Το CMMI, με αφορμή τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, διοργάνωσε εκδήλωση τη Δευτέρα, 3 Απριλίου, στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης Δήμου Λάρνακας.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος της Λάρνακας και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του CMMI, κ. Ανδρέας Βύρας, ο οποίος ανέφερε ότι ο Δήμος Λάρνακας συνέβαλε στην ίδρυση, με εταίρους από την Κύπρο και το εξωτερικόαναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Γαλάζιας οικονομίας και την επιτακτική ανάγκη για προώθηση της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης της Λάρνακας. Δήλωσε ότι το CMMI έχει ήδη εδραιωθεί και δικτυωθεί, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, έχοντας αναπτύξει στενές συνεργασίες και συνέργειες με επιχειρήσεις, ερευνητικούς οργανισμούς και πανεπιστήμια, τον δημόσιο τομέα, όπως επίσης και με την κοινωνία. Ανέφερε επίσης ότι ο Δήμος Λάρνακας και το CMMI έχουν ήδη ξεκινήσει όλες τις ενέργειες για την ίδρυση της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίαςτης Θάλασσας στη Λάρνακα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό κατά τον οποίο συνεχάρη τη Διεύθυνση και το προσωπικό του Ινστιτούτου για τις εξαιρετικής ποιότητας ερευνητικές πρωτοβουλίες και έργα που αναλαμβάνει τα τελευταία χρόνια σε ένα τομέα ιδιαίτερης σημασίας για την Κύπρο, τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη προσφορά του στα κοινωνικά δρώμενα της χώρας. Συνεχίζοντας είπε ότι το Υφυπουργείο στηρίζει έμπρακτα τη λειτουργία τόσο του CMMI όσο και όλων των Κέντρων Αριστείας στην Κύπρο, όχι μόνο μέσω της θεσμικής κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και μέσω προώθησής τους στον δημόσιο τομέα για την απευθείας ανάθεση έργων από τμήματα και φορείς της Κυβέρνησης, βοηθώντας τα έτσι να καταστούν βιώσιμα μακροπρόθεσμα.
Η Προέδρος της Βουλής, κ. Αννίτα Δημητρίου, στο δικό της χαιρετισμό συνεχάρη το Ινστιτούτο για το σημαντικό έργο που επιτελεί χάρη στο οποίο έχει καθιερωθεί, στο σύντομο διάστημα λειτουργίας του, ως σημαντικός εταίρος για το κράτος και ιδιαίτερα για τη πόλη της Λάρνακας. Σχολίασε επίσης ότι η Κύπρος βρίσκετε αντιμέτωπη και επηρεάζεται από τη κλιματική κρίση και η στροφή σε φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και στην πράσινη οικονομία είναι μονόδρομος. Σε ότι αφορά τη ναυτιλία οι τρέχουσες συνθήκες επιβάλλουν τη συνεχή αναπροσαρμογή και αναβάθμιση της πολιτικής με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την επίτευξη του στόχου της γαλάζιας ανάπτυξης και τόνισε πώς σε όλα τα πιο πάνω ζητήματα η συμβολή του CMMI είναι καίριας σημασίας αφού πρόκειται για ένα επιστημονικό κέντρο αριστείας εγνωσμένου κύρους και σημαντικής περιφερικής εμβέλειας.
O Διευθύνων Σύμβουλος του CMMI, κ. Ζαχαρίας Σιόκουρος, απεύθυνεομιλία στην οποία υπογράμμισε ότι για την Κύπρο, ως νησιώτικη χώρα, η θάλασσα είναι πηγή ζωής, ανάπτυξης και ευημερίας μέσω δραστηριοτήτων όπως η αλιεία, ο παράκτιος τουρισμός ο ναυταθλητισμός, η ναυτιλία και οι θαλάσσιες μεταφορές. Δυστυχώς όμως, ανέφερε, η γνώση για την θάλασσα παραμένει περιορισμένη, ελλιπής και αποσπασματική και υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τη μελέτη και την έρευνα του θαλάσσιου περιβάλλοντος ώστε η Κύπρος να μπορεί να αντιμετωπίσει και να συνεισφέρει στις τρέχουσες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η βιοποικιλότητα και η ρύπανση.Συνέχισε λέγοντας ότιη δημιουργία ενός κέντρου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, ήρθε για να καλύψει αυτό το διαπιστωμένο από πολλούς κενό. Το CMMI ξεκίνησε από το μηδέν και χωρίς κανένα εδραιωμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Κύπρο στο εταιρικό του σχήμα. Κέρδισε από την αρχή την εμπιστοσύνη μεγάλων εταίρων από την Κύπρο αλλά και το εξωτερικό που εκτίμησαν την διαθεματικότητα της έρευνας πουδιεξάγει και το πνεύμα νεοφυούς επιχείρησης με το οποίο λειτουργεί ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της βιομηχανίας και της κοινωνίας. Ανέφερε ότι το Ινστιτούτο κατατάχτηκε το 2022 ανάμεσαστα 20 πιο καινοτόμα μη-κερδοσκοπικά ιδρύματα του κόσμου ανάμεσα σε κολοσσούς με τεράστιες δυναμικές από τον ανεξάρτητο οργανισμόThetius, που αποδεικνύει την επιτυχία του Ινστιτούτου σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Κλείνοντας ο κ. Σιόκουρος δήλωσε πώς το όραμα του CMMI για το 2030 είναι να συνεχίσει την πορεία του με ακόμη περισσότερες διεθνείς επιτυχίες στην έρευνα, με τη διεξαγωγή έρευνας υψηλού επιπέδου, τη δημιουργία επιτυχημένων τεχνοβλαστών (spin-off) που θα εμπλουτίσουν περαιτέρω το αντίστοιχο οικοσύστημα και την οικονομία, και την προσέλκυση επιστημόνων από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου την επιστροφή Κυπρίων επιστημόνων στην Κύπρο που διαπρέπουν στο εξωτερικό, να συνεχίσει την στενήσυνεργασία του με τη βιομηχανία, να υποστηρίζει με ανάλογητεχνογνωσίατην πολιτεία και να παρέχει εκπαίδευση και κατάρτιση σε τομείς όπου υπάρχουν ανάγκες αλλά και ευκαιρίες.