Καταλύτες το λιμάνι και οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών
Ποιες οι προοπτικές της οικονομίας στη Λάρνακα σύμφωνα με το ΕΒΕΛ
Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka πιο κάτω κάντε κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com
Καταλυτική σημασία για τη διάνοιξη τεράστιων προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης στην πόλη και επαρχία Λάρνακας έχουν δύο κυρίως έργα, σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της επαρχίας: η τάχιστη απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου και συνάμα η υλοποίηση της ενοποιημένης ανάπτυξης του λιμανιού με τη μαρίνα. Αυτή ήταν μια εκ των βασικών εκτιμήσεων που υποβλήθηκαν στη Γενική Συνέλευση του ΕΒΕΛ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 3 Οκτωβρίου.
Σε αντίθεση με τους ετήσιους απολογισμούς των προηγούμενων χρόνων, ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σταύρος Σταύρου, επέλεξε να αναφερθεί μόνο στα κύρια τοπικά θέματα που απασχολούν την πόλη και επαρχία αναλύοντας τις προοπτικές της οικονομίας, όπως τις εκτιμά ο εμποροβιομηχανικός κόσμος της Λάρνακας. Το 2018, σύμφωνα με τον κ. Σταύρου, φεύγει με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα τρία σοβαρότερα ζητήματα: την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας, τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου και την εμπέδωση της αντίληψης ότι πλέον οι Λαρνακείς έχουν αποδείξει ότι ξέρουν συγκεκριμένα τι θέλουν και θα παλέψουν γι’ αυτό.
Ικανοποίηση για τη συνέχιση του εμπορίου στο λιμάνι
Στο θέμα λιμανιού – μαρίνας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ δήλωσε ικανοποιημένος για την -προφορική, όπως διευκρίνισε- διαβεβαίωση ότι καταργήθηκε το πλαφόν στη διακίνηση φορτίων. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τη διατήρηση των εμπορικών χρήσεων, τονίζοντας ότι ο περιορισμός των δραστηριοτήτων του λιμανιού Λάρνακας θα δημιουργούσε σοβαρή αύξηση στα κόστη της μεταποιητικής και οικοδομικής βιομηχανίας και έτσι σημαντικά εξαγώγιμα προϊόντα δεν θα μπορούσαν ν’ ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό.
Σε ό,τι αφορά στη διασφάλιση των χρηστών, άφησε να εννοηθεί ότι με τη συνέχιση των εμπορικών δραστηριοτήτων και την κατάργηση του πλαφόν, έχουν διασφαλιστεί οι χρήστες, μολονότι διατήρησε μια επιφύλαξη εν αναμονή των τελικών συμφωνιών μεταξύ του κράτους και του επενδυτή.
Σε ό,τι αφορά στον χερσαίο χώρο, κατέθεσε την άποψη ότι η αξιοποίησή του πρέπει να περιλαμβάνει και αναπτύξεις οι οποίες δημιουργούν υποδομή επωφελή για την τοπική οικονομία, όπως ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα κ.ά. Επίσης, σημείωσε ότι η υποδομή για τη φιλοξενία κρουαζιερόπλοιων, παρ όλες τις γνωστές συνθήκες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου οι οποίες συνέβαλαν στη δραματική μείωση στις κρουαζιέρες, θα πρέπει να διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη τη μελλοντική προοπτική. “Άρση των συνθηκών πιθανότατα να συμβάλει στην ανάκαμψη της αγοράς της κρουαζιέρας” σημείωσε ο κ. Σταύρου.
Ανησυχία για το υγραέριο
Σε ό,τι αφορά στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου, εκτίμηση του ΕΒΕΛ είναι ότι μετά και τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ εταιρειών και Κυπριακής Δημοκρατίας, αν όλες οι υπηρεσίες κινηθούν με γρήγορους ρυθμούς και τα χρονοδιαγράμματα τηρηθούν, η μετακίνηση των υγρών πετρελαιοειδών είναι εφικτή όπως προβλέπει η εν λόγω συμφωνία μέχρι το τέλος του 2019. Για τις εγκαταστάσεις υγραερίου, όμως, υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη στα όρια της βεβαιότητας ότι είναι πρακτικά αδύνατο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα πλήρους μετακίνησης μέχρι το 2020. Το σημαντικό, όπως είπε στην ομιλία – απολογισμό του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Λάρνακας, δεν είναι να μετακινηθούν τα υγρά καύσιμα αλλά το υγραέριο.
“Αν δεν μετακινηθεί το υγραέριο, ούτε ασφάλεια θα υπάρξει αλλά ούτε και η επιθυμητή ανάπτυξη, λόγω της οδηγίας Seveso η οποία θα συνεχίζει να εφαρμόζεται στην περιοχή μέχρι την πλήρη μετακίνησή τους. Στατιστικώς, οι θάνατοι πολιτών από φωτιές σε δεξαμενές υγρών καυσίμων είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Οι μεγάλες καταστροφές και οι πλείστοι θάνατοι είναι αποτέλεσμα εκρήξεων σε εγκαταστάσεις υγραερίου. Εδώ θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες. Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει το αδύνατο δυνατό για να επισπευσθούν οι διαδικασίες από όλους τους εμπλεκόμενους” παρατήρησε. Υπενθύμισε επίσης ότι η μετακόμιση από μόνη της δεν είναι αρκετή για να ανοίξει τις προοπτικές της περιοχής, αφού θα υπολείπεται ακόμα το μεγάλο κεφάλαιο του καθαρισμού και της αποκατάστασης της γης, κάτι απόλυτα αναγκαίο, όπως είπε.
“Θεωρούμε ότι η υλοποίηση του ενιαίου έργου λιμανιού – μαρίνας και η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου θα δημιουργήσει ουσιαστικές συνθήκες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας σε κάθε τομέα” σημείωσε ο κ. Σταύρου.
Ανάγκη αύξησης κλινών για τον τουρισμό
Κεντρική θέση στον απολογισμό βρήκε φυσικά η τουριστική βιομηχανία της επαρχίας Λάρνακας η οποία έχει σημειώσει αλματώδη αύξηση τα τελευταία 5-6 χρόνια. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ, οι 220.000 αφίξεις του 2013 σχεδόν διπλασιάστηκαν σε περίοδο τεσσάρων χρόνων και έφτασαν τις 420.000 το 2017. Για το τρέχον έτος αναμένεται οριακή αύξηση που θα φέρει τη Λάρνακα στις 440.000 τουριστικές αφίξεις. Στη Λάρνακα έχουν προστεθεί 536 επιπλέον κλίνες ενώ υπάρχουν αιτήσεις και για άλλα 10 ξενοδοχειακά καταλύματα, με το ΕΒΕΛ να εκτιμά ότι η επαρχία μπορεί βραχυπρόθεσμα να φτάσει τους 600.000 τουρίστες. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, σύμφωνα με τον κ. Σταύρου, είναι η αύξηση των κλινών, αφού, όπως εκτίμησε, οι προοπτικές της τουριστικής βιομηχανίας θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο με την υλοποίηση των δύο βασικών στόχων, του ενιαίου έργου λιμανιού – μαρίνας και της απομάκρυνσης των πετρελαιοδεξαμενών.
Σ’ ένα επιμέρους ζήτημα, τέθηκε θέμα θεσμοθέτησης της τάσης ενοικίασης μη τουριστικών καταλυμάτων μέσω της πλατφόρμας AirBnB και άλλων παρόμοιων πλατφορμών. Το σκεπτικό είναι ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί ο άνισος ανταγωνισμός και η φοροδιαφυγή σε ορισμένες περιπτώσεις.
Επίσης, σημαντικά περιθώρια εμπλουτισμού, σύμφωνα με το ΕΒΕΛ, έχει ο αγροτουρισμός της ορεινής Λάρνακας, η οποία, ως επαρχία, κατέχει την παγκύπρια πρωτιά σε αριθμό κλινών. Επί του θέματος αυτού, θέλησε να σημειώσει την καθοριστική συμμετοχή των Δήμων και των τουριστικών κοινοτήτων, όπως και των επαγγελματικών οργανώσεων οι οποίες συσπειρώνονται κάτω από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται.
Νούμερο ένα επενδυτικός προορισμός η Λάρνακα
Στο κεφάλαιο των επενδύσεων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ τόνισε ότι η Λάρνακα, η οποία διαθέτει το πρώτο αεροδρόμιο και το δεύτερο λιμάνι της χώρας και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα και τις υπόλοιπες πόλεις, αποτελεί το πιο σημαντικό επιχειρηματικό πεδίο σήμερα στην Κύπρο, λαμβανομένων υπόψη και των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία σε χαμηλή φορολογία. Όπως υπέδειξε, η επαρχία Λάρνακας είναι ιδανική για εγκατάσταση ξένων εταιρειών οι οποίες στοχεύουν στην αγορά της Ευρώπης και της Ασίας και οι οποίες θα ήθελαν να ασχοληθούν με τον τουρισμό, τις υπηρεσίες, την ανάπτυξη γης και τη βιομηχανία.
Προς την κατεύθυνση αυτή, γίνονται προσπάθειες σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων με επιχειρηματικά συνέδρια αλλά και άλλες πρωτοβουλίες. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο επιχειρηματικά συνέδρια, ένα για την αεροπλοΐα και το επιχειρηματικό συνέδριο Κύπρου-Λιβάνου. Αναφορά έγινε επίσης στο Ευρώ-Μεσογειακό Συνέδριο ‘Smart Blue City’.
Το καταληκτικό μήνυμα του προέδρου του Επιμελητηρίου στην ομιλία του ήταν η έκκληση στην κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες για προώθηση και επίσπευση των διαδικασιών για υλοποίηση του ενιαίου έργου λιμανιού – μαρίνας και της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου. “Αυτά αποτελούν έργα από τα οποία το κράτος θα έχει τεράστια οφέλη ενώ θα επιτρέψουν την ανάπτυξη σε μια επαρχία με 120.000 κατοίκους” διαμήνυσε καταλήγοντας.