Μπάινει στην επόμενη φάση η εφαρμογή του ΓεΣΥ


Πηγή: sigmalive.com
Τα νοσηλευτήρια εντάσσονται και θα παρέχουν υπηρεσίες εντός του γενικού συστήματος υγείας με τους γιατρούς που συμμετέχουν στο γενικό σύστημα υγείας.

Με υψηλές προσδοκίες αρχίζει σήμερα από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) η β΄ φάση του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) που αφορά την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Οργανισμού, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι θα υπάρξουν προβλήματα μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα.

«Ξεκινάμε με μια πολλή μεγάλη συμμετοχή από ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Ήταν ένας στόχος που είχαμε θέσει και τον πετύχαμε σχεδόν στο 100%. Μαζί με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) με τα οκτώ μεγάλα νοσηλευτήρια, θα αποτελέσουν τη μεγάλη δύναμη στη β΄ φάση. Αυτές οι κλίνες που θα συμμετέχουν στο Γενικό Σύστημα Υγείας, δια μέσου αυτών των νοσηλευτηρίων, καλύπτουν γύρω στο 75-80% των κλινών σε παγκύπρια βάση και έτσι καλύπτουμε όλες τις ανάγκες σε όλες τις επαρχίες», είπε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ότι για την εφαρμογή της β΄ φάσης του ΓεΣΥ, υπάρχει στενή συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) και με τον ιατρικό κόσμο γενικότερα.

«Θα πρέπει να έχουμε λίγη υπομονή, να δώσουμε λίγο χρόνο στο σύστημα να ομαλοποιηθεί. Αύριο και τις αμέσως επόμενες ημέρες ίσως προκύψουν κάποια προβλήματα. Θα παρακολουθούμε το σύστημα ώστε να βοηθήσουμε σταδιακά να ομαλοποιηθεί και να δούμε τα μεγάλα οφέλη της β΄ φάσης», σημείωσε.

Από σήμερα, τα δημόσια νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ και πέραν των 40  ιδιωτικών νοσηλευτηρίων εντάσσονται στην εξυπηρέτηση των δικαιούχων του ΓεΣΥ παρέχοντας πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας υγείας.

“Μέχρι αυτή την στιγμή έχουν συμβληθεί 25 νοσηλευτήρια – σε αυτά δεν υπολογίζονται τα οκτώ του ΟΚΥπΥ. Για τέσσερα θα πέσουν οι υπογραφές μέχρι την Τετάρτη ενώ παραμένουν κι άλλα νοσηλευτήρια σε εκκρεμότητα”, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Πρόσθεσε ότι ένας μικρός αριθμός γύρω στα 15 νοσηλευτήρια έχουν επιλέξει να μην συμμετέχουν στην β΄ φάση του ΓεΣΥ.

Αναμένονται προβλήματα

Ο ΟΑΥ, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναμένει ότι θα διαφανούν προβλήματα τις επόμενες ημέρες και θα πρέπει “μόλις παρουσιαστούν να ενεργήσουμε κατάλληλα”.

Υπενθύμισε ότι τα νοσηλευτήρια εντάσσονται και θα παρέχουν υπηρεσίες εντός του γενικού συστήματος υγείας με τους γιατρούς που συμμετέχουν στο γενικό σύστημα υγείας.

«Προβλήματα κυρίως θα παρουσιαστούν όσον αφορά την προσαρμογή των νοσηλευτηρίων στο νέο περιβάλλον του γενικού συστήματος υγείας είτε αυτό σημαίνει διαδικασίες είτε αυτό σημαίνει το μεγάλο κύμα που θα απαιτήσει υπηρεσίες άμεσα, οπότε θα πρέπει να γίνει μια διαχείριση ώστε να εξυπηρετηθούν τα επείγοντα περιστατικά και ακολούθως σταδιακά να εξυπηρετηθούν οι υπόλοιποι ασθενείς», σημείωσε.

Διευκρίνισε ότι εάν κάποιος γιατρός λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο νοσηλευτήριο που έχει ενταχθεί στο γενικό σύστημα υγείας αλλά ο γιατρός δεν έχει ενταχθεί στο γενικό σύστημα υγείας, αυτή η υπηρεσία δεν θα λογίζεται εντός του γενικού συστήματος υγείας.

Οπότε, εξήγησε, ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώνεται πριν να λάβει την υπηρεσία για να μπορεί να γνωρίζει ότι αυτή την υπηρεσία θα την λάβει εντός του γενικού συστήματος υγείας.

Πρόσθεσε, ότι ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι οι πρώτες βοήθειες από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια παραμένουν εκτός γενικού συστήματος υγείας μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, οπότε κι εκεί θα πρέπει να αναλάβουν το κόστος.

«Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην προσαρμογή των νοσηλευτηρίων μας αλλά και των δικαιούχων του ΓεΣΥ. Επειδή εφαρμόζουμε μια περίπλοκη φάση θα χρειαστεί λίγος χρόνος να εξοικειωθούμε όλοι με τα νέα δεδομένα», είπε.

Επιφόρτιση του συστήματος

Ο ΟΑΥ, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναμένει ότι θα υπάρξει επιφόρτιση του συστήματος από τις ανάγκες του κόσμου.

«Είναι δεδομένο αυτό, είναι γι αυτό που είχαμε επισπεύσει την εφαρμογή. Η εφαρμογή της β΄ φάσης δεν είχε λάβει παράταση για τρεις μήνες ακριβώς για να εξυπηρετήσουμε άμεσα, να μπούμε σε αυτή την μάχη, για να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να αρχίσουμε να εξυπηρετούμε τον κόσμο», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να δείξει κατανόηση γιατί θα προκύψουν προβλήματα, ταλαιπωρίες ειδικά στις αρχές εφαρμογής της β΄ φάσης.

«Η στήριξη από τον ΠΙΣ, τον ΠΑΣΙΝ, η μαζική συμμετοχή νοσηλευτηρίων και γιατρών στέλνει ένα δυνατό μήνυμα στην κοινωνία ότι όλοι οι εταίροι που συμμετέχουν στον τομέα της υγείας είναι αποφασισμένοι εντός του ΓεΣΥ να λειτουργήσουν σωστά για να παρέχουν ισότιμη πρόσβαση στους δικαιούχους. Στόχος όλων, είναι να επικεντρωθούμε στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που θα παρέχονται στον Κύπριο πολίτη», συμπλήρωσε.Κύριες Ειδήσεις

Translate »