Breaking News

Blue Air: Τη γλύτωσαν από πτώχευση


Με απόφαση Δικαστηρίου της Ρουμανίας η αεροπορική εταιρεία Blue Air που διατηρεί βάση και στην Κύπρο (Λάρνακα) έχοντας τον δικό της σημαντικό ρόλο στη συνδεσιμότητα του νησιού μας, εξασφάλισε για τους επόμενους 18 μήνες, τουλάχιστο, καθεστώς προστασίας από πτώχευση.

Την προστασία από πτώχευση, αιτήθηκε η ίδια η Blue Air λόγω των πιέσεων από πιστωτές της που θα μπορούσαν, ιδιαίτερα μετά και την κρίση του Covid-19, να οδηγήσουν σε πολύ δυσμενή αποτελέσματα. Από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, τα έσοδα της Blue Air μειώθηκαν περισσότερο από €100 εκατ.

Το καθεστώς που εξασφάλισε η Blue Air, της επιτρέπει να συνεχίσει τις δραστηριότητές της και να εξασφαλίζει για τους επόμενους 18 μήνες έσοδα, χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψει καθυστερημένες οφειλές στους πιστωτές ή να επιστρέψει ναύλα κ.τ.λ. στους επιβάτες της. Προβλέπονται συμφωνίες μεταξύ της αεροπορικής εταιρείας και των δανειστών και πιστωτών της, όπως και επιβατών που διεκδικούν επιστροφές ναύλων ή αποζημιώσεις σε επόμενο διάστημα, μετά τους 18 μήνες.

Το Δικαστήριο της Ρουμανίας, εξηγεί στην απόφασή του ότι με αυτό τον τρόπο, με την προστασία από διαδικασία αφερεγγυότητας, η εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να αφοσιωθεί στην εξασφάλιση εσόδων και την αύξησή τους και πως αυτό είναι ωφέλιμο και για τους πιστωτές που θα έμπαιναν σε άλλες περιπέτειες σε περίπτωση πτώχευσης. Έτσι, θα έχουν δυνατότητα διευθέτησης είσπραξης των οφειλόμενων, μέσω των εσόδων που θα έχει η εταιρεία. Επίσης θα επιτρέψει στην αεροπορική εταιρεία να επικεντρωθεί και να συνεχίσει κανονικά το πτητικό της έργο.

Στην Κύπρο, αν και το διάταγμα προστασίας του Ρουμανικού Δικαστηρίου δεν έχει ακόμα διεθνή ισχύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», η Blue Air είχε ήδη προχωρήσει σε διευθετήσεις σταδιακής αποπληρωμής οφειλών με τους δύο κύριους συνεργάτες προς τους οποίους συσσωρεύτηκαν κάποιες οφειλές. Οι διευθετήσεις αυτές έχουν λειτουργήσει μέχρι τώρα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Σε δηλώσεις της στη Ρουμανία η επικεφαλής της Blue Air, Ονάνα Πετρέσκου, αναφέρει ότι η εταιρεία είναι αποφασισμένη να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της και να αποπληρώσει τις οφειλές της. «Βασιζόμαστε στην υποστήριξη των συνεργατών μας και στην εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό που έχουμε χτίσει σε όλη τη συνεργασία μας και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε», αναφέρει η ίδια.

Με την καθήλωση του στόλου της λόγω του Covid-19, η Blue Air ενέταξε σε προγράμματα το 90% του προσωπικού της. Ξεκίνησε να πετά εκ νέου σταδιακά τον Ιούνιο σε ελάχιστους προορισμούς, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, ενώ πετά περίπου στους μισούς από τους 100 προορισμούς που πετούσε πριν την κρίση. Μεταξύ αυτών επαναλειτούργησε και τη βάση στην Κύπρο με σύνδεση, πέραν της Ρουμανίας με Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πηγή: Philenews



Κύριες Ειδήσεις





Translate »