Το κόστος του ενοικίου φαίνεται να είναι το δεύτερο στην σειρά κόστος για τα εμπορικά καταστήματα, μετά το μισθολογικό. Η επιδότηση των μισθών από το κράτος ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωση των επιχειρήσεων που ανέστειλαν την λειτουργία τους κατά την διάρκεια των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ανακούφισε σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις από το μισθολογικό κόστος. Είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία των εμπλεκομένων ότι το μέτρο για τους μισθούς ήταν αποτελεσματικό.
Ωστόσο για τα μέτρα που αφορούν το κόστος του ενοικίου δεν φαίνεται να υπάρχει η αντίστοιχη αντιμετώπιση. Υπάρχουν αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις για την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου που αποτελεί ένα έμμεσο μέτρο για μείωση του κόστους ενοικίου, το οποίο ουσιαστικά παρέχει κίνητρα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων για μείωση του ενοικίου με αντάλλαγμα την παροχή φορολογικής πίστωσης.
Μιλώντας στο Economy Today, o Μάριος Αντωνίου, Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, αναφέρει ότι δυστυχώς η νομοθεσία που έχει ψηφιστεί δεν έχει δώσει επαρκή κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων για προσωρινή μείωση των ενοικίων. Σημειώνει ότι η νομοθεσία για φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών των ακινήτων έναντι της μείωσης των ενοικίων δεν έχει μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα αποτελέσματα και παρουσιάζεται κατώτερη των περιστάσεων.
Το ποσοστό φοροελάφρυνσης είναι ίσο με το μισό της μείωσης του ενοικίου, με την μείωση να πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ του 30% με 50% για περίοδο τριών μηνών. Ο κ. Αντωνίου αναφέρει αρχικά ότι δεν δίνεται ισχυρό κίνητρο στους ιδιοκτήτες να προβούν σε μειώσεις ενοικίου, αφού η μέγιστη φορολογική πίστωση φτάνει μέχρι το ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του ενοικίου, ενώ δεν προκύπτει φορολογική πίστωση για όποια μείωση γίνεται πέραν του 50%.
Ο κ. Αντωνίου είπε πως αν το ποσό της φορολογικής πίστωσης αφορούσε ολόκληρο το ποσό μείωσης του ενοικίου, πιθανότατα να υπήρχε περισσότερη ανταπόκριση από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Συγχαίρει την κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητα που υπήρξε στην επιδότηση των μισθών, αλλά προκαλεί ερωτηματικά η αργοπορημένη ψήφιση και εφαρμογή παρόμοιας πολιτικής που αφορά την επιδότηση των ενοικίων. Η άμεση επιδότηση σε επιχειρήσεις, η οποία έχει προταθεί στην νέα δέσμη μέτρων στήριξης της οικονομίας, ίσως αν δοθεί εγκαίρως να αποτελέσει ανακούφιση για τις επιχειρήσεις που απασχολούνται στο λιανικό εμπόριο.
Αναρωτήθηκε επίσης ο κ. Αντωνίου γιατί ενώ για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας ακολουθούσαμε κατά πόδας την επιτυχημένη συνταγή που ακολούθησε η Ελλάδα, στο θέμα των ενοικίων δεν το πράξαμε. Η ελληνική κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε «κούρεμα» των ενοικίων κατά 40%.
Αξιοσημείωτη είναι και η αντίθεση που σημειώνεται στα καταστήματα εντός των εμπορικών κέντρων και εκτός από αυτά. Ο κ. Αντωνίου συγχαίρει την εθελοντική μείωση ενοικίων στην οποία έχουν προβεί οι διοικήσεις των εμπορικών κέντρων που κυμαίνεται γύρω στο 50%, πριν την νομοθεσία φοροελάφρυνσης. «Μακάρι να υπάρξει η ανάλογη κατανόηση για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου από τους ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός των εμπορικών κέντρων», είπε.