Πηγή: stockwatch.com.cy
Σε νέα αναπτυξιακή τροχιά ελπίζει να εισέλθει η Λάρνακα, μετά τη δημοσίευση του σχεδίου περιοχής πρώην διυλιστηρίων στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας καθώς παρατηρείται τεράστιο ενδιαφέρον από ξένους και ντόπιους επενδυτές για μια μεγάλη γκάμα επενδύσεων στα 2,5 χλμ. της ακτογραμμής Λάρνακας – Λιβαδιών.
Ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, σε δηλώσεις στη StockWatch είπε ότι «είναι τεράστια η προοπτική ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιοχής, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκεται στα σκαριά και η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας».
Επεσήμανε εντούτοις ότι «η Λάρνακα δεν πρόκειται να γίνει Λεμεσός με την ανέγερση πύργων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Θα δημιουργήσουμε πάρκα και χώρους πρασίνου, θα δώσουμε άδειες σε πανεπιστήμια, αναπτύξεις από τις οποίες θα επωφεληθούν όλοι οι πολίτες και όχι μόνο 2-3 επιχειρηματίες».
Διευκρίνισε εντούτοις ότι «σίγουρα θα δοθούν άδειες και για ψηλά κτήρια και ξενοδοχεία αλλά στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων και προδιαγραφών».
Αναφερόμενος στις δεξαμενές καυσίμων είπε ότι η μόνη εταιρεία που δεν έφυγε εντελώς ακόμη είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια των οποίων οι δεξαμενές αδειάζουν περίπου σε ενάμιση μήνα, πέραν της καθυστέρησης που προέκυψε λόγω του κορωνοϊού στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου.
Ξεκαθάρισε ότι «κανένα υγρό καύσιμο δεν κατεβαίνει πλέον στη Λάρνακα διότι λειτουργούν όλες οι εγκαταστάσεις των εταιρειών πετρελαιοειδών στο Βασιλικό».
Όσον αφορά τον αναπτυξιακό σχεδιασμό στο πλαίσιο του τοπικού σχεδίου είπε ότι μπορεί να προχωρήσει παράλληλα με την αποξήλωση των δεξαμενών.
Διευκρίνισε ότι ήδη η Exxon Mobil έχει εξασφαλίσει την άδεια κατεδάφισης, τα Ελληνικά Πετρέλαια υπέβαλλαν αίτηση και αναμένουν την έκδοση της άδειας ενώ μέχρι τον Οκτώβριο θα υποβάλλει την άδεια κατεδάφισης και η Πετρολίνα.
Ο εκτελεστικός διευθυντής οικονομικών της Πετρολίνα Ντίνος Λευκαρίτης, η οποία κατέχει την πλειοψηφία των τεμαχίων επιβεβαίωσε ότι αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον ξένων και ντόπιων επενδυτών είτε να αγοράσουν τεμάχια γης είτε να ενοικιάσουν με σκοπό την ανέγερση μεγάλων αναπτύξεων.
Εξήγησε ότι σύντομα η εταιρεία θα εξασφαλίσει την άδεια αποξήλωσης των δεξαμενών και ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα φύγουν και οι εγκαταστάσεις για το γκάζι οι οποίες καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας.
Σημείωσε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι από τις περίπου 150 χιλ. τετραγωνικά μέτρα παραλιακό μέτωπο το οποίο εμπίπτει στα δημοτικά όρια Λάρνακας και άλλα 150 χιλ. τετραγωνικά μέτρα στην απέναντι πλευρά του παραλιακού μετώπου που εμπίπτουν στα δημοτικά όρια Λιβαδιών, ανήκει στον όμιλο Λευκαρίτη και ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις για το πώς θα αξιοποιηθεί η περιοχή λέγοντας ότι «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού μελετήσουμε το τοπικό σχέδιο».
Ο κ. Λευκαρίτης συμφώνησε με τον κ. Βύρα ότι η Λάρνακα δεν θα πρέπει να γίνει ούτε Λεμεσός ούτε Αγία Νάπα.
Υπενθυμίζεται ότι το Σχέδιο Περιοχής πρώην Διυλιστηρίων στην Αστική Περιοχή των δήμων Λάρνακας και Λιβαδιών έχει δημοσιευτεί στην επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020.
Το σχέδιο μεταξύ άλλων εισάγει μοντέρνες μεθόδους ενεργής πολεοδομίας όπως αστικό αναδασμό, οικογειτονιές, πολυλειτουργικότητα και προωθεί την αειφορία, τη βιώσιμη κινητικότητα και την κυκλική οικονομία κάτω από την ομπρέλα της ολοκληρωμένης Αστικής Αναζωογόνησης που περικλείει περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές, πολιτιστικές και άλλες παραμέτρους».
Επίσης καθορίζει περιοχές ανάπτυξης για τη χρήση «κεντρικού Πολυλειτουργικού Πυρήνα (ΚΠΠ) και Ζώνη Ειδικών Αστικών Αναπτύξεων (ΖΕΑΑ) όπου επιτρέπεται ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, Ζώνη Τουρισμού και Οικογειτονιών για Τουριστικές και Οικιστικές χρήσεις, Ζώνη Αθλητισμού – Ψυχαγωγίας, Οικιστικές Περιοχές και Οικογειτονιές, Αξονες και Κέντρα Εμπορικής Δραστηριότητας και Περιοχή Εξειδικευμένων Αναπτύξεων»
Καθορίζει επίσης ότι η πυκνότητα ανάπτυξης και οι πολεοδομικοί συντελεστές στηρίζονται στο πρότυπο της πυραμίδας που επιτρέπει ψηλότερους συντελεστές δόμησης στο κέντρο της περιοχής ΚΠΠ με κλιμακωτή μείωση προς τη θάλασσα ενώ προτείνει και την αναδιαμόρφωση της κοίτης του ποταμού Αρχαγγέλου Καμίτση και όλων των καναλιών και δημιουργία οικογειτονιών και κηπούπολης (στη περιοχή Αρκολείβαδα).