Επίσημη πρώτη σήμερα για το Σχέδιο “ΕΣΤΙΑ”


Αναμένεται να ενταχθούν πάνω από 10.000 δανειολήπτες.

 

Έφτασε η ώρα του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ, καθώς μετά από έναν κυκεώνα συζητήσεων, προτάσεων και αντιπαραθέσεων, το πολύκροτο σχέδιο που υπόσχεται προστασία της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών με ΜΕΔ, ανοίγει αύριο τις θύρες για αιτήσεις μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Στο σχέδιο αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 10.000 δανειολήπτες.

Πέραν τούτου, η συνολική αξία των δανείων που αναμένεται να ενταχθούν φτάνει τα €3,4 δισ., η διάρκεια ισχύος θα είναι 25 χρόνια, ενώ το κράτος υπολογίζεται ότι θα πληρώνει €33 εκ. το χρόνο, ήτοι €815 εκ. συνολικά. Το κράτος θα επιδοτεί το 1/3 της δόσης του δανείου σε ετήσια βάση, με τις πρώτες πληρωμές να αρχίζουν τον Μάρτιο του 2020.

Όσον αφορά στους δικαιούχους, αυτοί θα πρέπει να έχουν δάνεια τα οποία ήταν μη εξυπηρετούμενα την 30ή Σεπτεμβρίου του 2017, με αγοραία αξία που δεν θα ξεπερνά τις €350 χιλ. Την ίδια ώρα, το εισόδημά τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις €60 χιλ., κάτι που αναδιαμορφώνεται αναλόγως της οικογενειακής σύνθεσης.

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας καλεί όλους τους δανειολήπτες, δικαιούχους και μη, να καταθέσουν αίτηση.

Όπως αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση, «όλα τα μέλη να υποβάλουν αιτήσεις για ένταξη, ασχέτως αν η αίτηση έχει πιθανότητα απόρριψης. Αυτό θα δώσει έναν πρώτο υπολογισμό για το πόσοι θα ενταχθούν και πόσοι θα μείνουν εκτός του σχεδίου»

Παράλληλα όμως επαναλαμβάνει την δυσαρέσκειά του για το χρονολογικό κριτήριο.

«Κύρια αδυναμία του σχεδίου αποτελεί το γεγονός ότι άτομα που στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 είχαν αναδιαρθρωμένα δάνεια και άτομα που θα κριθούν ως μη βιώσιμα δεν θα είναι επιλέξιμα», τονίζει.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους συμπληρωμένες προς την τράπεζα ή την εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων στις οποίες διατηρούν τα δάνεια τους και συμμετέχουν στο Σχέδιο Εστία.

Στο σχέδιο συμμετέχουν η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική, η ΚΕΔΙΠΕΣ, η Alpha Bank, η Astrobank, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης και η Gordian Holdings.

 Κύριες Ειδήσεις

Translate »