμένεται να γίνουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια. Όπως πληροφορείται η «Κ», υπό κανονικές περιστάσεις θα έπρεπε να έχουν τεθεί νέα δρομολόγια. Η εταιρεία έχει επικαλεστεί κωλύματα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αξιολογηθούν τα δρομολόγια βάσει της κερδοφορίας τους και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους εκτός από την αιτιολογία σχετικά με την κρίση του κορωνοϊού που φαίνεται να επηρέασε την εταιρεία, λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση.

 

Ο Καρούσος σε ρόλο πυροσβέστη

Στο μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες, είχε επικρατήσει αναβρασμός μεταξύ των εργαζομένων με τις συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ να αναλαμβάνουν δράση με φόντο το ζήτημα της πρόσληψης του προσωπικού του ΟΣΕΛ στη Λευκωσία και της ΖΗΝΩΝ στη Λάρνακα, όπως προνοεί η σύμβαση ανάθεσης. Οι συντεχνίες είχαν παρέμβει, καθώς η εταιρεία δεν είχε προσλάβει όλο το προσωπικό όπως ήταν υποχρέωσή της βάσει της σύμβασης. Με την παρέμβαση του υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου, ο οποίος απέστειλε επιστολή στη Cyprus Public Transport με την οποία την καλούσε να τηρήσει την υποχρέωσή της έναντι των εργαζομένων για τουλάχιστον έναν χρόνο, φαίνεται ότι το θέμα οδεύει προς διευθέτηση. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Κ» ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΣΕΚ στον τομέα των μεταφορών, Χαράλαμπος Αυγουστή, έχουν δοθεί γραπτώς διαβεβαιώσεις από τη νέα εταιρεία για την πρόσληψη όσων εργαζόμενων δεν έχουν προσληφθεί και ότι θα τηρηθούν οι συλλογικές συμβάσεις. Σε γενική συνέλευση το απόγευμα της Τρίτης έγινε ενημέρωση σχετικά με τα ζητήματα που εκκρεμούν και απασχολούν τους εργαζόμενους περιλαμβανομένης και της πορείας των διαβουλεύσεων.

 

Παρασκήνιο και καταγγελίες

Το σκηνικό στις δημόσιες συγκοινωνίες μέχρι τη Δευτέρα είχε πάρει «φωτιά», με τη Συντονιστική Επιτροπή εταιρειών ΕΜΕΛ- ΖΗΝΩΝ -INTERCITY- ΟΣΕΑ – ΟΣΥΠΑ να καταγγέλλει ανεπάρκεια εκ μέρους της Επιτροπής Αξιολόγησης που όπως αναφέρει θα στοιχίσει στο δημόσιο εκατομμύρια ευρώ, ενώ έκανε λόγο για παράτυπες αναθέσεις στην κοινοπραξία MLKP, η οποία αποτελείται από τη Malta Lines και την Kapnos Airport Shuttle Services, που δραστηριοποιείται υπό την επωνυμία Cyprus Public Transport.

Η Συντονιστική Επιτροπή εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κοινοπραξίας, υποστηρίζοντας ότι «οι παράτυπες αναθέσεις για Λευκωσία και Λάρνακα δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ομαλά, γιατί εκκρεμούν εφέσεις στα δικαστήρια που πιθανόν να οδηγήσουν σε αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ ακόμη και ολική ανατροπή, ενώ, όπως υποστήριξαν, η κοινοπραξία με την οποία έχει υπογράψει (το Υπουργείο Μεταφορών), δεν πρόκειται να υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Πάντως, η θέση του Υπουργείου Μεταφορών στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ξεκάθαρη. Όπως μας έχει διαβιβαστεί, είχε αποσταλεί σχετικό ερώτημα στη Νομική Υπηρεσία για την υπογραφή, η οποία έδωσε το πράσινο φως για τις αναθέσεις και για τις δύο επαρχίες. Την ίδια ώρα, ο ΟΣΕΑ Αμμοχώστου έχει καταγγείλει συγκεκριμένο λειτουργό του Υπουργείου Μεταφορών που συμμετέχει στην Επιτροπή Αξιολόγησης για παράτυπη εμπλοκή του στις διαδικασίες προσφορών. Όπως πληροφορούμαστε, οι σοβαρές καταγγελίες θα διερευνηθούν από το Υπουργείο Μεταφορών.

Παράταση συμβάσεων

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των εταιρειών ΕΜΕΛ- ΖΗΝΩΝ – INTERCITY – ΟΣΕΑ – ΟΣΥΠΑ, ο Χάρης Θεραπής, τόνιζε την Δευτέρα ότι έχουν υπογραφεί οι δύο από τις έξι αναθέσεις για τις οποίες εκκρεμούν εφέσεις, οι άλλες τέσσερις βρίσκονταν στον αέρα, καθώς οι υφιστάμενες συμβάσεις λήγουν στις 4 Ιουλίου. Το Υπουργείο Μεταφορών με πρόταση έδωσε παράταση στις εταιρείες ΕΜΕΛ, ΟΣΥΠΑ, ΟΣΕΑ και INTERCITY για έξι συν έξι μήνες, ώστε να δοθεί χρόνος να ξεκαθαρίσουν οι διαδικασίες και οι νέες προσφορές για Λεμεσό και Πάφο. Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Σταύρος Μιχαήλ, ανέφερε ότι οι απαντήσεις εκ μέρους των εταιρειών ήταν θετικές.

Στην αντίπερα όχθη, ο κ. Θεραπής σημειώνει ότι οι εταιρείες συμφώνησαν κατ΄αρχήν, ωστόσο, για να ολοκληρωθεί η συμφωνία αναμένεται γραπτή πρόταση από το Υπουργείο η οποία θα ικανοποιεί και οικονομικά τις εταιρείες.

 

Ένσταση για το όνομα

Στο μεταξύ, ένσταση προς τον Έφορο Εταιρειών για την έγκριση του ονόματος «CPT CYPRUS PUBLIC TRANSPORT SERVICES AND OPERATIONS LIMITED» υπέβαλαν οι γενικοί διευθυντές των εταιρειών Εταιρεία Μεταφορών Επαρχίας Λεμεσού (ΕΜΕΛ), Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Πάφου (ΟΣΥΠΑ), Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ), Υπεραστικά Λεωφορεία Κύπρου (Υ.ΛΕ.ΚΥ.) Λτδκαι ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΛΑΡΝΑΚΟΣ «ΖΗΝΩΝΑΣ» ΛΤΔ, με την οποία ζητούν από τον Έφορο να καλέσει την εταιρεία να σταματήσει να χρησιμοποιεί το εν λόγω όνομα και να το διαγράψει από τα λεωφορεία που θα πραγματοποιούν δρομολόγια σε Λευκωσία και Λάρνακα. Οι γενικοί διευθυντές των πέντε εταιρειών αναφέρουν στην επιστολή που απέστειλαν στον Έφορο ότι η ονομασία «CYPRUS PUBLIC TRANSPORT» «υποδηλώνει σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία, ή Κυβερνητική υπηρεσία, ή οργανισμό ή σώμα που συστάθηκε με Νόμο και περιλαμβάνει ένα γενικό προσδιορισμό της παρεχόμενης δραστηριότητας και της τοποθεσίας, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» και ότι «θα μπορούσε να παραπλανήσει οποιοδήποτε πολίτη ή επισκέπτη στο να θεωρήσει ότι πρόκειται για δημόσια ενδεχομένως υπηρεσία».

 

Μετακινήσεις με υψηλής τεχνολογίας υπηρεσίες

Η εταιρεία παρέλαβε 155 νέα λεωφορεία από την Κίνα (120 αστικά και 35 τουριστικά) και 65 VDL-Mercedes mini- buses από την Ολλανδία. Τα 140 λεωφορεία θα πραγματοποιούν δρομολόγια στην επαρχία Λευκωσίας και τα 58 στην επαρχία Λάρνακας. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο CEO της Cyprus Public Transport, Julio Tironi πρόκειται για υπερσύγχρονα λεωφορεία, τα οποία διαθέτουν από Wi-Fi, το οποίο, ωστόσο, θα προσφέρεται στους επιβάτες από τον Σεπτέμβριο, κλιματισμό, θύρες φόρτισης USB μέχρι και σύστημα εντοπισμού θέσης που επιτρέπει στους επιβάτες να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την ακριβή τοποθεσία του λεωφορείου, ενώ είναι εξοπλισμένα με φιλικούς προς το περιβάλλον, χαμηλών ρύπων κινητήρες EURO-6.

 

Μάλιστα, διαθέτουν αυτόματο σύστημα απολύμανσης που θα ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της νύκτας, ειδικό χώρο για άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, καθώς και ηλεκτρονική σήμανση με πληροφορίες για την επόμενη στάση της διαδρομής του λεωφορείου. Σύμφωνα με τον κ. Tironi, από τις 5 Ιουλίου θα λειτουργεί, επίσης, application με την ονομασία «Πάμε». Μεταξύ των υπηρεσιών που θα παρέχονται είναι και η δυνατότητα στον επιβάτη να γνωρίζει πού βρίσκεται το λεωφορείο, το οποίο αναμένει και σε πόσο χρονικό διάστημα θα φθάσει στη στάση. Επιπλέον στόχος, όπως τονίζει ο κ. Tironi, είναι να ενδυναμωθεί η υφιστάμενη motion card και να μπορούν οι επιβάτες στο άμεσο μέλλον να πληρώνουν ηλεκτρονικά.Κύριες Ειδήσεις

Translate »