Aδάμος Παλουρτής: Θα μπορούσαν να αναδειχθούν οι φυσικές ομορφιές της περιοχής Βρετανικών Βάσεων και να αναδειχθεί μια όμορφη μικρή τουριστική περιοχή


Ανακοινώθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για τις περιοχές των βρετανικών βάσεων, που αποτελεί το πρώτο στάδιο για την υιοθέτηση πολεοδομικών ζωνών στις περιοχές αυτές.

Οφείλουμε συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση, καθώς και στην διοίκηση των βρετανικών βάσεων, που συναίνεσαν σ’ αυτό  το σημαντικό βήμα το οποίο θα ωφελήσει οικονομικά, μία μερίδα του πληθυσμού, μετά από όλα τα αρνητικά που ακούμε και βιώνουμε τον τελευταίο καιρό.

 

Τα σχόλια μας επί των χαρτών που δημοσιεύτηκαν για την περιοχή Δεκέλειας – Ορμήδεια :

* Το παραλιακό μέτωπο Ορμήδειας το οποίο αποτελείται από περίπου 180 ιδιωτικά κτήματα μόνον, τα πλείστα επί της παραλίας, υιοθετείται σε λευκή ζώνη Ζ3, που στην ουσία δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Με βάση τους χάρτες που δημοσιεύτηκαν η ζώνη προστασίας υπάρχει όχι μόνο 90 μέτρα από το σημείο του νερού, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μέχρι 140 μέτρα. Ουσιαστικά αξιοποιήσιμα θα είναι 25 τεμάχια μόνο.

* Το γεγονός αυτό καθιστά μη βιώσιμη για τουριστική ανάπτυξη την περιοχή, καθώς ένα παραλιακό μέτωπο με 3.5 χιλιόμετρα πλάτος θα έχει σε μερικά χρόνια 10-15 κτήρια – μικρές τουριστικές μονάδες.

Αντίθετα, θα μπορούσαν να αναδειχθούν οι φυσικές ομορφιές της περιοχής, ιδιαίτερα του γραφικού ψαρολίμανου του εστιατορίου ΡΟΜΑΝΤΖΟ.

Όταν τα γύρω 10 κτήματα στον κόλπο αυτό θα είναι κενά και αναξιοποίητα, για ποιά ανάπτυξη μιλάμε; Ουσιαστικά θα πρόκειται μόνο για μια πολύ πετυχημένη συμφωνία του προέδρου Αναστασιάδη, η οποία κατάληξε τελικά ένα πυροτέχνημα.

Ακούσαμε στο παρελθόν την πολύ καλή ιδέα για δημιουργία κτηρίων με αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, με στοιχεία όπως την χρήση πέτρας της περιοχής κοκκινοχωριών.

Το πιο πάνω, σε συνδυασμό, κενής λωρίδας (ζώνης προστασίας της παραλίας) θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πανέμορφη, μικρή τουριστική περιοχή, με ένα μοναδικό ιδιαίτερο χαρακτήρα που θα ήθελε κάποιος να επισκεφτεί ξανά. Η δημιουργία αυτού του ωραίου περιβάλλοντος μπορεί να δημιουργήσει, τις νέες θέσεις εργασίας για τους ντόπιους, εισόδημα για την τοπική αυτοδιοίκηση, και αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των κατοίκων.

Εάν οι αρμόδιοι φορείς, μπορούν να αντιμετωπίσουν το θέμα με τον πιο πάνω φακό, πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσουν κάτι πολύ ωραίο, για το οποίο θα δικαιούνται τα εύσημα και θα αξίζουν ξανά τα συγχαρητήρια μας.

Εάν η προσπάθεια είναι να δοθούν μερικές άδειες για το θεαθήναι, όπως και ο χάρτης που δημοσιεύτηκε, τότε η όλη προσπάθεια θα καταλήξει σε φιάσκο.

Ευελπιστούμε στην προσπάθεια, και στην πρόθεση να βοηθήσουν οι αρμόδιοι φορείς.

 

Αδάμος Παλουρτής δια Επιτροπή ιδιοκτητών κτημάτων Ορμήδειας



Κύριες Ειδήσεις





Translate »