Ικανοποιητικά είναι μέχρι σήμερα τα επίπεδα στις αφίξεις τουριστών στη Λάρνακα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Μάριος Πολυβίου, Γραμματέας του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Λάρνακας.
Πρόσθεσε ότι «με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί, μετά την πανδημία του κορωνοϊού, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τουρισμός, ειδικά της Ευρώπης, με τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές συνδέσεις, μέχρι στιγμής η Λάρνακα βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα».
Όπως σημείωσε, «καταφέραμε τόσο η τουριστική περιοχή της πόλης όσο και η Λάρνακα να έχει ικανοποιητικές, υπό τις περιστάσεις και κρατήσεις για τους επόμενους μήνες, αλλά και πληρότητες για τους μήνες που διανύσαμε μέχρι σήμερα».
Όσον αφορά τις αγορές από τις οποίες φέτος η Λάρνακα υποδέχεται τουρισμό, ο κ. Πολυβίου είπε πως «η αυξητική τάση που υπάρχει από το Ισραήλ γενικά για την Κύπρο υπάρχει και για τη πόλη. Ωστόσο, έχουμε και τις παραδοσιακές αγορές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Πολωνία, Ουγγαρία και τη Ρουμανία, δηλαδή χώρες της Κεντρικής Ευρώπης είναι αγορές οι οποίες μας τροφοδοτούν με τουρισμό και μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να είμαστε σε ικανοποιητικά επίπεδα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γραμματέας του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας είπε ότι «φέτος το Ισραήλ έχει μια αυξητική τάση για την Κύπρο αλλά και για τη Λάρνακα ειδικά. Από τα δεδομένα με τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα στη Λάρνακα, αισιοδοξούμε ότι τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου, φαίνεται ότι η τουριστική κίνηση θα πάει καλά, δεδομένου φυσικά ότι η κατάσταση συνεχίσει να βρίσκεται, τουλάχιστον στο επίπεδο που είναι σήμερα».
Ερωτηθείς κατά πόσον το χάος που επικρατεί στα αεροδρόμια μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών λόγω της έλλειψης προσωπικού, επηρεάζει τη Λάρνακα, ο κ. Πολυβίου απάντησε πως «το συγκεκριμένο θέμα επηρεάζει γενικά την τουριστική κίνηση και συνεπώς και τη πόλη μας. Ωστόσο δεν είναι μόνο οι πολύωρες καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις και οι ακυρώσεις πτήσεων που επηρεάζουν όλες τις χώρες, είναι και το γενικότερο κλίμα που επηρεάζει τις αποφάσεις του κόσμου κατά πόσον θα φύγει για διακοπές ή όχι».
Εξήγησε πως «ένα άτομο γνωρίζοντας ότι θα αντιμετωπίσει μεγάλη ταλαιπωρία με καθυστερήσεις, ακυρώσεις και επαναπρογραμματισμό πτήσεων, φαινόμενα που είναι έντονα σε μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, ενώ στον αριθμό αυτό προστίθενται συνεχώς νέα αεροδρόμια στα οποία γίνονται απεργιακές κινητοποιήσεις, είναι λογικό να έχει δεύτερες σκέψεις για να ταξιδέψει. Ολα αυτά είναι αστάθμητοι παράγοντες που δεν γνωρίζουμε πότε και εάν θα σταματήσουν, ούτε σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν τον τουρισμό στη γηραιά ήπειρο».
Ο κ. Πολυβίου ανέφερε ακόμα ότι «η έλλειψη του εργατικού δυναμικού παρατηρείται στο προσωπικό εδάφους των αεροδρομίων γενικά, γεγονός που επηρεάζει όλο το φάσμα της αεροπορίας, από την ομαλή προσγείωση και αναχώρηση αεροσκαφών μέχρι και την εξυπηρέτηση των αποσκευών του κοινού».
Σημείωσε επίσης ότι «απότοκο όλων αυτών των καταστάσεων που συμβαίνουν στις αερομεταφορές, είναι το γεγονός πως οι ταξιδιώτες έχουν γίνει πολύ προσεκτικοί με τις διακοπές τους και τείνει να εκλείψει το φαινόμενο της κράτησης θέσεων και προγραμματισμού διακοπών πριν από έξι μήνες ή ακόμα και ένα χρόνο, όπως γινόταν παραδοσιακά μέχρι τώρα σε ορισμένες αγορές όπως η Βρετανία. Αυτό που βλέπουμε είναι να γίνονται κρατήσεις των τελευταίων δέκα ημερών ή ακόμα και της τελευταίας στιγμής».