RICS: Ανοδικά οι τιμές ακινήτων το γ’ τρίμηνο του 2016


Τριμηνιαία αύξηση 0,6% στα σπίτια και 1,9% στα διαμερίσματα

Σημαντικές  αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων στην Κύπρο κατά το γ’ τρίμηνο του 2016 καταγράφει ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, στα πλαίσια των αποτελεσμάτων της 28ης έκδοσης του Δείκτη, με τριμηνιαία αύξηση 0,6% στα σπίτια και 1,9% στα διαμερίσματα.

Ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων καταγράφει σημαντικές αυξήσεις σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αστικές περιοχές και όλες τις κατηγορίες, με τις σημαντικότερες να σημειώνονται στη Λάρνακα, ενώ οι υπόλοιπες πόλεις έχουν φτάσει στο κατώτερο σημείο.

Παγκύπρια, οι τιμές για τα σπίτια και τα διαμερίσματα παρουσίασαν, σύμφωνα με τον Δείκτη RICS, τριμηνιαία αύξηση ύψους 0,6% και 1,9% αντίστοιχα με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στη Λεμεσό στο (1,4% για τα διαμερίσματα) και στην Πάφο (1,77% για τα σπίτια).

Οι τιμές των εξοχικών κατοικιών παρουσίασαν αύξηση, 1,6% (διαμερίσματα) και 0,4% (σπίτια). Ο δείκτης εξοχικών κατοικιών εκδίδεται για δεύτερη φορά.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίτο τρίμηνο του 2015, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 0,6%, των σπιτιών και των γραφείων κατά 0,9%, ενώ των αποθηκών παρέμειναν σταθερές. Αύξηση παρατηρήθηκε στις τιμές καταστημάτων κατά 0,8%.

Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε τριμηνιαία αύξηση 0,7% στα διαμερίσματα, 3,3% στα σπίτια, 2,2% στα καταστήματα και  1,1% στα γραφεία και 3,5% στις αποθήκες.

Συγκρίνοντας τα ενοίκια με εκείνα του τρίτου τριμήνου του 2015, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 5,3% για τα διαμερίσματα, 6,7% για τα σπίτια, 3,9% για τα καταστήματα, 3,5% για τα γραφεία και 2,5% για τις αποθήκες.

Ανά κατηγορία, η Λευκωσία παρουσίασε αύξηση τιμών της τάξης του 2,7% για γραφεία και 2,5% για τις αποθήκες, σε τριμηνιαία βάση. Η Λεμεσός παρουσίασε το υψηλότερο ποσοστό αύξησης των τιμών στα διαμερίσματα (1,7%), σπίτια (1,4%) και καταστήματα (2,0%), σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση αύξηση  τιμών παρουσιάστηκε στα διαμερίσματα (4,0% ), στα σπίτια (4,4%) και στα καταστήματα (1,9%).

Η πλειονότητα των κατηγοριών σε όλες τις  γεωγραφικές περιοχές εξακολουθούν να επηρεάζονται και να παρουσιάζουν σημάδια σταθερότητας των τιμών.

Σύμφωνα με την Τζένιφερ Πετρίδου της MRICS, “ο τομέας των ακινήτων, ο οποίος συνήθως ακολουθεί την πορεία της οικονομίας, παρουσιάζει περαιτέρω σημάδια σταθεροποίησης και υποκείμενη συγκρατημένη αισιοδοξία”. Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί χρόνος για την ανάκαμψη του τομέα, καθώς υπάρχει ακόμα ένα υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και περιορισμένη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης.

Ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS καταρτίζεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Επιμετρητών Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου (ΣΕΕΟKΚ) και τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου (ΣΕΕΑΚ).

Ο δείκτης παρακολουθεί τις τιμές και τα ενοίκια των ακινήτων σε όλες τις επαρχίες, και βασίζεται σε μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Reading, του Ηνωμένου Βασιλείου. Η παρούσα έκδοση του δείκτη έχει εμπλουτιστεί και περιλαμβάνει πλέον και τις τιμές τουριστικών ακινήτων, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η διαφάνεια στην αγορά ακινήτων.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »