Με τοποθέτηση του ο συμπολίτης μας επιχειρηματίας Θεόδωρος Μανιταράς επικρίνει τις πολιτικές και τις αποφάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τον τομέα της εστίασης ο οποίο έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία.
Πιο κάτω αυτούσια η ανάρτηση του:
Όταν τον Μάρτη ήρθαμε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη πανδημία που απείλησε με τρόπο ασύμμετρο την Δημόσια Υγεία, η εμπιστοσύνη και η συμμόρφωση που επιδείξαμε στις Αρχές ήταν άνευ προηγουμένου. Σε αρκετές περιπτώσεις δε, αναλάβαμε και ιδιωτικές πρωτοβουλίες ενεργώντας προληπτικά για να διευκολύνουμε το δύσκολο αυτό έργο. Με εθνική ομοψυχία πειθαρχήσαμε καθολικά και ακολουθήσαμε ευλαβικά κάθε διάταγμα και κάθε μέτρο που εξέδωσε η κυβέρνηση.
Στην περίοδο των εννέα αυτών μηνών, υποφέραμε ατεκμηρίωτους περιορισμούς ατομικών δικαιωμάτων και κοινωνικών ελευθεριών. Υπομείναμε μέτρα που παραβίαζαν τον πυρήνα δικαιωμάτων και καταστρατηγούσαν την αρχή της αναλογικότητας. Ανεχτήκαμε κλαδικό ρατσισμό και άνιση μεταχείριση. Με την ελπίδα και την προοπτική, βεβαίως, της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, ως πρωταρχικής μας υποχρέωσης και η οποία τελεί υπό την εγγύηση του κράτους.
Σήμερα, εννέα μήνες μετά, εφοδιασμένοι με υπεραφθονία δεδομένων και πληροφοριών και με πληθώρα παραδειγμάτων τελούμε και πάλι υπό καθεστώς «επαγγελματικού εγκλεισμού». Η κορύφωση της αξιομνημόνευτης αυτής υγειονομικής διαχείρισης ήταν η αναστολή λειτουργίας του τομέα της εστίασης για δεύτερη φορά φέτος και μάλιστα δύο εβδομάδες ακριβώς πριν τα Χριστούγεννα, με προειδοποίηση μόλις 24 ωρών! Και όλα αυτά ενώ οι επιχειρήσεις προέβησαν ήδη σε επιπλέον έξοδα, σε μία καταστροφική για τον κλάδο χρονιά. Και το κυριότερο όλων, χωρίς να έχει προετοιμαστεί ένα οργανωμένο πλαίσιο μέτρων στήριξης των εργαζομένων, οι οποίοι αφέθησαν στο έλεος του Θεού Χριστουγεννιάτικα.
Και για να είμαστε σαφείς, η Δημόσια Υγεία είναι –πολύ ορθά- το υπέρτατο αγαθό. ΔΕΝ τίθεται θέμα σύγκρισης ή διλήμματος, μεταξύ προστασίας της υγείας ή της οικονομίας. Και όποιος ισχυριστεί το αντίθετο είναι επικίνδυνος και ανιστόρητος.
Αλλά:
-Θα μπορούσατε να διασφαλίσετε ίση κατανομή βαρών ρυθμίζοντας τα ενοίκια
-Θα μπορούσατε να αποζημιώσετε αναλόγως της αντικειμενικής ζημιάς, κλιμακωτά
-Θα μπορούσατε να ασκήσετε αποδοτικότερο έλεγχο και όχι να εκφοβίζετε με «τάγματα εφόδου»
-Θα μπορούσατε να επιβάλετε μικρότερο αριθμό ατόμων ανά τ.μ.
-Θα μπορούσατε να αποφύγετε τους ανούσιους περιορισμούς ωραρίων λειτουργίας και κατ΄επέκταση την μείωση του αριθμού των υποστατικών
-Θα μπορούσατε ίσως, να εφαρμόσετε νωρίτερα αναστολή εργασιών και όχι την περίοδο των Χριστουγέννων
-Θα μπορούσατε να προειδοποιήσετε για τέτοιο ενδεχόμενο για να προστατέψετε τις επιχειρήσεις από επιπλέον έξοδα (παραγγελιών, χριστουγεννιάτικου στολισμού, ανακαινίσεων κ.α.)
-Θα μπορούσατε να δώσετε προθεσμία κάποιων ημερών να καταναλωθούν τουλάχιστον τα υπάρχοντα προιόντα
Τουλάχιστον, ωφείλατε να είχατε έτοιμα τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων
Δεν το πράξατε όμως! Και αναπόφευκτα οδηγείτε εκατοντάδες επιχειρήσεις στο γκρεμό και χιλιάδες εργαζομένους στην αβεβαιότητα και στην εξαθλίωση.
Πλήττετε ανεπανόρθωτα τον τομέα της εστίασης και βάζετε ταφόπλακα σε κάθε προοπτική ανάκαμψης του κλάδου. Και αν περίτεχνα αφήνετε τα βέλη να στρέφονται στην επιδημιολογική ομάδα, όλοι γνωρίζουμε πως οι όροι εντολής της είναι αυστηρώς συμβουλευτικοί. Οι αποφάσεις είναι αμιγώς πολιτικές και ως τέτοιες καταγράφονται. Κλονίσατε τη σχέση εμπιστοσύνης στο κράτος και στους θεσμούς και μαζί καθηλώσατε οικονομικά, διανοητικά και συναισθηματικά μια ολόκληρη κοινωνία. Αποδειχτήκατε εγκληματικά μέτριοι, ανεπαρκείς και πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Και η κοινωνία δεν θα σας το συγχωρέσει ποτέ.