Πηγή: dialogos.com.cy
Προχωρούν οι εργασίες για το τερματικό Βασιλικού. Στα σκαριά το πλοίο «ΕΤΥΦΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες, για το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στην Κύπρο, αναφορικά με την παροχή ενέργειας με τη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό κατασκευάζεται από τον κινεζικό κολοσσό China Petroleum Pipeline Engineering, ο οποίος παρά τα τεράστια προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας, έχει εναποθέσει όλο του το βάρος και προσπάθεια, ώστε αυτό το μεγαλόπνοο έργο να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα μέσα στο πρώτο μισό του 2023.
Το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU), προβλήτα για την πρόσδεση της πλωτής μονάδας και αγωγό επί της προβλήτας για τη διασύνδεσή της με την Ηλεκτροπαραγωγική Μονάδα του Βασιλικού.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στην Κύπρο, προϋπολογισμού 289 εκ. ευρώ, το οποίο και θα αποτελέσει την πύλη εισόδου του φυσικού αερίου στο νησί μας.
Η ΕΤΥΦΑ έχει εξασφαλίσει 101 εκατ. ευρώ χορηγία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος «Connecting Europe Facility».
Η υπόλοιπη χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε από τη συμμετοχή της ΑΗΚ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΥΦΑ με 43 εκατ. ευρώ και από χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με 150 εκατ. ευρώ και 80 εκ. ευρώ αντίστοιχα. Το έργο σηματοδοτεί τη μετάβαση σε ένα καύσιμο λιγότερο ρυπογόνο απ’ ό,τι τα πετρελαιοειδή, το οποίο θα ενισχύσει την προσπάθεια της Κύπρου για επίτευξη των δεσμευτικών στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Στα σκαριά και το πλοίο «ΕΤΥΦΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο ναυπηγείο της COSCO στη Σαγκάη η τελετή κοπής χάλυβα, που σηματοδότησε την έναρξη των κυρίως εργασιών στο πλοίο «ΕΤΥΦΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», το οποίο αποτελεί την αφετηρία του έργου.
Το επιβλητικό πλοίο, που έχει ήδη εγγραφεί στο κυπριακό νηολόγιο, θα είναι ο παραλήπτης του Υγρού Φυσικού Αερίου (LNG) από προμηθευτές. Αποθηκεύει το LNG και το επεξεργάζεται μέσω της μονάδας επαναεριοποίησης επί του πλοίου.
Η μονάδα αυτή μετατρέπει το LNG ξανά σε φυσικό αέριο και προωθείται στην ξηρά μέσω αγωγού που συνδέεται απευθείας με τον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού (VPS).
Περαιτέρω με τις αναβαθμίσεις που γίνονται ήδη στη Σαγκάη θα μπορεί να λειτουργεί και ως Μεταφορέας ΥΦΑ (LNG-C) που θα του επιτρέπει να εμπορεύεται στη διεθνή αγορά.
Επί της ουσίας θα παραμείνει αυτοκινούμενο, δίνοντάς του τη δυνατότητα πλοήγησης σε οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο και αυτό καθιστά το πλοίο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.