Η μετατροπή της Κύπρου σε κόμβο αερομεταφορών, με τη χώρα να αποτελεί μια ευρωπαϊκή πύλη εισόδου πτήσεων από Ασία, Αμερική (βόρεια και νότια) και Αφρική, είναι η στρατηγική κατεύθυνση του επιχειρηματικού πλάνου της αεροπορικής εταιρείας Cobalt. Το σχέδιο μετατροπής της Cobalt από μια κλασική περιφερειακή αεροπορική εταιρεία της Μεσογείου σε έναν αερομεταφορέα με εμβέλεια πέραν της Ευρώπης θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά από το πρώτο τρίμηνο του 2018, οπότε και τοποθετείται η έναρξη των απευθείας αεροπορικών πτήσεων μεταξύ Κύπρου και Κίνας.
Η Cobalt, με έδρα την Κύπρο και κεφάλαια από την Κίνα, δεν ιδρύθηκε με στόχο να καλύψει το κενό των Κυπριακών Αερογραμμών, αλλά θέλει να αξιοποιήσει τη στρατηγική γεωγραφική θέση της χώρας. Σε αυτή τη φάση χτίζει σταδιακά ένα δίκτυο δρομολογίων με προορισμούς σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή.
“Η πιο ελκυστική πτυχή του επιχειρηματικού σχεδίου της Cobalt είναι τα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων”, εξηγεί στον “Π” ο διευθύνων σύμβουλος της Cobalt, Andrew Madar.
Εκτός Ευρώπης
“Η δραστηριοποίηση σε πτήσεις μικρών αποστάσεων με βάση την Κύπρο, είναι ένα καλό σχέδιο, αλλά δεν είναι διαφορετικό από ό,τι ήδη υπάρχει. Στην περιοχή μας υπάρχουν πολλοί ανταγωνιστές σε αυτό το κομμάτι. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να κινηθούμε πέρα από αυτό το “φυσιολογικό” σχέδιο (τις μικρές αποστάσεις εντός της Ευρώπης) και μελετούμε τη δρομολόγηση πτήσεων μεγάλων αποστάσεων”, σημειώνει ο κ Madar. Το πρώτο βήμα θα γίνει με την Κίνα.
“Είμαστε μια αεροπορική εταιρεία με πολλές διασυνδέσεις στην Κίνα, καθώς εγώ προσωπικά έχω ζήσει στην Κίνα για σχεδόν 20 χρόνια εργαζόμενος στον κλάδο των αερομεταφορών και έχω αναπτύξει συνεργασίες με την κινεζική αεροπορική βιομηχανία από το 1997. Επιπλέον η ομάδα των επενδυτών μας είναι πολύ δυνατή στην Κίνα και ως εκ τούτου η Κίνα είναι ένας από τους προορισμούς που εξετάζουμε”, εξηγεί ο επικεφαλής της Colbat.
Στα πλάνα της εταιρείας είναι και η ανάπτυξη και άλλων υπερπόντιων προορισμών τόσο στην υπόλοιπη Ασία (όπως η Ινδία), αλλά και προς ΗΠΑ, Αφρική και Νότια Αμερική. “Πιστεύουμε ότι η Κύπρος, μπορεί να αποτελέσει ένα κόμβο σύνδεσης για όλους αυτούς τους προορισμούς”, υπογραμμίζει ο κ. Madar.
Το όλο σχέδιο μοιάζει φιλόδοξο, αλλά δεν είναι ένα σχέδιο επί χάρτου, καθώς είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την έναρξη των πτήσεων, μεταξύ των οποίων και η απόκτηση αεροσκάφους μεγάλων αποστάσεων. Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται είναι το A330 της Airbus και τα μοντέλα 787 και 777 της Boeing.
“Ευτυχώς για εμάς, αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα αεροσκαφών. Ήδη πραγματοποιήσαμε επισκέψεις στην Airbus και την Boeing. Βλέπουν το σχέδιό μας και συνειδητοποιούν πως είναι ένα αρκετά σταθερό στρατηγικό σχέδιο. Έτσι και οι δύο κατασκευαστές είναι πολύ πρόθυμοι για να συνεργαστούν μαζί μας άμεσα”, σημειώνει ο κ. Madar.
Οι ΗΠΑ
Αν η σύνδεση με την Κίνα φαίνεται ένα σχέδιο πιο βατό, λόγω και των δεσμών της εταιρείας με τη χώρα, η σύνδεση με τις ΗΠΑ μοιάζει ως ένα πιο μεγαλεπήβολο σχέδιο, αλλά σύμφωνα με τον κ. Madar δεν είναι. “Υπάρχουν πολλές δυνατότητες σύνδεσης με τις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή η πιο δημοφιλής αναζήτηση πτήσης μεγάλων αποστάσεων στον κόσμο κινείται μεταξύ του Τελ Αβίβ και των ΗΠΑ και είμαι βέβαιος ότι έχουμε τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε και τους δυο αυτούς προορισμούς με επιτυχία”, εξηγεί στον “Π”.
Όπως το Ντουμπάι
Μπορεί, λοιπόν, η Κύπρος να μετατραπεί σε έναν αεροπορικό κόμβο όπως είναι το Ντουμπάι; “Είναι εκπληκτικό πώς ένα απλό πράγμα, μια αεροπορική σύνδεση, επηρεάζει την οικονομία μιας χώρας. Και μια χώρα όπως η Κύπρος εξαρτάται από τις συνδέσεις και την συνδεσιμότητα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, να συνδέσουμε την Κύπρο με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο κόσμος βλέπει το Ντουμπάι ως ένα “success story” και εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι κάτι ανάλογο είναι δυνατό να συμβεί και εδώ, στην Κύπρο. Συγκρίνοντας το Ντουμπάι με την Κύπρο, η Κύπρος έχει να προσφέρει περισσότερα όσον αφορά το φυσικό τοπίο και τον πολιτισμό. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και επομένως είναι καταλληλότερη για να καταστεί κόμβος αερομεταφορών”, τονίζει ο κ. Madar.
Με μια ματιά
Στόχος της Cobalt είναι να μεταφέρει, περίπου, κατά τη διάρκεια του 2017, 1,5 εκατ. επιβάτες. Η εταιρεία έχει ήδη ένα στόλο πέντε αεροσκαφών και συνδέει το αεροδρόμιο της Λάρνακας με Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Μπέρμινχαμ, Βρυξέλλες, Παρίσι, Δουβλίνο, Στάνστετ, Μάνστεστερ, Τελ Αβίβ και Ζυρίχη. Ανάμεσα στις νέες συνδέσεις που προγραμματίζονται είναι αυτή μεταξύ Πάφου και Αθήνας, ενώ στα πλάνα της εταιρείας είναι η δρομολόγηση πτήσεων προς Άμπου Ντάμπι, Αγία Πετρούπολη, Μόσχα, Βηρυτό και Τεχεράνη. Ειδικά για το καλοκαίρι προγραμματίζονται πτήσεις προς Μύκονο και Σκιάθο.
Πηγή: politis.com.cy